Στο «σφυρί» σπάνιος Μοντριάν, με εκτιμώμενη τιμή άνω των $50 εκατ

Σε δημοπρασία βγαίνει ένα από τους πιο πολύτιμους πίνακες του Μοντριάν κι εκτιμάται πως η τιμή του θα ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Sotheby’s.

Η «Composition No. II» που φέρει την καλλιτεχνική σφραγίδα του Μοντριάν με τις εμβληματικές τετράγωνες και παραλληλόγραμμες επιφάνειες, δημοπρατείται στις 14 Νοεμβρίου.

Το έργο διαφημίζεται από τον οίκο δημοπρασιών ως «ένα από τα πιο σημαντικά και πολύτιμα έργα του καλλιτέχνη που βγήκαν ποτέ στην αγορά».

«Τα βασικά έργα του Πιτ Μοντριάν σπανίως βγαίνουν σε δημοπρασία καθώς πολλά φιλοξενούνται στις πιο υψηλού κύρους συλλογές μουσείων σε όλο τον κόσμο» σημειώνει ο Τζούλιαν Ντάουες, επικεφαλής Ιμπρεσιονιστών και Σύγχρονης Τέχνης του Σόθμπις.

«Η ευκαιρία απόκτησης ενός πίνακα τέτοιας ποιότητας συμβαίνει πραγματικά μία φορά σε κάθε γενιά» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο πίνακας που φιλοτεχνήθηκε το 1930, δημοπρατήθηκε τελευταία φορά το 1983. Είναι δε, ένας από τους μόλις τρεις όπου το κυρίαρχο κόκκινο τετράγωνο βρίσκεται πάνω δεξιά, σύμφωνα με τον Σόθμπις. Οι άλλοι δύο πίνακες με το ίδιο χαρακτηριστικό είναι μικρότεροι σε μέγεθος και βρίσκονται σε συλλογές μουσείων.

«Η “Composition No. II” ενσαρκώνει ό,τι θα ήθελε κανείς από ένα Μοντριάν – είναι θεμελιώδης ζωγραφική τόσο κρίσιμη για την εξέλιξη της Σύγχρονης Τέχνης όσο και εμβληματική για τη διαρκή απήχηση της Σύγχρονης αισθητικής και χαρακτηρίζεται από μία γαλήνια αίσθηση συνθετικής ισορροπίας» ανέφερε μεταξύ άλλων το Ντάουες.

Composition No. II» Μοντριάν

πηγή radar.gr

Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Το Τέλος Μιας Σχέσης»: Το τελευταίο από τα «καθολικά» μυθιστορήματα του Γκράχαμ Γκρην

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Βρετανός μυθιστοριογράφος Γκράχαμ Γκρην, γεννημένος στο Μπέρχαμστεντ το 1904, είναι ευρέως γνωστός για τα θρίλερ αγωνίας του, όπως «Το υπουργείο...

O μεγάλος καμβάς που πάτησαν τα νήπια του Δηλίου με τον ζωγράφο Αλέξανδρο Λιάπη

Έναν καμβά απλωμένο στο Νηπιαγωγείο του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Δήλιον ή Δήλεσι Βοιωτίας πάτησαν τα νήπια και προνήπια σε ένα φανταστικό παιχνίδι. Ο ζωγράφος,...

Η εσωτερική αλήθεια της γλυπτικής δημιουργίας του Rodin

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης  O Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν γεννήθηκε στις 12 Νοέμβρη του 1840 στο Παρίσι. Από μικρός ζωγράφιζε. Στα...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this