“Super Woman”: Άραγε, εσείς, με ποιο τύπο γυναίκας θα ταυτιστείτε;

Πρόσφατα παρακολουθήσαμε τη σκηνική σύνθεση “Super Woman” της ομάδας Plan BEE, σε σκηνοθεσία Λήδας Σάμιτα, στο Faust. Πρόκειται για μια σύνθεση θεατρικών αποσπασμάτων και κειμένων των: Sergi Belbel, Stephen Berkhoff, Caryl Churchill, Eve Ensler, Hal Hartley, Καλλιρρόης Παρρέν, Sun Tzu. Σκοπός της παράστασης είναι να προβάλλει διαχρονικά το ρόλο της σύγχρονης γυναίκας από τις πρώτες προσπάθειες χειραφέτησης έως τη σημερινή εποχή.

Γράφει η Αλεξία Λυμπέρη

Λίγα λόγια για το έργο

Η γυναίκα, διαχρονικά, δίνει τις δικές της μάχες, ώστε να κερδίσει και να εδραιώσει τη θέση της στην κοινωνία. Τι έχει καταφέρει από τη δεκαετία του 1980 έως σήμερα; Τι είναι αυτό που αναζητά διαρκώς; Τα ερωτήματα αυτά προσπαθεί να απαντήσει η παράσταση αυτή μέσω ενός κολλάζ εικόνων, με παιγνιώδη διάθεση, που βασίστηκαν σε ερωτηματολόγια σύγχρονων γυναικών, σε κείμενα – αφηγήσεις γυναικών του προηγούμενου αιώνα, καθώς και εικόνες – σκηνές από τη δραματουργία της δεκαετίας του 1980 και μετά.

Ανάμεσα στις ιστορίες και τις αφηγήσεις των ηθοποιών, μια γυναικεία φιγούρα από το παρελθόν, η πρώτη Ελληνίδα φεμινίστρια, η Καλλιρρόη Παρρέν, εμφανίζεται σε βίντεο και παραθέτει τις δικές της απόψεις για την ιδεατή γυναίκα. Τι θα έλεγε άραγε η Παρρέν εάν μπορούσε να δει τη σημερινή γυναίκα;

Η παράσταση

Η Έλλη Δαδήρα, η Λήδα Σάμτια και η Μαριλίζα Χρονέα, αναλαμβάνουν επί σκηνής να υποδυθούν τις σούπερ γυναίκες. Η αφήγηση των ιστοριών τοποθετείται γραμμικά στο χρόνο, ξεκινώντας από την παρουσίαση της γυναίκας του 1980 για να καταλήξει στη γυναίκα της εποχής μας. Οι ηθοποιοί καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης βρίσκονται και οι τρεις επί σκηνής, κι εκτός από τις υποκριτικές τους ικανότητες, μας παρουσιάζουν και τις ικανότητές τους στο χορό και το τραγούδι.

Ο Σταύρος Παργινός, συνοδεύει τις ηθοποιούς με το τσέλο του επί σκηνής καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης. Η προσθήκη ζωντανής μουσικής σε κάθε παράσταση, επιτελεί θετικά αφενός στη διευκόλυνση επικοινωνίας με το θεατή και αφετέρου αποτελεί το υπόστρωμα για την ανάπτυξη της υποκριτικής τέχνης και γενικότερα του σκηνικού θεάματος.

Η σκηνοθεσία της Λήδας Σάμιτα, παρουσιάζει με γρήγορο ρυθμό τις ιστορίες που συνθέτουν το κολλάζ, με σαφείς εναλλαγές των σκηνών που δεν δυσχεραίνουν το θεατή στην παρακολούθηση της δραματουργικής εξέλιξης του έργου. Η προσθήκη των τραγουδιών και των χορογραφιών, αποτελούν σημεία συναισθηματικής αποφόρτισης του θεατή, που λειτουργούν ως μικρά διαλλείματα κατά τις εναλλαγές των σκηνών.

Τέλος, το σενάριο της Βίκυ Καλπάκα και της Μαριλίζας Χρονέα, αποτελεί μία έξυπνη σύνθεση ιστοριών κι αφηγήσεων, που καταφέρνει αποτελεσματικά να παρουσιάσει το ρόλο της σύγχρονης γυναίκας στη ροή του χρόνου.

Συνολικά, πρόκειται για μία παράσταση αφιέρωμα στη σύγχρονη γυναίκα, η οποία παρουσιάζει τις μάχες που δίνει διαχρονικά, καθώς και τους προβληματισμούς αυτής.

Ιδανική παράσταση για όλο το γυναικείο θεατρόφιλο κοινό, αλλά και για το αντρικό κοινό που σέβεται τις προσπάθειες των σύγχρονων γυναικών.

Άραγε, εσείς, με ποιο τύπο γυναίκας θα ταυτιστείτε;

info παράστασης

παραστάσεις: Κάθε Τετάρτη στις 20.30 έως 18 Μαρτίου 2020

διάρκεια: 80′

τιμές εισιτηρίων: 15 (κανονικό), 10 (φοιτητικό, άνω των 65, γκρουπ άνω των 8 ατόμων), 5 (άνεργοι)

πληροφορίες χώρου: Kαλαμιώτου 11 & Αθηναϊδος 12, Αθήνα

τηλ.: 210 3234095

προπώληση εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/faust/superwoman/

Share this
Tags
Alexia Lymperi
Alexia Lymperi
Η Αλεξία αγαπά το θέατρο. Σπουδάζει στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα executive MBA in financial planning του πανεπιστημίου Πελοποννήσου και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην Επικοινωνία από το Donau University Krems, καθώς και πτυχίο Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αγγείο: Ομαδική έκθεση χαρακτικής από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Οργάνωση: Ντίνα Κώτσιου, Λία Μπλιούμη, Νίκος Σταυρακαντωνάκης Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού Συμμετέχοντες: Ανδρονικίδου Εύα, Ασημακοπούλου Αθηνά, Βέγκου Θάλεια, Βόλονιτς Οξάνα, Γαργαλιάνου Νίκη, Γεωργίτση Αναστασία, Γιαβάση Μαρία, Δωρικού...

Ευθύμης Μαλαφούρης: H εικόνα από την οποία αντλώ την έμπνευση περνά από το φίλτρο του μυαλού, της ψυχής, της εμπειρίας και των επιρροών μου 

Οι αινιγματικές μορφές του εικαστικού Ευθύμη Μαλαφούρη παρουσιάζονται αυτές τις μέρες με τίτλο «Γεωμετρικές Διαδρομές» στην Γκαλερί Περί Τεχνών.  Ο καλλιτέχνης με γεωμετρικό τρόπο...

Κίκη Κολυμπάρη: Σημεία της πραγματικότητας ενέχουν αρετές και αξίες και εκκινούν ένα ντόμινο σκέψεων 

«AFTERIMAGES» τίτλος της δεύτερης ατομικής έκθεσης της εικαστικού Κικής Κολυμπάρη στην  Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, όπου παρουσιάζεται μια σειρά νέων έργων από ακρυλικά σε καμβά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this