“Sweet lemon pie”, o Χρήστος Καλόγηρος στην gallery genesis 

Η έκθεση εγκαινιάζεται την  Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 και ώρα 20:00.  

Την Τρίτη, 20 Ιουνίου 2023 στις 8 το βράδυ εγκαινιάζεται στην gallery genesis, η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Χρήστου Καλόγηρου, με τίτλο Sweet lemon pie”. 

Στον συνοδευτικό κατάλογο που κυκλοφορεί, η Ιστορικός της Τέχνης Λουΐζα Καραπιδάκη, γράφει ανάμεσα στ’ άλλα: 

Η λαλίστατη τέχνη του ελάχιστου 

Στην τέχνη του Χρήστου Καλόγηρου η έμφαση δίνεται στα μεμονωμένα εικονογραφικά στοιχεία και στον τρόπο με τον οποίο αυτά εντάσσονται στις υπερρεαλιστικές του συνθέσεις.  

Οι αλληγορικές απεικονίσεις του –κυρίως ζωόμορφες, πραγματικές ή φανταστικές, ενίοτε ανθρωπόμορφες ή και απλά απεικάσματα ταπεινών χρηστικών αντικειμένων– ενσωματώνονται σε πολύχρωμα μινιμαλιστικά περιβάλλοντα. Δημιουργείται έτσι μια σύζευξη αντιθέσεων, μεταξύ των παραστατικών εικόνων και του ανεικονικού φόντου, του ασπρόμαυρου σχεδίου και του έντονα χρωματικού περίγυρου, του ρεαλιστικού και του υπερρεαλιστικού, του πραγματικού και του φαντασιακού κόσμου.  

Οι αναπαραστάσεις του καλλιτέχνη προέρχονται από την ανεξίτηλη μνήμη και τις φαντασιώσεις των παιδικών του χρόνων, τη στενή σχέση του με τη φύση, το καθημερινό και οικείο περιβάλλον του και τις προσωπικές εμπειρίες. Όμως, καταλυτικό ρόλο στο προσωπικό του εικαστικό ιδίωμα αποτέλεσαν η απαράμιλλη ομορφιά των χρωμοσωμάτων του DNA, η φωτεινότητα των χρωμάτων και οι γεωμετρικές μορφές των στοιχείων της ανθρώπινης βιολογίας, που ο ίδιος είχε την ευκαιρία να παρατηρεί στο μικροσκόπιο ως τεχνολόγος ιατρικών εργαστηρίων.  

Χρήστος Καλόγηρος, No more time, 75×55, Ακρυλικά, μολύβι σε καμβά

Σε άλλο σημείο του κειμένου της, η Λουΐζα Καραπιδάκη, τονίζει: 

Ο Καλόγηρος επιλέγει την καθαρότητα κάθε φόρμας και τη μινιμαλιστική απόδοση για να προκαλέσει τον θεατή να ανιχνεύσει τη συμβολική διάσταση και τις εννοιολογικές παραπομπές των δημιουργιών του. Ο ίδιος τονίζει: «Σε μια εποχή κατακλυσμένη από την ταχύτατη μετάδοση πληροφορίας και εικόνας, επιλέγω μέσω της ζωγραφικής μου να επικοινωνήσω με αφαιρετική γλώσσα. Προσδίδω με αυτόν τον τρόπο δυναμική στις συνθέσεις μου, με τις οποίες θέλω να προβληματίσω και να δημιουργήσω ερωτήματα στον θεατή, δίνοντάς του την ελευθερία να αλληλοεπιδράσει και να αναπτύξει τον δικό του προσωπικό διάλογο με το έργο». 

Οι μυθώδεις συνθέσεις του σε απροσδιόριστο χρόνο και τόπο δημιουργούν μια νέα οπτική εμπειρία και την αίσθηση της ευδαιμονίας. Η χαρακτηριστική αισθητική των έργων του, με την παραστατική αφαίρεση και τα ζωοδόχα χρώματα σε υπερθετικό βαθμό, σημαδεύει την καλλιτεχνική του ταυτότητα και πυροδοτεί στον θεατή μια πρωτόγνωρη λογική αντίληψης και ερμηνείας του έργου. 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση – Επιμέλεια έκθεσης: Γιώργος Τζάνερης 

Χρήστος Καλόγηρος, Satisfaction, 240×140, Ακρυλικά, μολύβι σε καμβά

Who is Who

Ο Χρήστος Καλόγηρος γεννήθηκε στα Ιωάννινα, στις 28 Μαΐου 1987.  

Παρατηρώντας τα απέραντα ποικιλόμορφα τοπία της περιοχής στην οποία μεγάλωσε, γοητεύεται από τη φύση και τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι συνδέονται, αλληλεπιδρούν και μεταμορφώνουν το φυσικό περιβάλλον.  

Το ενδιαφέρον του για την επιστήμη και τη βιολογία τον οδηγεί στην επιλογή και ολοκλήρωση σπουδών Τεχνολόγου Ιατρικών Εργαστηρίων στο τμήμα Υγείας και Πρόνοιας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αλλά ταυτόχρονα εμπνέει την καλλιτεχνική εξερεύνηση της σχέσης εσωτερικού ανθρώπου – εξωτερικού περιβάλλοντος.  

Ακολουθώντας την καλλιτεχνική του ανησυχία σε αυτή την πορεία, αποφασίζει να εγκαταλείψει τα γνώριμα τοπία της επαρχιακής του πόλης με προορισμό την Αθήνα και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) στην οποία γίνεται δεκτός με την πρώτη προσπάθεια το 2014 και αποφοιτεί το 2020, με καθηγητές τους Ξαγοράρη Ζάφο, Κονταράτο Γιάννη και Χριστόπουλο Κώστα. 

Την ίδια χρονιά γίνεται δεκτός στο Royal College of Art, London (MA Painting).  

Σήμερα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 

Ο Χρήστος Καλόγηρος

 

Info

Διάρκεια έκθεσης
Τρίτη 20 Ιουνίου έως Σάββατο 8 Ιουλίου 2023
 

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 21.00
Τετάρτη, Σάββατο 12.00 – 15.00

Gallery Genesis
Χάρητος 35, Αθήνα 106 75
211 7100566
www.gallerygenesisathens.com

Χρήστος Καλόγηρος, Chocolate cake, 55×45, Ακρυλικά, μολύβι σε καμβά
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αδριανός Σωτήρης: “Ζωγραφίζω για να ξορκίσω τους φόβους μου”  

Ο ζωγράφος Αδριανός Σωτήρης μιλά στo Αrtviews για την έκτη ατομική του έκθεση με τίτλο “The Thing in Itself”, στην γκαλερί Contemporary Athens σε...

Οι δραματικές μπαρόκ φωτοσκιάσεις του συναρπαστικού Καραβάτζιο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο / Michelangelo Merisi da Caravaggio γεννήθηκε πιθανόν στο Μιλάνο το 1571. Ο...

“Εμετός στο Κόρνερ” σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία Ιάκωβου Μολυμπάκη

Γράφει η  Αιμιλία Φλώρου (Not a review…just my point of view) Στον υπέροχο χώρο του "RAMON" στο Παγκράτι μόνο για μία παράσταση στις 26.3.2024,  ανέβηκε το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this