“Συνάντηση”, ο Σπύρος Λύτρας στην gallery genesis

Εγκαίνια: Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022 / Ώρα 20:00  Διάρκεια έκθεσης: 1 έως 17 Δεκεμβρίου 2022

Ο γνωστός εικαστικός Σπύρος Λύτρας μετά την απόλυτα επιτυχημένη του ατομική έκθεση στο Παρίσι, παρουσιάζει την νέα του δουλειά στην Αθήνα στην gallery genesis του Γιώργου Τζάνερη.

Την έκθεση προλογίζει με το κείμενό του ο Δημήτρης Παυλόπουλος,
Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ

Ο Σπύρος Λύτρας, γεννημένος στην Ιτέα, έχει κατορθώσει να συνδυάσει αρκετές στιγμές του γεμάτου ανεπανάληπτα βιώματα χαλαρού παιδικού περιβάλλοντος του και ασφυκτικές επιταγές του χρόνου των βιοτικών μελημάτων με ιδιαίτερα ποιητικό τρόπο. Δεν είναι καθόλου χωρίς σημασία ότι οι μορφές του, είτε πρόκειται για ανθρώπους είτε για άλλα έμβια όντα, μοιάζουν —αλλά δεν είναι!— ανέκφραστες. Κοινό τόπο συνιστά η άποψη ότι προσαρμοζόμαστε λίγο ή πολύ σε νέα δεδομένα, διατηρώντας μέσα μας εικόνες, θετικές ή αρνητικές, από τα πρώτα καθοριστικής σημασίας χρόνια της συνειδητής ζωής μας.

Στα έργα του αποδίδονται μορφές με περιγεγραμμένα σώματα και με καθηλωτικά μάτια, απαρτισμένες από μικρά, κλειστά γεωμετρικά σχήματα που ενέχουν εσώτερες ανταποκρίσεις, όπως συνέβαινε στη ζωγραφική του ύστερου ευρωπαϊκού 19ου αιώνα. Κάποιες λεπτομέρειες, όπως αλλοτινών καιρών παιχνίδια και κομμώσεις, το σκάκι, ένα ανθοδοχείο, ένα καράβι, φυτά και λουλούδια, ενισχύουν την ένταση στον χώρο και στην ατμόσφαιρα των έργων. Η εμμονή της μνήμης γίνεται βασανιστική, αποβαίνει όμως και απολυτρωτική για τη διαφυγή που προσφέρει.

Δεν είναι άσχετη προς τα νοήματα που επιζητεί να υποβάλλει με τα έργα του η επιλογή διάχυτης κλίμακας ψυχρών, κατά κανόνα, χρωματικών τόνων. Η σχέση με τη φύση διακρίνεται, ο σεβασμός προς στοιχεία της δεν παραγνωρίζεται. Οπωσδήποτε πρόκειται για ώριμη ζωγραφική εμβάθυνσης σε ψυχικές σφαίρες, με σαφείς στόχους τον άνθρωπο και την πάντοτε προσδοκώμενη κάθαρσή του.

Σπύρος Λύτρας,
Ιχνηλατώντας τη μνήμη

Who is Who

Ο Σπύρος Λύτρας σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών από όπου αποφοίτησε με άριστα το 1999. Παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής και φωτογραφίας. Είναι μέλος του επιμελητηρίου εικαστικών τεχνών Ελλάδας. Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς.

Έχει πραγματοποιήσει δέκα ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πληθώρα ομαδικών εκθέσεων και σε δημοπρασίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έργα του βρίσκονται στην δημοτική πινακοθήκη Αθηνών, στους δήμους Θεσσαλονίκης, Μυκόνου, Σύρου και Ύδρας στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ο Σπύρος Λύτρας

Ιnfo

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 1 έως Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 21.00
Τετάρτη, Σάββατο 12.00 – 15.00

Gallery Genesis
Χάρητος 35, Αθήνα 106 75
211 7100566
www.gallerygenesisathens.com

Σπύρος Λύτρας, Το παράθυρο
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“Οι δύο χέστηδες” στο Θέατρο Τέχνης

Γράφει η Αντιγόνη Κατσαδήμα Η σημασία της δραματουργίας σε ένα θεατρικό έργο περασμένου αιώνα είναι κομβική, για να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό και στις...

Γιάννης Αδαμάκης: Όταν μιλάμε για Τέχνη, αναφερόμαστε πάντα στις εξαιρέσεις

Ο καταξιωμένος εικαστικός, Γιάννης Αδαμάκης παρουσιάζει την 37η ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «Passepartout». Σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τα παραμύθια...

Freedom Plaza: Πώς θα μεταμορφώσει το κέντρο του Μανχάταν

Τα σχέδια για το νέο mega project που θα αλλάξει το κέντρο του Μανχάταν αποκάλυψε το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group. Ένα νέο πολιτιστικό κέντρο θα δημιουργηθεί στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this