Συζήτηση με τον Πάρι Κατσίβελο για το Gusi Peace Prize  International

Ο Πάρις Κατσίβελος, έφερε στην Ελλάδα το "Gusi Peace Prize International", ομόλογο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, με έδρα την Ασία.

Απίστευτα μεγάλη τιμή για την χώρα μας είναι η πρόσφατη βράβευση του  Έλληνα Ηθοποιού, Συγγραφέα, Καθηγητή Δραματικής Τέχνης και Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, καθηγητή του Μεταπτυχιακού Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες του E.C.I.,  Πάρι Κατσίβελου, στη Μανίλα των Φιλιππίνων, με  το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης Gusi Peace Prize International”,  ομόλογο του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης από την Gusi Peace Prize International Foundation 2023, στην 38η ετήσια διοργάνωση, ανάμεσα σε σημαντικές προσωπικότητες από όλο τον Κόσμο. 

Με μοναδική λαμπρότητα έγιναν και εφέτος οι βραβεύσεις του Ιδρύματος  Gusi στην Μανίλα αφού θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ασίας, με συμμετοχή και  αντιπροσωπείες αρκετών χωρών, από όλες τις ηπείρους, με εορτασμούς εννέα ημερών και τριπλές τιμητικές εκδηλώσεις ανά ημέρα, για τους τιμώμενους ή Laureates όπως προτιμούν να τους ονομάζουν εκεί, συνολικά για εννέα ημέρες.   

Το Βραβείο Ειρήνης Gusi αντιπροσωπεύει μία από τις υψηλότερες τιμές για διακεκριμένα άτομα από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη, που διακρίθηκαν ή συνέβαλαν στην επίτευξη Ειρήνης και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας, λογικής και ηθικής μέσω των επιτευγμάτων τους, στις   Επιστήμες,  στην Έρευνα, στις Τέχνες, στο Πνεύμα, στην Πολιτική στην Βιοηθική, Φιλανθρωπία, και άλλους τομείς που βελτιώνουν και στηρίζουν την Ζωή…. 

Το Βραβείο Ειρήνης Gusi ιδρύθηκε από τον σημερινό πρόεδρό του, Barry Gusi, ως φόρος τιμής στον πατέρα του καπετάνιο Gemeniano Javier Gusi, πολεμιστή και αντάρτη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που αγωνίστηκε για την απελευθέρωση των Φιλιππίνων από τον Ισπανικό ζυγό και ακόλουθα ως ακτιβιστής και πολιτικός. Έτσι αναφέρονται πάντα στις Προεδρικές Διακηρύξεις, ορίζοντας  κάθε τέταρτη Τετάρτη του Νοεμβρίου ως ημέρα των «Βραβείων Ειρήνης Gusi>> άρα και “Διεθνή Ημέρα Ειρήνης και Φιλίας”. 

Ο Πάρις Κατσίβελος ήταν υποψήφιος και το 2019, αλλά λόγω υποχρεώσεων αδυνατούσε να παραστεί.  

Ο Πάρις Κατσίβελος, με την φρουρά του ασφαλείας για τις 9 ημέρες των τιμητικών εκδηλώσεων

Πάρις Κατσίβελος. Αυτό που χαρακτηρίζει πράγματι παραμυθένια την εμπειρία μου αυτή, παρόλο που έχω ταξιδέψει αρκετά στον Κόσμο, δεν είναι μόνο η αναπάντεχη αυτή τεράστια βράβευση, αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης, η ευγένεια αυτών των ανθρώπων, ο σεβασμός που αποδίδεται από όλους τους παράγοντες εκεί στους τιμώμενους και η μοναδική φροντίδα και περιποίηση για εννέα ημέρες με συνεχείς σημαντικές εκδηλώσεις τρείς ή τέσσερις καθημερινά. Φυσικά ο πλούσιος πολυεπίπεδος σχεδιασμός του προγράμματος αυτών των βραβεύσεων, δεν έχει καμία σχέση με όλες τις σημαντικές ανά τον κόσμο γνωστές μας βραβεύσεις, με ένα πέρασμα από κάποιο κόκκινο χαλί δύο λεπτών και την μισάωρη συνεδρία της ανακοίνωσης…  

Βέβαια, όταν βρέθηκα πλέον στην Μανίλα τον Νοέμβριο του 2023, και την παραμονή μάλιστα των βραβεύσεων, ενημερώθηκα ότι  είχαν φτάσει με κάποιον τρόπο που αγνοώ στα χέρια των επιτροπών εργασίας του Ιδρύματος Gusi, εργασίες, εισηγήσεις και ομιλίες μου για την Παγκόσμια Ειρήνη, για την Αδελφοσύνη των Λαών, την Δικαιοσύνη, την Ελευθερία, που είχαν παραδοθεί σε κάποια ξένα πανεπιστήμια που συνεργάζονται με το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ του οποίου είμαι μόνιμος ομιλητής του, από τα ιδρυτικά του μέλη από το 2009 που δημιουργήθηκε στην Αθήνα, Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής και Αντιπρόεδρός του υπεύθυνος Πολιτισμού. Έμαθα επίσης ότι γνώριζαν και για τις δύο μεγάλες βραβεύσεις μου από τον Ο.Η.Ε. και την Unesco και άλλους φορείς.  

Θυμίζουμε ότι το 2016 ο Πάρις Κατσίβελος βραβεύτηκε από τον O.H.E., την Unesco, το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ, το Παγκόσμιο Κράτος της Γης και δύο ξένα πανεπιστήμια με  την Κορυφαία Ενεργή Ακαδημαϊκή Ιδιότητα και Τίτλο Τιμής του “Παγκόσμιου Καθηγητή Κοινωνικοπολιτικής Παιδείας” και το 2019 βραβεύτηκε πάλι, από τους ανωτέρω οργανισμούς και το Πανεπιστήμιο Νοτιοανατολικής Ασίας (Τζακάρτα της Ινδονησίας) με τον τίτλο του Λειτουργού Διδασκάλου – Εκπαιδευτή Κοινωνικής Παιδείας του 21ου αιώνα Όλων Των Πολιτισμών Των Ηνωμένων Εθνών”. Αλλά ας επανέλθουμε στα της βράβευσης,  σας παρακαλώ.  

Π.Κ. Πρέπει να τονίσω πως το Ίδρυμα Βραβείου Ειρήνης Gusi είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός, έτσι δεν υπάρχουν πόροι φανεροί ή κρυφοί, αλλά σίγουρα έχει την σθεναρή υποστήριξη πάντα της κυβέρνησης των Φιλιππίνων, γιατί θεωρούν τα Διεθνή Βραβεία Ειρήνης Gusi, σημαντική Εθνική τους υπόθεση. Έτσι αναφέρονται πάντα στις Προεδρικές Διακηρύξεις, αρχομένης  αυτής που υπογράφηκε από την Πρόεδρο των ΦιλιππίνωνGloria Macapagal Arroyo στις 17 Μαρτίου 2008, ορίζοντας  κάθε τέταρτη Τετάρτη του Νοεμβρίου ως ημέρα των “Βραβείων Ειρήνης Gus” άρα και Διεθνή Ημέρα Ειρήνης και Φιλίας”. 

Το Gusi Peace Prize International Foundation επεξεργάζεται  περισσότερες από 1000 προτάσεις ή υποψηφιότητες κάθε χρόνο. Ωστόσο, η 13μελής επιτροπή με διεθνή μέλη κριτικής επιτροπής από την Ασία, την Ευρώπη, την Αυστραλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιλέγει μόνο δέκα ως δεκαπέντε νικητές. Σύμφωνα με τα σύνθετα και αυστηρά κριτήρια, όλες οι προτεινόμενες υποψηφιότητες θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους οργανισμούς, από τα  τοπικά υπουργεία, τα οποία πρέπει  στη συνέχεια να πιστοποιήσουν την αξία και τα επιτεύγματα των υποψηφίων. Ο τελικός κατάλογος των νικητών απαιτεί επίσης την έγκριση της Γερουσίας των Φιλιππίνων.   

Οι Igor Kontrashin, Irina Bondar και Πάρις Κατσίβελος με την Ρωσίδα συνοδό του, στο Κοκτέιλ Καλωσορίσματος και Τιμής των Laureates, Quezon CΙty και Michael Cinco Fashion Show

Ναι έχουμε διαβάσει και εμείς αρκετά για τον επίσημο χαρακτήρα και την σημαντικότητα των βραβείων Ειρήνης Gusi, παγκοσμίως. Αν θέλετε ξεναγήστε μας στην μαγική μας περιδιάβαση όπως μας είπατε αρχικά.  

Π.Κ. Εγώ παρέμεινα στην Μανίλα πάνω από τις 9 υποχρεωτικές ημέρες που διαρκούν οι τιμητικές εκδηλώσεις των Βραβείων Ειρήνης, γιατί είχα και την διοργάνωση τηςΠαγκόσμιας Ημέρας Φιλοσοφίας”  με τον πρόεδρο Κ. Ίγκορ Κοντράσιν και αρκετή εργασία για μια σημαντική ομάδα βάσης, που καταφέραμε να οργανώσουμε εκεί και που ήδη μας είχε δείξει προθυμία να προσφέρει για αυτό τον σκοπό. Αλλά, είχα και θέματα που αφορούν στην Φιλοσοφία, στις Τέχνες και στο Ακαδημαϊκό Πεδίο δράσεων μου!!! Έτσι παρέμεινα πάνω από έναν μήνα.  

Είχα λοιπόν, σ΄αυτή την πολύβουη πυκνοκατοικημένη πόλη μια γενική αίσθηση της εκεί ζωής, παρόλο που οι μετακινήσεις είναι πολύ δύσκολες, αλλά είχα και αρκετή πικρία για τις εκεί κοινωνικές ανισότητες. Τεράστιος, αλλά τεράστιος πλούτος και τεράστια αλλά τεράστια απερίγραπτα τεράστια  φτώχεια!!! Κάτι που μπορεί να σε κάνει να πονάς και να εξοργίζεσαι αν είσαι ευαίσθητος ή απλά άνθρωπος, ή  έστω κάποιος μόνο σκεπτόμενος. Βέβαια το ίδιο νοιώθουμε σε κάθε γωνιά του πλανήτη όταν ¨λαμβάνουμε¨ τα ανάλογα.  

Εκεί ορκίστηκα βέβαια ότι δεν θα ξαναπαραπονεθώ ποτέ για το κυκλοφοριακό στην Αθήνα, ούτε και για την ατμοσφαιρική μας ρύπανση γιατί στην Μανίλα είναι συνθήκες, πάγιες, δεδομένες, δεσπόζουσες και πνιγηρές αμφότερες!  

Οι τιμητικές εκδηλώσεις, άρχισαν τρείς ημέρες πριν την ημέρα της βράβευσής μας, και συνεχίστηκαν έξη ημέρες μετά από αυτήν. Οι βραβευμένοι έπρεπε να διαμείνουμε  σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο, στο Peninsula στο κέντρο της Μανίλα, μετακινούμασταν πάντα όλοι μαζί με φρουρά για λόγους ασφαλείας και μοτοσικλετιστές αστυνομικούς μπροστά και πίσω από το κομβόι για να ανοίγουν τον δρόμο, γιατί το τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Μανίλα.  

Φυσικά υπήρξε πρωτόκολλο ένδυσης για όλες τις εκδηλώσεις, με ανάλογη γραπτή αναλυτική ενημέρωση που είχε αποσταλεί σε όλους τους υποψήφιους αρκετό καιρό πριν, μαζί με το αναλυτικό πρόγραμμα κάθε ημέρας.  

Την πρώτη ημέρα μετά την ημέρα άφιξής μας, υπήρξε τσάι καλωσορίσματος και γνωριμίας των υποψηφίων από τις είκοσι χώρες στην σάλα του πολυτελούς ξενοδοχείου, με τους παράγοντες των βραβείων και την οικογένεια Gusi. Με αντιπροσωπείες κάποιων χωρών και με ολόκληρη την τεράστια αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας.   

Ο Πάρις Κατσίβελος, ανάμεσα στις δύο συνοδούς του, Ms Glamour, στο βήμα του University of Pertetual Help

Στην συνέχεια μετακίνηση στο ξενοδοχείο Mariott Hotel, με μυθική υποδοχή μας σε κόκκινα χαλιά από την είσοδο μέχρι τις κεντρικές σάλες και την φωτογράφησή μας, με εξέχουσες προσωπικότητες του παγκοσμίου τζετ σετ που είχαν ταξιδέψει ειδικά για την βράβευση, όπου παραχωρήθηκε κοκτέιλ καλωσορίσματος μας και ακόλουθα δείπνο τιμής για εμάς τους “Laureates”  με την αφρόκρεμα του τόπου και αντιπροσωπείες από τις άλλες 67 χώρες. Και το τελευταίο μέρος της βραδιάς, ένα πραγματικό ταξίδι στο όνειρο η σημαντική και παγκοσμίως γνωστή επίδειξη Michael Cinco Fashion Show, για την οποία έρχονται τα πιο ακριβοπληρωμένα και διάσημα μανεκέν από όλο τον κόσμο αλλά και ενδιαφερόμενοι από κάθε γωνιά της γης. Η επίδειξη αυτή είναι το σημαντικότερο μετά τις βραβεύσεις μας, γεγονός των Φιλιππίνων, καθώς και αρκετών άλλων χωρών!!!  

Μετά το δείπνο, μαζί με τους άλλους καλεσμένους οδηγούμαστε στην τεράστια σάλα των επιδείξεων όπου παρακολουθούμε μια απερίγραπτης ομορφιάς και πλούτου επίδειξη, με κοστούμια δουλεμένα στο χέρι, με χρυσή κλωστή, πολύτιμους μια ημιπολύτιμους λίθους, ακόμη και με διαμάντια, σύμφωνα με ανακοινώσεις που γινόντουσαν από μια εκφωνήτρια που παρουσιαζόταν με κινούμενη γέφυρα πάνω από τους θεατές.  

Το συγκλονιστικότερο όμως ήταν δύο μοναδικές γυναικείες λυρικές φωνές που συνόδευαν την επίδειξη τις οποίες και σήμερα δυσκολεύομαι να κατατάξω, ήταν σίγουρα Μέτζο Σοπράνο (μεσόφωνες), αλλά και δραματικές και λυρικές και και και… αυτό που ξέρω είναι ότι όταν τις ακούγαμε κλαίγαμε κάποιοι από τους θεατές, μαγεμένοι βέβαια και από την πανδαισία χρωμάτων και μορφών στις μοναδικές προτάσεις του δημιουργού. Εγώ που έχω τελειώσει και σπουδές Σκηνογραφίας Ενδυματολογίας εκτίμησα ιδιαίτερα αυτό το μαγικό ταξίδι.  

Το ίδιο βράδυ πολύ αργά πια, μετά τα μεσάνυχτα όταν μας συνόδεψαν στο ξενοδοχείο μας, με φώναξε ο Πρέσβης Barry Gusi και με ενημέρωσε ότι αύριο θα επισκεφθούμε το μνημείο Rizal, στο ομώνυμο πάρκο. Μου εξήγησε ότι εκεί είναι τα οστά του ήρωα Rizal, που θυσίασε την ζωή του για την ελευθερία της πατρίδας του, όπως και του ήρωα πατέρα του και άλλων ηρώων. Του απάντησα ότι είμαι ενήμερος για κάθε λεπτομέρεια του προγράμματος, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Τότε μου έδειξε κάποιες φωτογραφίες του 2021 με το τεράστιο επιβλητικό μνημείο στολισμένο με την Ελληνική σημαία, φωτισμένο στα ελληνικά χρώματα για να τιμήσουν την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση και την ανεξαρτησία της χώρας μας από τον Τούρκικο ζυγό. Ε, για εμένα που έχω ιδιαίτερη ευαισθησία στα Εθνικά μας θέματα, αυτό ήταν και η επισφράγιση της αγάπης μου, για αυτόν τον τόσο ευγενικό λαό! 

Όλοι οι Βραβευμένοι – Laureates, με μέρος των αντιπροσωπειών των 67 χωρών μετά την κατάθεση στεφάνου, στο Μνημείο Πεσόντων Rizal.

Την παραμονή των βραβεύσεων οι τιμώμενοι ξεκινήσαμε για το Μνημείο των Πεσόντων στο Πάρκο Ριζάλ (Rizal Park), σύμφωνα με το πρωτόκολλο των Βραβείων Gusi από τις 5 το πρωί, για να προλάβουμε την ανατολή του ηλίου. Στο πάρκο μας περίμεναν παραταγμένα τα τρία σώματα στρατού με τις μπάντες τους και απέδωσαν τιμές. Ακόλουθα μας τίμησαν επιλεγμένες αντιπροσωπείες από  τα τρία σώματα στρατού με εικοσιένα ν πυροβολισμούς ακριβώς την ώρα της Ανατολής του ηλίου. Κατόπιν αξιωματούχος παρέδωσε έναν υπέροχο λευκό στέφανο στον αρχηγό του στρατού και εκείνος έδωσε το σινιάλο και τρείς αξιωματικοί, ένας από κάθε σώμα κρατώντας τον στέφανο μας συνόδευσε στο τεράστιο επιβλητικό μνημείο όπου καταθέσαμε τον στέφανο τιμής. Ακούστηκαν οι Εθνικοί μας Ύμνοι και οι παρευρισκόμενοι σεβαστικά συμμετείχαμε όλοι, τιμώμενοι, αντιπροσωπείες χωρών, κύριοι, κυρίες και δεσποινίδες Glamour από όλες τις χώρες, ντόπιοι και ξένοι αξιωματούχοι και πολυπληθές κοινό, με το χέρι στην καρδιά.  

Ακολούθησαν χαιρετισμοί επισήμων και αντιπροσωπειών των χωρών που έκλεισαν με χαιρετισμό του Αντιδημάρχου της Μανίλα Yul Servo Nieto, που υπήρξε και διάσημος ηθοποιός των Φιλιππίνων και λόγω επαγγέλματος είχαμε πολλά να πούμε για την Δραματική Τέχνη. Φυσικά τον άφησαν άφωνο οι διαφορές στις αμοιβές των ηθοποιών στην χώρα μας και στην δική τους, με τις δικές μας φυσικά στα Τάρταρα! Μετά την κατάθεση στεφάνου και το τελετουργικό οι βραβευμένοι με την ακολουθία τους, με την πολυπληθή αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας και τους υποψήφιους όλων των χωρών ως κυρίων, δεσποινίδων και κυριών Γκλάμουρ μεταφερθήκαμε στο Δημαρχείο της Μανίλα, για ξενάγηση, σύντομο κέρασμα και  μια νέα ομιλία του Αντιδημάρχου με την οποία μας παραδόθηκε το κλειδί της πόλης.  

Το ίδιο βράδυ, προσφέρθηκε δείπνο Επικοινωνίας, Αγάπης και Τιμής για εμάς τους βραβευμένους αλλά και για ολόκληρη την συνοδεία μας, την αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας, όλες τις κυρίες, δεσποινίδες και τους κυρίους Glamour Look International, αντιπροσωπείες των 67 χωρών και άλλους ξένους και ντόπιους VIPs και διανοούμενους.  

Όλες οι αίθουσες του Victorinos Restaurant στην Quezon CΙty για εμάς!!! 

Όμορφες, ζεστές ανθρώπινες στιγμές!!! 

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο των βραβεύσεων στο τραπέζι αυτό, όπως και στις άλλες μας εκδηλώσεις, πάντα εκ δεξιών μου, η πριγκίπισσα του Νεπάλ S.E. Princess Himani Rajya Laxmi Devi Shah και πάντα στα αριστερά μου η αγαπημένη μου φίλη από Συρία καθηγήτρια Nada Al Ali κόρη μεγάλου αγωνιστή και ήρωα της Συρίας και επίσης πάντα δίπλα μου  ή κοντά μου, ο υπεραγαπημένος μου Dr. Sami Charles  για  εμάς τους φίλους Sami, από Νιγηρία κάτοικος Ουγγαρίας, μεγαλοεπιχειρηματίας και δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα σε 37 χώρες και στα επόμενα δυο χρόνια πρόεδρο της χώρας του!!!  

Οι PeaceMakers dr. Nada Al Ali, η Πριγκίπισσα του Νεπάλ, ο Πάρις Κατσίβελος, ο Dr. Sami Charles.

Eεεε, εμείς η ομάδα των φίλων αποφασίσαμε να είμαστε οι Peace Makers” των βραβευμένων – Laureates,  αλλά και όλων των ομάδων που μας πλαισίωναν αυτές τις ημέρες. Δώσαμε τα χέρια λοιπόν, ενωμένοι και δυνατοί όπως λέγαμε γελώντας και περιδιαβήκαμε όλες τις αίθουσες με μία ρήση Ειρήνης, ως διακήρυξή μας!!! Σε κάθε αίθουσα αφού δηλώναμε μεγαλόφωνα, πρώτα ότι είμαστε οι  “Ειρηνοποιητές – Peace Makers”, αναφωνούσαμε όλοι μαζί την διακήρυξή μας και αμέσως μετά, ο γράφων απήγγειλα και κάποιους στίχους για την Ειρήνη! Εεεεε, σίγουρα ανεβάσαμε την θερμοκρασία, το κέφι και φτιάξαμε την διάθεση σε όλους τους συνδαιτημόνες μας!!!  Και βέβαια, εισπράξαμε μπόλικα χειροκροτήματα και λουλούδια!!!  

Στο διπλανό μας τραπέζι, μαζί με την αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας πάντα κοντά στην πριγκίπισσα, η γενική της γραμματέας κυρία Smita Singha, οι τρεις κυρίες της συνοδείας της και η μόνιμη συνοδός της από τα μαθητικά της χρόνια, καθηγήτρια κυρία Meera Shrestha, με την οποία είχαμε πάντα πολλά να πούμε για τον Εσωτερισμό, με τον οποίο ασχολούμαι σοβαρά από την εφηβεία μου, αλλά και για τον Βουδισμό που υπήρξε πεδίο μελέτης και μύησής μου στα νεανικά μου χρόνια.  

Πιο πέρα με τον Κ. Ίγκορ Κοντράσιν η νεογέννητη ομάδα μας στις Φιλιππίνες…. 

Ααα και πιο εκεί, με τις δεσποινίδες γκλάμουρ Μαλαισίας και Ινδίας, αναμεσά τους ο υπέροχος χιουμορίστας Dr. Carlos Paya από Ισπανία, με τον οποίο είχαμε πάντοτε κάτι χιουμοριστικό να ψιθυρίσουμε και να κρυφογελάμε.  Δίπλα του ο πρόεδρος Vit Edlicka του κρατιδίου Liberland, γνωστός για τους αγώνες του να κρατήσει την εδαφική ακεραιότητα της μικρής του νεοσύστατης χώρας, ανάμεσα στην Κροατία και στην Σερβία, με τους υπουργούς του εξωτερικών και οικονομικών και τον Γενικό Γραμματέα του κρατιδίου, που έγιναν καλοί μου φίλοι. Φυσικά και η πολύ αγαπημένη μου παλαιόθεν Irina Bondar, με την  οποία συνεργαζόμαστε στο Φιλοσοφικό Φόρουμ. Και άλλες, και άλλες και άλλες φίλιες και αγαπητικές συντροφιές!!! 

Οι Βραβευμένοι – Laureates από τις 18 χώρες

Θυμίστε μας, κάποια αντιπροσωπευτικά ονόματα των Laureates των Διεθνών Βραβείων Ειρήνης Gusi. 

 Π.Κ. Ανάμεσα στους γνωστότερους βραβευμένους των Βραβείων Ειρήνης Gusi είναι πάντα αρχηγοί κρατών, πρόεδροι ή πρωθυπουργοί, βασιλείς, πρίγκιπες, μαχαραγιάδες και κυρίως επιστήμονες, διανοητές και κάποιοι καλλιτέχνες. Από τα ονόματα που θυμάμαι κάποια αντιπροσωπευτικά από τα τελευταία έτη,  είναι ο Νέλσον Μαντέλα, ο Μπάρακ Ομπάμα,  ο Άντονι Κουίν, η Ειρήνη Παππά, οι πρόεδροι Emil Constantinescu της Ρουμανίας,  Antonio Eanes της Πορτογαλίας, Arnold Ruutel Εσθονίας, ο πρωθυπουργός AlSadiqAl Mahdi του Σουδάν, Πρίγκιπας Bandar Khalid bin Faisal Al Saud της Σαουδικής Αραβίας, η Πριγκίπισσα AlSabah, ο Ρώσος καθηγητής Igor Kontrashin που είναι και πρόεδρος του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ και συνεργάτης μου, ο καλός μου φίλος Ricardo Di Done γνωστός για την αρωγή και βοήθεια σε χιλιάδες παιδιά με τους οργανισμούς που δημιούργησε γι΄ αυτό τον σκοπό, ο Ρώσος εικαστικός Alexey Steele για το εικαστικό του έργο για την Ειρήνη, κυρίως όμως ερευνητές, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί. Εγώ γνωρίζω ότι επιλέχτηκα για όλες τις ιδιότητές μου. Τουλάχιστον έτσι μου είπαν. 

Οι τελετές απονομής των βραβείων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στην Μανίλα των Φιλιππίνων  και στην Λέσχη Αξιωματικών της Επιτροπής Γενικού AFCOC Camp Aguinaldo. Quezon City,  την τέταρτη Τετάρτη του Νοεμβρίου, έτσι με Προεδρική Διακήρυξη, κάθε χρόνο η ημέρα αυτή από το 2008 του ψηφίσματος, είναι αφιερωμένη στα “Βραβείο Ειρήνης Gusi” και χαρακτηρίζεται, ως  Διεθνής Ημέρα Ειρήνης και Φιλίας.   

Την ημέρα των βραβεύσεων αρκετά έγκαιρα ξεκινήσαMε για τον χώρο της βράβευσης, με ένα τεράστιο κομβόι και πάντα τους συνοδούς φρουρούς και τους τροχονόμους μοτοσικλετιστές, να ανοίγουν τον δρόμο. 

Εκεί σε μια περιοχή κατάφυτη και αφού περάσαμε από τρείς πύλες με υπερπολυτελή κτίρια και πάντα φρουρούς, για λόγους ασφαλείας, φτάσαμε στον προορισμό μας. Οι Laureates, οδηγηθήκαμε πάνω σε κόκκινα χαλιά, σε κάποια αίθουσα για το αρχικό μας δείπνο, ιδιαιτέρως, μόνο με τον πρόεδρο των βραβείων, που για αυτή την περίοδο ήταν ο στρατηγός και καθηγητής της Σαουδικής Αραβίας Dr. General Mohammed Aijuhani και την συνεχή καθοδηγητική τρυφερή εποπτεία του ίδιου του Πρέσβη Barry Gusi, ώστε να μη μας λείψει τίποτα και ζωντανή μουσική. Έχουμε ήδη ειδοποιηθεί ότι το κεντρικό τηλεοπτικό κανάλι της Ασίας Satellite, που μεταδίδει σε 80 χώρες είναι εκεί, καθώς άλλα 17 κανάλια.  

Στην διπλανή, ήδη κατάμεστη αίθουσα των βραβεύσεων ακουγόταν μία τεράστια ορχήστρα και έξω από το τεράστιο κτίριο με τις δύο πτέρυγες, ήταν παραταγμένες οι μπάντες των τριών σωμάτων του στρατού.  

Μετά το δείπνο μας οδηγηθήκαμε στην αίθουσα των βραβεύσεων όπου παραταχθήκαμε και πάλι σύμφωνα με το πρωτόκολλο, στην κεντρική είσοδο της αίθουσας τελετών. Δύο τελετάρχες με τρείς κυρίες επί του πρωτοκόλλου μας κατηύθυναν.  Δίπλα μας υπήρχαν αξιωματούχοι, με τις σημαίες όλων των χωρών ανά χείρας. 

Στην σειρά μας λοιπόν, ακολουθώντας το πρωτόκολλο μπαίναμε στην αίθουσα όταν ο τελετάρχης μας έδινε το σινιάλο, με διακριτικό άγγιγμα στο μπράτσο μας και αφού ακούγαμε το όνομά μας, με τον τίτλο μας και την χώρα μας, ένας ένας με διαφορά λίγων λεπτών, περνούσαμε τον διάδρομο της αίθουσας με τον συνοδό μας αξιωματούχο και την σημαία μας πίσω μας και τους χιλιάδες ευγενικούς ανθρώπους όρθιους να μας δέχονται με χειροκροτήματα. Όταν συγκεντρωθήκαμε όλοι στην εξέδρα των βραβεύσεων, με την ίδια σειρά ειπώθηκαν κάποια πράγματα για τον κάθε τιμώμενο, ο αξιωματούχος συνοδός του  κρατούσε την σημαία της χώρας του στο κέντρο της εξέδρας, δίπλα του και ακουγόταν ο Εθνικός Ύμνος της κάθε χώρας!!! Εδώ ναι, όταν ήρθε η σειρά μου, ένοιωσα να με κατακλύζουν μεγατόνοι συγκίνησης. Πάντα κλαίω με τον Εθνικό μας Ύμνο και τώρα με δυσκολία προσπάθησα να κρατήσω τα δάκρυά μου, που άρχισαν να κατηφορίζουν.  

Εντυπωσιακά θερμή ήταν η υποδοχή όλων τους και ιδιαίτερα ενθουσιώδεις οι αντιδράσεις τους με χειροκροτήματα και φωνές επιβράβευσης, κατά το αρχικό πέρασμά μου ανάμεσά τους. Έμαθα αργότερα ότι αρκετοί από αυτούς παραβρέθηκαν στο δείπνο τιμής την παραμονή των βραβεύσεων και ενημέρωσαν και τους άλλους ή κάποιους από αυτούς για τις  Θεατροποιημένες Απαγγελίες μου, για την Αγάπη και για την Ειρήνη, αργότερα με την ομάδα των “Peace Makers”. 

Τον λόγο αρχικά πήρε ο  Πρέσβης Barry Gusi και ο πρόεδρος των βραβείων. Ακούστηκαν οι Εθνικοί μας Ύμνοι και όλοι όρθιοι με το χέρι στην καρδιά ακούγαμε τον γλυκό Ύμνο της χώρας μας. Η συγκίνησή μου μου πάνω από το κόκκινο!  

Όταν ήρθε η σειρά μου, έλαβα την πλακέτα με την βράβευσή μου, η οποία (απίστευτο), ζυγίζει πεντέμισι κιλά, αφού είναι κατασκευασμένη από πλεξιγκλάς και τιτάνιο. 

Ο Πάρις Κατσίβελος οι άλλοι βραβευμένοι, ο Πρέσβης Barri Gusi και διευθύνουσες της Οργανωτικής Επιτροπής των Βραβείων Gusi

Στην ομιλία μου, αφού ευχαρίστησα τον Πρέσβη Barry Gusi προέτρεψα για κοινή προσπάθεια όλων των ανθρώπων, ως μία Ψυχή αλλά με πράξεις (όχι μόνο εορτασμούς, τελετές και λόγια), για την Ειρήνη, την Αδελφοσύνη των Λαών, την Δικαιοσύνη, Ελευθερία την Αλήθεια, την Αγάπη, την Ελευθερία, τις ίσες Ευκαιρίες και μια ζωή Φωτός, για όλους τους ανθρώπους, σε κάθε γωνιά της Μητέρας Γαίας, χωρίς όρους, χωρίς όρια, χωρίς καμιάς μορφής διακρίσεις. 

Εδώ φυσικά, ως άνθρωπος του θεάτρου είχα κάνει φιλότιμες πρόβες και είχα σκηνοθετήσει λεπτομερώς την κάθε λέξη μου, την κάθε ανάσα μου, την κάθε ερμηνευτική μου παύση!!!  Έκανα χρήση της σκηνικής μου δεξιότητας, επειδή δεν είναι τέλεια τα Αγγλικά μου, σε ένα σχεδόν ποιητικό κείμενο, προετοιμασμένο, με πολλά σημεία εσωτερισμού. Είχα προετοιμαστεί πολύ φιλότιμα, ώστε να ξεπεράσω με το συναίσθημα και την ερμηνεία μου, αισθητικά την όποια ατέλειά μου στα Αγγλικά, παρόλο που δεν υπήρχε τέτοια, γιατί είχα προετοιμαστεί αρκετά. Συγκεντρωμένος στο λεκτικό μου ¨έργο¨, δεν είχα καταλάβει ότι όλοι στην αίθουσα ξανασηκώθηκαν  όπως την στιγμή της εισόδου μας και με χειροκροτούσαν σε κάθε λέξη, με επιφωνήματα επισφράγισης, σε κάθε λέξη, σε κάθε παύση μου. Το εννοώ! Ειδικά όταν τόνισα ότι “Όλοι είμαστε Ένα” – “Εν τα Πάντα και τα Πάντα Έν” και αυτό το ένα εμπεριέχει όλα και όλους. Ότι είμαστε όλοι από την Ίδια Θεϊκή και Φωτεινή Ουσία. Ότι είμαστε όλοι κύτταρα του Ιδίου τεράστιου Νοήμονος Συμπαντικού Οργανισμού και πως όταν ένα κύτταρο πονά τότε και όλα τα άλλα νοσούν και πονάνε μαζί του. Έτσι τουλάχιστον θα έπρεπε να γίνεται. Και πολλά άλλα που πιστεύω, ακολουθώ και εργάζομαι γι΄ αυτά σε όλη μου την βίωση! Στο τέλος όταν σήκωσα το βραβείο μου, πριν την απομάκρυνσή μου από το βήμα, και έκανα ότι ξαφνιάζομαι για το βάρος του βραβείου, τονίζοντας ότι δεν είναι μόνο τόσο σημαντικό αλλά και αρκετά βαρύ, εισέπραξα την ολόθερμη αντίδραση του κοινού μας για αρκετά δευτερόλεπτα, με γέλια και επιφωνήματα επιβράβευσης! Ήμουν συγκινημένος και πανευτυχής! 

Όταν λάβαμε όλοι τις πλακέτες μας, ακολούθησε πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα, με χορούς και μουσική παραδοσιακή από τις Φιλιππίνες και τις άλλες χώρες που συμμετείχαν. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές ήταν οι δεύτερες παρουσιάσεις από τις τρείς μπάντες του στρατού, τώρα πια με κωμική διάθεση, με όμορφα και σατυρικά χορευτικά κινήσεις και κουνήματα που έφεραν πολύ γέλιο στους παρευρισκόμενους.  

Αξέχαστη θα μείνει η πολύωρη, εορταστική, τιμητική φιλοξενία μας και το Δείπνο Τιμής από το  Πανεπιστήμιο University of Pertetual Help” για εμάς τους Laureates – βραβευμένους, αλλά και ολόκληρη την συντροφιά – συνοδεία μας, όλες τις αντιπροσωπείες,  και τους ξένους και ντόπιους vipς και διανοούμενους.  

Μια συγκινητική υποδοχή με στολισμούς  παντού και υπέροχη ορχήστρα, φυσικά και με μελωδικά ταξίδια και χορευτικά του οικοδεσπότη τόπου!!! 

Μας καλωσόρισαν ο πρύτανης και πρόεδρος του ιδρύματος Dr. Antony Jose M. Tamayo που είναι και γιος του ιδρυτού του τεράστιου αυτού πανεπιστημιακού οργανισμού – μια μεγάλη πόλη μέσα στην πόλη, με 4.000 κλίνες για απόρους φοιτητές και σε δυο μήνες ετοιμάζονται άλλες 500 για τον ίδιο σκοπό!!!  

Λάβαμε δώρα αγάπης από τον ίδιο τον πρόεδρο του πανεπιστημίου!!! 

ο Πάρις Κατσίβελος μόλις παρέλαβε την Αραβική Τήβεννο και το Ρολόι του University of Pertetual Help

Οι κύριοι της Αραβικής αντιπροσωπείας μας μετάφεραν και πάλι από βήματος την εκτίμηση και τον χαιρετισμό του βασιλιά τους και κυρία  της ομάδας τους, που είναι σύζυγος του στρατηγού και εξαδέλφου του βασιλιά, μας πέρασε γύρω από τον λαιμό  εκ μέρους του παλατιού τιμητικά, υπέροχες λευκές μεταξωτές τηβέννους, κεντημένες με χρυσή κλωστή από την ίδια!!! Η κόρη της, μας έπαιξε θεϊκό πιάνο!!! 

Η ίδια, με σπουδές στην Ευρώπη και στην Αμερική επειδή, είχαμε συζητήσει κάποιες φορές, ότι ασχολούμαι με την Φιλοσοφία και σεβόταν πολύ την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία,  με πλησίασε και μου είπε ότι αυτό το είδος Τηβέννου είναι στην ρίζα του Ελληνικό. Το δανείστηκαν οι Άραβες από τους Ρωμαίους οι οποίοι το δανείστηκαν από εμάς!!! Ήταν το “Ωμοφόριο” που φορούσαν στην Ελλάδα μόνο οι Φιλόσοφοι, οι Παιδαγωγοί και οι Ηθοποιοί, ή το Πάλλιον” σύμφωνα με τους Ρωμαίους, γι΄ αυτό  αποκαλούσαν περιφρονητικά κάποιους προγόνους μας “Παλλιοφόρους Έλληνες”,μέχρι να το επιλέξει ο Τιβέριος αντί της Τηβέννου και να γίνει  τελικά το Εθνικό Ένδυμα των Ρωμαίων!!! 

 Ένα ιδιαίτερο ακόμη τιμητικό Δείπνο Συντροφικότητας και Τιμής”, όπως το ονομάζουν δόθηκε στο φημισμένο Army Navy Club Hotel, στην Δυτική όχθη της Μανίλα, όπου κάναμε την λεπτομερή γνωριμία με τους κυρίους, τις κυρίες και τις δεσποινίδες Glam International, όλων των χωρών που συμμετείχαν, όπου τους είδαμε με τοπικές ευφάνταστες ενδυμασίες και μαγιό, σε τοπικούς τους χορούς, πριν κληθούμε την επόμενη σε μια μεγάλη Τελετή Διαγωνισμό να τους αξιολογήσουμε και να δώσουμε τους τελικούς τους τίτλους.  

Την επόμενη και τελευταία ημέρα του κυρίως σώματος των τιμητικών εκδηλώσεων ήταν ο Διαγωνισμός  και η Στέψη Καλλιστείων της International Glamour στέψης καλλιστείων στο Tanghalang Pasigueno, της Pasig City. Η παράδοση αυτών των καλλιστείων με συμμετοχή από χώρες όλων των Ηπείρων είναι και αυτή τριάντα οκτώ ετών και θεωρούν πολύ τιμητικό να αναθέσουν σε εμάς να ψηφίσουμε τους τελικούς νικητές.  

Εγώ είμαι από τους τυχερούς που δεν αποχώρησαν την ένατη ημέρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα και απήλαυσα ακόμη κάποιες ημέρες φιλοξενίας παρατείνοντας το μαγικό μου όνειρο!!! 

Θέλουμε να αναφέρουμε για τους αναγνώστες μας, πως ο Πάρις Κατσίβελος  βραβεύτηκε και άλλες τέσσερις φορές για τις δράσεις του, παραστάσεις, ομιλίες και επιστολές για την Ειρήνη, μεταξύ αυτών: Το 2016 του δόθηκε ο τίτλος του Παγκόσμιου Πρεσβευτή της Ειρήνης”, από το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό Φόρουμ. 

Το 2017 έλαβε το Ειδικό Μετάλλιο Τιμής της Βραζιλίας για την Ειρήνη, την Λογοτεχνία, την Αειφόρο Ανάπτυξη και τις Τέχνες” από το Βραζιλιάνικο Εθνικό Τμήμα του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ. 

Επίσης, αναγορεύτηκε το 2021 Διεθνής Πρεσβευτής της Ειρήνης – International Ambassador of Peace” από τρείς ακόμη διεθνείς οργανισμούς:
“International Youth Business Communities”, International Art Acts” και The Authors Club Worldwide”. Σ΄ αυτή την τριπλή βράβευση συνέβαλλε και η κυκλοφορία στα Αγγλικά του βιβλίου του Αυτοβελτίωσης, Εσωτερισμού και Παραψυχολογίας Με Πυξίδα το Φως”. 

Το 2022 έλαβε από το Μεξικό επίσης, το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης” Δρ. Χουάν Κάρλος Μαρτινέζ Γκουβέγκας, από την Παγκόσμια Συμμαχία Χίλια Μυαλά του Μεξικού, την Ακαδημαϊκή Ένωση του εκεί Υπουργείου Παιδείας, την Παγκόσμια Ακαδημία Λογοτεχνίας, την Λατινοαμερικάνικη Ένωση Σύγχρονης Λογοτεχνίας και άλλους φορείς του τόπου.  

Κύριε Κατσίβελε, ευχαριστούμε που μοιραστήκατε μαζί μας, αυτό το μαγικό σας ταξίδι.  

Π.Κ. Εγώ σας ευχαριστώ για την φιλοξενία!  

Αυτό είναι το απερίγραπτο όνειρο που ειλικρινά παρόλο που εκφράζομαι κάποιες φορές δια του Λόγου επιτυχώς (κυρίως του προφορικού κατά προτίμησιν), εδώωωω, μμμμ, δεν, δεν δεν μπορώ να το μεταφέρω, γιατί τα όνειρα είναι συνήθως βιωματικά και απογυμνώνονται όταν προσπαθήσουμε να τα αποτυπώσουμε με τις γνωστές μεθόδους επικοινωνίας.  

Δεν μπορώ να φυλακίσω  σε λέξεις και φράσεις, όλο αυτό το μεγαλείο, την τρυφερότητα, τον σεβασμό, την φροντίδα, τις εικόνες, τα χρώματα, τις αισθήσεις, την συγκίνηση και τόσες, άλλες Δωρεές” που το Γενναιόδωρο Άγιο Σύμπαν “Οικονόμησε” και μου Προσέφερε!!!  

Αδυνατώ να το κάνω στα πλαίσια της χρονοκλεψύδρας μας. Προσπάθησα απλά να περιγράψω πεζά, γυμνά, αναφορικά, το τόσο πλούσιο, τόσο αισθαντικό, τόσο ιδιαίτερο, τόσο χορταστικά γεμάτο  πρόγραμμά μας εκεί, στην άλλη άκρη του πλανήτη μας. Εκεί που οι αξίες ακόμη αναγνωρίζονται. Εκεί που υπάρχουν άνθρωποι που χαμογελούν παρά τις όποιες συνθήκες της βίωσής τους και όταν σε χαιρετούν, πάντα χαμογελούν γλυκά και  σκύβουν σεβαστικά το κεφάλι τους, βάζοντας το χέρι στην καρδιά! 

Αυτό που μπορώ να κάνω είναι να αναπέμψω ως θυμίαμα Ψυχής Ευχαριστία, Ευγνωμοσύνη με Δέσμες Αγάπης και Φωτός!!! Να αναπέμψω αιτητική παράκληση για Άνωθεν Φωτοχυσία. Να βροντοφωνάξω ηχηρή πρόσκληση και προτροπή για Ειρήνη!!! Εμείς συν-δημιουργούμε τις βιώσεις μας! Αλληλενεργούμε συνεχώς με όλους και με όλα!  

Εμείς  εκφράζουμε την βούληση του πλανήτη, Ατομικά και Συλλογικά και στο Υλικό και στα Αιθερικά Πεδία, οι περισσότεροι από εμάς δυστυχώς ακόμη στα κάτω αιθερικά και κάποιοι από εμάς, εεεε και λίγο παραπάνω!!! 

Ας προσπαθήσουμε λοιπόν, αξίζει τον κόπο!!! Για την Ειρήνη!  

Την Ειρήνη!!! Την Ειρήνη εντός μας και γύρω μας!!!  

Επιτέλους για την Ειρήνη!!!  

Είθε και Γένοιτο!!! 

Ας έχετε, ας έχουμε Φωτεινές, Ειρηνικές, Προστατευμένες Πορεύσεις!!! 

Ο Πάρις κατσίβελος, στην ομιλία του στο Δημαρχείο της Μανίλα μόλις παρέλαβαν οι Βραβευμένοι το Κλειδί της πόλης.

Who is Who

Ο Πάρις Κατσίβελος είναι Ηθοποιός,  Σκηνοθέτης,  Καθηγητής Ανωτέρων Σχολών Δραματικής Τέχνης, Καθηγητής Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων και Καθηγητής του Μεταπτυχιακού Ποιοτική Δημοσιογραφία και Νέες Τεχνολογίες”, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Επικοινωνίας, όπου διδάσκει πάντα την δική του ενότητα Αγωγή Ποιοτικής Επικοινωνίας”. Ο Πάρις Κατσίβελος, είναι πάντα Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκόσμιου Φιλοσοφικού Φόρουμ και Αντιπρόεδρός του, Υπεύθυνος για την Ανάπτυξη του Πολιτισμού και του Διαπολιτισμικού Διαλόγου. 

Συγγραφέας του πολυσυζητημένου βιβλίου Εσωτερισμού, που κυκλοφορεί για 14Η χρονιά και έχει λάβει 29 Εθνικές και Διεθνείς Βραβεύσεις. Εμπνευστής και Δημιουργός της 1ης Ανά τον Κόσμο Τελετής Αφής της Φλόγας του πνεύματος και των Τεχνών.  

Έχει λάβει 61 Εθνικές και Διεθνείς διακρίσεις.   

Είναι για σειρά ετών εθελοντής του Δελφικού Ιδεώδους.  

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this