Τα έργα του Maurizio Cattelan κάθονται στο εδώλιο

Γράφει η Λιάνα Ζωζά

Οι περιπέτειες με την δικαιοσύνη που φέρνουν τον Maurizio Cattelan και τα έργα του, συνεχώς στο επίκεντρο της διεθνούς σκηνής της τέχνης και όχι μόνο φαίνεται πως δεν έχουν τέλος. Η πρόσφατη αγωγή, που τον αφορούσε και εκδικάστηκε στο Παρίσι, στις 8.07.2022, είχε αίσια κατάληξη, με τον δικαστή, να απορρίπτει την αξίωση του Γάλλου γλύπτη Daniel Druet που ζητούσε να αναγνωριστεί ως ο δημιουργός των εννέα κέρινων ομοιωμάτων που του ανέθεσαν να φτιάξει για τον Maurizio Cattelan.

Justice gives reason to the artist Maurizio Cattelan against the sculptor Daniel Druet

Στην Art Basel Miami Beach, 2019, ο Maurizio Cattelan είχε καταφέρει για μια ακόμη φορά, να τραβήξει πάνω του όλα τα φώτα της δημοσιότητας με το έργο του Comedian, που δεν ήταν κάτι άλλο από μια μπανάνα κολλημένη με κολλητική ταινία στον τοίχο του περιπτέρου της γκαλερί Perrotin που τον εκπροσωπούσε. Τα σχόλια υπήρξαν πολλά και αντιφατικά, όπως και οι αντιδράσεις όταν μαθεύτηκε η τιμή του έργου που άγγιζε τα 120.000$, αλλά και το ότι είχαν ήδη πουληθεί δύο έργα και μέχρι το τέλος της έκθεσης και ένα τρίτο.

David Datuna eats the Comedian at Art Basel 2019 in Miami Beach | Photograph: Ronn Torossian | Reuters

Κορυφαία στιγμή υπήρξε όταν ο καλλιτέχνης David Datuna έφαγε την μπανάνα του Cattelan και ανέβασε το δρώμενο στον λογαριασμό του στο Instagram, με τον εκπρόσωπο της Perrotin να ισχυρίζεται πως “το έργο δεν καταστράφηκε, μιας και η μπανάνα είναι η ιδέα”.

https://www.instagram.com/p/B5yIFp2hyE-/?utm_source=ig_web_copy_link

Το Comedian επανήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα, όταν πριν λίγες ημέρες εκδικάστηκε η αγωγή που κατέθεσε ο καλλιτέχνης  Joe Morford κατηγορώντας τον Maurizio Cattelan πως αντέγραψε το έργο του Banana & Orange (2000), μία μπανάνα και ένα πορτοκάλι κολλημένα με κολλητική ταινία σε έναν τοίχο. Παρ’ όλο που η νομική ομάδα του Cattelan είχε προσπαθήσει να αποσύρει τη μήνυση, ένας δικαστής, στη Φλόριντα, προχώρησε την αγωγή γιατί έκρινε πως οι ομοιότητες μεταξύ των έργων των δύο καλλιτεχνών ήταν μεγάλες.

Joe Morford’s “Banana & Orange” and Cattelan’s “Comedian” | Photo via court documents.

Ο Morford ισχυρίστηκε πως το έργο του ήταν διαθέσιμο στο Facebook και στο YouTube μην έχοντας όμως τρόπο να  βεβαιώσει πως ο Cattelan το είδε σε κάποιο από αυτά. Παράλληλα, κάνοντας μια αναδρομή στην καλλιτεχνική πορεία του δεύτερου, συναντούμε το 1999, την performance, στην οποία ο Cattellan, χρησιμοποιώντας κολλητική ταινία “σταυρώνει” στον τοίχο, τον γκαλερίστα του Massimo de Carlo, πράγμα που δείχνει πως έχει χρησιμοποιήσει και παλαιότερα την συγκεκριμένη μέθοδο για έργο του, μόνο που αυτή την φορά το εννοιολογικό του αντικείμενο ήταν μια μπανάνα. Oι αντιδράσεις από την πλευρά της ομάδας του Maurizio Cattelan δεν έχουν έρθει ακόμη.

Share this
Tags
Liana Z.
Liana Z.
Η Λιάνα Ζωζά γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Αγγλία, Καλές Τέχνες (University of Bolton). Συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές, PR, Advertising and Communication (University of Leicester) και Master of Business Administration (MBA) specialized in Art Management (University of Leicester). Αν και με την επιστροφή της ξεκίνησε να εργάζεται σαν Gallery Manager σε μεγάλη ελληνική γκαλερί, όπου και παρέμεινε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αποφασίζει το 2010 να δημιουργήσει την Cube Gallery και να ασχοληθεί με την σύγχρονη τέχνη παρουσιάζοντας και προτείνοντας έλληνες και ξένους εικαστικούς. Παράλληλα, επιμελείται art projects τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και συνεργάζεται σαν art writer και interviewer, αρθρογραφώντας για εφημερίδες και πολιτιστικά sites.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα τροφαντά γυναικεία σώματα του γλύπτη Μαγιόλ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης O Αριστίντ Μαγιόλ /Aristide Maillol γεννήθηκε το 1861. Ασχολήθηκε αρχικά για τη ζωγραφική και το 1882 μπήκε...

Μεγάλη διάκριση για την bluegr Hotels & Resorts

Κατά τη διάρκεια λαμπρής τελετής απονομής που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3 Ιουνίου στο Athenaeum InterContinental απονεμήθηκε στη bluegr Hotels & Resorts  το βραβείο για...

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this