“Takis” στην Tate Modern στο Λονδίνο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου και το private view της έκθεσης ‘Takis’ που διοργανώθηκε από την Tate Modern του Λονδίνου στις 2 Ιουλίου 2019 το πρωί και το απόγευμα της ίδιας μέρας αντίστοιχα.

tate modern

Δημοσιογράφοι από τον διεθνή τύπο και πλήθος φιλότεχνων από το διεθνές jet set, συλλέκτες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, Διευθυντές Μουσείων όπως του Κέντρου Ζωρζ Πομπιντού και άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων, παρευρέθηκαν και ξεναγήθηκαν στην έκθεση που αποτελείται από 80 και πλέον έργα του Takis.

From the left: Helen O’ Malley Assistant Curator exhibition “Takis”, Tate Modern, Michael Wellen Curator exhibition “Takis”, Tate Modern, Irene Panagopoulos collector, Magna Marine Inc. CEO and Patron, Achim Borchardt – Hume, Director of Exhibitions and Programmes, Tate Modern, Menia Kouli, Director of Public Affairs, Takis Foundation KETE.
Photo credits: Hlias Nak

Στους δημοσιογράφους μίλησε ο Achim Borchardt-Hume, Διευθυντής Προγραμμάτων και Εκθέσεων της Tate Modern, η Μένια Κούλη, Διευθύντρια Επικοινωνίας του Ιδρύματος Takis KETE και ο επιμελητής της έκθεσης Michael Wellen.

Δημοσιογράφοι και κριτικοί τέχνης από όλο τον κόσμο έγραψαν διθυραμβικές κριτικές και αφιερώματα, όπως στους Times, The Guardian, Financial Times και στο Forbes

Μία μέρα μετά, η έκθεση άνοιξε για το ευρύ κοινό και η προσέλευση ήταν αξιοσημείωτη. Οι επισκέπτες θαύμασαν έργα του Takis από ολόκληρη την καλλιτεχνική του πορεία.

Guy Brett, international Art Critic, Writer and Curator, Michael Wellen, Curator exhibition “Takis” Tate Modern, Menia Kouli, Director of Public Affairs Takis Foundation KETE
Photo credits: Hlias Nak

Σε συνεργασία με το μουσείο Tate για τη διεκπεραίωση της έκθεσης, το Ίδρυμα Takis δανείζει 25 και πλέον σημαντικά και ιστορικά έργα του γλύπτη και προσκομίζει υλικό από το αρχείο του, όπως κείμενα, συνεντεύξεις και καταλόγους. Τα υπόλοιπα σημαντικά και ιστορικά έργα της έκθεσης προέρχονται από μεγάλα Μουσεία, όπως το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού και τη Fondation Louis Vuitton αλλά και από Ιδιωτικές Συλλογές.

Penelope Sideri, Vice President, Takis Foundation KETE with Korina Grafanaki
Photo credits: Hlias Nak

Στην πλέον των 70 χρόνων καριέρα του, ο Takis (Παναγιώτης Βασιλάκης, γεν.1925) δημιούργησε μερικές από τις πιο πρωτοποριακές τέχνες του 20ουαιώνα. Ένας γλύπτης του μαγνητισμού, του φωτός και του ήχου, αναζητά την ουσιαστική ποίηση και την ομορφιά του ηλεκτρομαγνητικού σύμπαντος. Ο Takis ήταν μία από τις πιο καινοτόμες καλλιτεχνικές φωνές στην Ευρώπη από τη δεκαετία του ’60 και παραμένει ακόμα μια πρωτοποριακή προσωπικότητα. Το μουσείο Tate Modern στήνει τη μεγαλύτερη έκθεση του Takis στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει τη σπάνια εγκατάσταση Magnetic Fields, μουσικές συσκευές που δημιουργούν συντονισμένους και τυχαίους ήχους, καθώς και δάση από τα χαρακτηριστικά του Σινιάλα.

Tita Kalogeresi-Vassilaki with the artist Lydia Venieri and friends
Photo credits: Hlias Nak

Η έκθεση ‘Takis’’ θα διαρκέσει έως και τις 27 Οκτωβρίου 2019 και συνδιοργανώνεται από τον συγγραφέα και επιμελητή Guy Brett, ο οποίος συμμετείχε στενά στο Signals London, και τον Michael Wellen, Eπιμελητή Διεθνούς Τέχνης, Tate Modern, με την Helen O’Malley, Βοηθό Επιμελητή, Tate Modern. Συνοδεύεται από έναν κατάλογο για τον οποίο πραγματοποιήθηκε ειδική έγχρωμη φωτογράφιση, καθώς και θα περιέχει νέα δοκίμια.

Η έκθεση διοργανώνεται από την Tate Modern σε συνεργασία με το Museu d’Art Contemporani de Barcelona, όπου θα ξεκινήσει στις 21 Νοεμβρίου 2019, και το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα, όπου θα ξεκινήσει στις 20 Μαΐου 2020.

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η γοητεία της ενοχλητικής αισθητικής του Μπρακ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ζωρζ Μπρακ / Georges Braque γεννήθηκε στο Αρζαντέιγ του Seine-et-Oise της Γαλλίας το 1882. Μεγάλωσε στη...

Vergos Auctions: 35 χρόνια στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών

Το 2024 σηματοδοτεί για τη VERGOS Auctions τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες. Η VERGOS Auctions ιδρύθηκε το 1989 από τον...

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this