Τάσος Δήμος «Το Έπος του ‘40»: Ατομική έκθεση στο Πολεμικό Μουσείο

Με αφορμή την Επέτειο του «ΟΧΙ», ο Τάσος Δήμος παρουσιάζει στις 28 Οκτωβρίου 2023, από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ., την ατομική του έκθεση, με τίτλο, «Το Έπος του ’40», στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου.

 

Εγκαίνια: Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2023, 9.00 – 19.00
Διάρκεια έκθεσης: 23 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2023

 

Εμπνευσμένος από φωτογραφικό υλικό της εποχής, ο καλλιτέχνης δημιουργεί μια νέα σειρά έργων μεγάλων διαστάσεων, με τη χαρακτηριστική του, ιμπρεσιονιστική (με εξπρεσιονιστικά στοιχεία) τεχνοτροπία, απεικονίζοντας θέματα από τους φαντάρους που πολεμούν στο χιονισμένο τοπίο, στην πρώτη γραμμή, μέχρι τις Ηπειρώτισσες γυναίκες, που τους φέρνουν εφόδια και από τους δημοσιογράφους που έχουν σταλεί από τις εφημερίδες τους στο ορεινό μέτωπο, μέχρι τον τορπιλισμό της «Έλλης».

Το Έπος του '40
“Πορεία μέσα στα χιόνια”, ακρυλικά σε καμβά, 140×170 εκ.

Ο καθηγητής, Μελέτης Μελετόπουλος, γράφει σχετικά με την έκθεση:

«Το έπος του Σαράντα, που αποτελεί το θέμα της παρούσας έκθεσης, μεταδόθηκε στην γενιά του Τάσου Δήμου από την αμέσως προηγούμενη γενιά, την γενιά των πατέρων του, που υπήρξε αυτόπτης μάρτυς και μέτοχος των γεγονότων. Το έπος του 1940 υπήρξε η τελευταία μεγάλη νίκη των ελληνικών όπλων, νίκη στην οποία μετείχε πάνδημη η ελληνική κοινωνία. Η νίκη αυτή τροφοδότησε την συλλογική αυτοπεποίθηση του ελληνικού έθνους κατά τις δύσκολες δεκαετίες που ακολούθησαν και την τροφοδοτεί ακόμα και σήμερα. Η αποτύπωση του έπους του 1940 στους πίνακες του Τάσου Δήμου γίνεται με εμβληματικό αλλά ταυτόχρονα ανθρωποκεντρικό τρόπο. Οι άνθρωποι τοποθετούνται, στα έργα του Δήμου, στο ιστορικό τους πλαίσιο, όχι ως απλές φιγούρες αλλά ως πρωταγωνιστές της εποχής τους. Για αυτό και το φόντο αναδύει το μεγαλείο της συγκλονιστικής εκείνης εποχής και ταυτόχρονα το ενδιάθετο των συγκλονιστικών εκείνων ανθρώπων. Ενδιάθετο που συμπεριλαμβάνει γενναιότητα, αδιαλλαξία μπροστά στην απαίτηση παράδοσης της πατρίδας στον εισβολέα, απόφαση για αντίσταση μέχρις εσχάτων, αταραξία μπροστά στο ενδεχόμενο του θανάτου, χαμόγελο μπροστά στην υπεροψία του επίδοξου κατακτητή και εν τέλει την αυτοπεποίθηση που πηγάζει από την ιστορία ενός πανάρχαιου έθνους που αντιμετώπισε ασύλληπτες αντιξοότητες με ανορθολογική επιτυχία.»

Μελέτης Η. Μελετόπουλος
Διδάκτωρ Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών Πανεπιστημίου Γενεύης

Το Έπος του '40
“Έφιπποι στο αλβανικό μέτωπο”, ακρυλικά σε καμβά, 140×170 εκ.

Βιογραφικό:

Ο Τάσος Δήμος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Υπήρξε μαθητής στο εργαστήρι του Γ. Βακιρτζή και σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), με καθηγητές τους Δ. Κοκκινίδη, Δ. Μυταρά και Β. Δημητρέα. Πήρε υποτροφίες του Ι.Κ.Υ. και αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές του στο Hochschule der Künste του Βερολίνου στο εργαστήριο του M. Kassab-Bachi με υποτροφία από την εταιρεία Bosch. Η πρώτη του έκθεση έγινε στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο «Ώρα» του Α. Μπαχαριάν το 1989, ενώ μια από τις πρώτες σημαντικές του εκθέσεις ήταν αυτή στη γκαλερί «Titanium» το 1995. Έχει συνεργαστεί με δεκάδες γκαλερί και μουσεία σε όλη την Ελλάδα. Έργα του υπάρχουν στο Μουσείο Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή, το Καλλιτεχνικό Αρχείο του ΕΜΣΤ, τη συλλογή της ΑΣΚΤ, τη Δημοτική Πινακοθήκη Αθηνών, τη Βουλή των Ελλήνων, τη συλλογή του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», κ.α., ενώ έχει εκθέσει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γενεύης το 2003, όπου η έκθεσή του με τίτλο «Communicative Art» πραγματοποιήθηκε στο Château de Coudrée με χορηγία από την εταιρεία Lockheed Martin.

Διάρκεια έκθεσης: 23 Οκτωβρίου – 1 Νοεμβρίου 2023

Διεύθυνση: Πολεμικό Μουσείο
Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2
Αθήνα 106 75

Ώρες λειτουργίας: Έως 31 Οκτωβρίου: 09:00-19:00
Από 1 Νοεμβρίου: 09:00-17:00
Τηλ.: 210 7252974 Email: [email protected]

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκπλήρωση, Υπαίθρια έκθεση της Άλεξ Μυλωνά

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) - με σύγχρονους όρους - προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται έως...

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this