“That time”, H Demi Kaia εκθέτει στο σπίτι της στο Ψυχικό

Με έμπνευση από το «Τότες που» (1975), το μονόπρακτο θεατρικό έργο του Σάμουελ Μπέκετ, η Demi Kaia παρουσιάζει τη δουλειά της των τελευταίων οκτώ ετών, σε έναν οικείο εκθεσιακό χώρο, το ίδιο της το σπίτι, μια μονοκατοικία στο Παλαιό Ψυχικό.

Όλοι οι χώροι της κατοικίας και ο κήπος, διατηρώντας τη χρηστικότητα της καθημερινής λειτουργίας του σπιτιού, έχουν μεταμορφωθεί σε σπίτι – γκαλερί, ένα ανοιχτό στο κοινό artist’s house, το οποίο αναδεικνύει με τον πιο ευθύ τρόπο τα έργα που εκτίθενται, εκεί ακριβώς που δημιουργήθηκαν. Ζωγραφικά έργα, γλυπτά από ξύλα που βρέθηκαν στον κήπο του σπιτιού, παρεμβάσεις ακόμη και σε έπιπλα της κατοικίας, συνθέτουν ένα περιβάλλον έκθεσης, όχι μόνο εικαστικής, αλλά της ίδιας της προσωπικότητας της Demi Kaia.

Στο έργο του Μπέκετ, χωρίς ιδιαίτερα σκηνικά (σύμφωνα με τις οδηγίες του ίδιου) η έλλειψη σημείων στίξης και η αποσπασματική επανάληψη, μέσα από τρεις εναλλασσόμενες φωνές, αντικατοπτρίζουν την ασάφεια, την αταξία, την αμηχανία της ανθρώπινης ψυχής. Στην έκθεση, τα έργα παίρνουν τον ρόλο των φωνών, αφηγούνται τα ίδια τις σκέψεις της Demi Kaia για την ανθρώπινη φύση, τη συνείδηση, τη σχέση με το παρελθόν, τους φόβους της ψυχής, με απόλυτη ειλικρίνεια.

Demi Kaia

Ο Χριστόφορος Μαρίνος, επιμελητής της έκθεσης, γράφει σχετικά

«Μια έκθεση σε ένα σπίτι είναι εκ των πραγμάτων μια ασυνήθιστη έκθεση. Πόσο μάλλον όταν έχει εξομολογητικό χαρακτήρα και βγάζει τα άπλυτα -ενός ανθρώπου και της κοινωνίας- στη φόρα. Μετά από αυτή την έκθεση ο τρόπος που θα βλέπουμε την Demi Kaia δεν θα είναι ο ίδιος. Εδώ η λέξη «έκθεση» δεν είναι μονοσήμαντη και δεν αφορά μόνο τα έργα τέχνης. Η καλλιτέχνις εκθέτει και εκτίθεται, βγάζει τα εσώψυχά της, γυμνώνει την καρδιά της. Δεν είναι απλώς εκθέτρια αλλά και έκθετη απέναντι στους άλλους. Για να θυμηθούμε τον Λεϊρίς, εφαρμόζει στην πράξη τον θεμελιώδη κανόνα στον οποίο καθυποτάσσεται αυτός, αυτή ή αυτό που κάνει εξομολογήσεις: να λες όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια. Η Demi Kaia θυσιάζει την ηρεμία, την ασφάλεια και την προστασία της για την τέχνη, όπως άλλωστε θα έκανε κάθε σημαντικός καλλιτέχνης. Αλλά δεν πρέπει να ανησυχεί, γιατί ζει και περιτριγυρίζεται από ανθρώπους που την αγαπούν, την εκτιμούν και την προσέχουν σαν τα μάτια τους».

Demi Kaia

Τον περασμένο Απρίλιο, στο Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού, η Demi Kaia έκανε μία πρώτη παρουσίαση ενός διαφορετικού τμήματος του έργου της, το διαρκές project Βιβλιόπτερα ή η Βιβλιοθήκη των Επιθυμιών, που ξεκίνησε από τις αρχές της καλλιτεχνικής πρακτικής της.

Η έκθεση, σε επιμέλεια της Έφης Φαλίδα, περιλάμβανε περισσότερα από 60 βιβλία από τη συλλογή των προσωπικών της αναγνωσμάτων, από τις φοιτητικές της σημειώσεις, μέχρι βιβλία που διάβασε και ζωγράφισε πάνω τους λίγες ημέρες πριν από την έκθεση.

Demi Kaia

Who is Who

H Demi Kaia γεννήθηκε στη Λάρισα και αποφοίτησε με Degree of Bachelor of Arts από το La Verne University of California.
Έχει κάνει εννέα ατομικές εκθέσεις:

“Η καρδιά θέλει αυτό που θέλει / το Μαύρο Μουσείο”, γκαλερί a.antonopoulou.art, Αθήνα
(2015)
“Τα Ημερολόγια”, γκαλερί a.antonopoulou.art, Αθήνα (2013)
“Με τα Μάτια Ανοιχτά”, Δημοτική Πινακοθήκη, Κέρκυρα (2010)
“Οι Πόλεις των Ανθρώπων”, γκαλερί Silk, Κύπρος (2009)
“Εικονικές Πόλεις”, Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Θεσσαλονίκη (2009)
“Μονοπόλεις”, πολυχώρος Mommy, Αθήνα (2007)
“Ακοίμητες Πόλεις”, γκαλερί Kapopoulos Fine Arts, Αθήνα (2006)
“Απεικονίσεις”, ξενοδοχείο The Athenian Callirhoe”, Αθήνα (2004)
“ΤέχνΗολογία”, EKKA Mercedes Benz, Αθήνα (2003)

Έχει συμμετάσχει σε 15 ομαδικές εκθέσεις. Ανάμεσά τους, “Emfylo-ποιείν” (2019), “Το
Ημερολόγιο μιας Μοδίστρας” (2018), “Antiquidia – Διάλογοι με την αρχαιότητα” (2017),
“Remap4” (2013), “Το σώμα ως πόλη” (2011) στην γκαλερί a.antonopoulou.art, “Rag to
Rich” (2018) στο The Frances Rich School of Fine and Performing Arts, “Fresh Paint 9 –
Defenses” (2017) στο Steinhardt Museum of Natural History στο Ισραήλ, “For your Own
Good – International Cheap Laser Summit” (2013) στο Tinquely museum στην Ελβετία.

Demi Kaia

Info

Ημέρες και ώρες λειτουργίας
Πέμπτη 8 Ιουνίου, 17.30-21.30
Σάββατο 10 Ιουνίου, 12.00-18.00
Τρίτη 13 Ιουνίου, 17.30-21.30
Πέμπτη 15 Ιουνίου, 17.30-21.30
Και κατόπιν ραντεβού έως το Σάββατο 8 Ιουλίου

Ανθέων 15, 15452, Π. Ψυχικό

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι αλλόκοτες ζωγραφικές και χαρακτικές φαντασμαγορίες του Ένσορ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζέιμς Ένσορ / James Ensor γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1860, από Άγγλο πατέρα και Φλαμανδή...

«Αγώνας για την Αθήνα που μας αξίζει…» 

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ανδριοπούλου  Η κ. Γεωργία (Ζέτα) Τζιώτη διεκδικεί την ψήφο των Αθηναίων ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον δήμο της Αθήνας με τον συνδυασμό...

Υποβολή προτάσεων: Βραβείο Τέχνης 2024 Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη προσκαλεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να υποβάλλουν αίτηση για το Βραβείο Τέχνης 2024. Ο θεσμός του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this