Τhe Sotiris Felios Collection From Home: Artist Spotlight – Aχιλλέας Παπακώστας

Με αφορμή το μηνιαίο αφιέρωμα της σε έναν καλλιτέχνη η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου απευθύνθηκε στον Αχιλλέα Παπακώστα για να μοιραστεί μαζί μας τα ερεθίσματα της δημιουργίας του τον τελευταίο καιρό.

Σε επίσκεψη της Συλλογής στο ατελιέ του εικαστικού, τους μίλησε για την καθημερινότητα και τις συνήθειες του.

Δείτε

Για την τέχνη και την τέχνη του: Αχιλλέας Παπακώστας

Δείτε τη συνέντευξη του Αχιλλέα Παπακώστα, ο οποίος χαρακτηρίζει την τέχνη σαν μια κιβωτό ενέργειας που εκπέμπει κάθε έργο τέχνης, το οποίο προδίδει τον δημιουργό του και αποτελεί έμβλημα της ανάγκης του για ψυχική επιβίωση. Αναφερόμενος στη δημιουργική διαδικασία που ακολουθεί, όπου κάθε σύνθεση είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί λύση, μιλά για την επιθυμία του να συντηρεί στα έργα του αξίες του παρελθόντος.

Αχιλλέας Παπακώστας, Παρθένο Δάσος, 2010, λάδι σε λινό, 140 x 180 εκ.

Διαβάστε

Νίκος Αλ. Μυλιώνης: Οι μουσικοί ρυθμοί ενός εικαστικού οράματος

Διαβάστε ψηφιακά το κείμενο του Νίκου Αλ. Μυλιώνη, επίκουρου καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το οποίο δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Νέα Ευθύνη, Τεύχος 10, Μάρτιος-Απρίλιος 2012, ο οποίος μιλά για τη ζωγραφική του Αχιλλέα Παπακώστα ως μία συγχορδία μυστικών ρυθμών που αναδύεται από τους πίνακές του. Στο κείμενο του, ο Νίκος Αλ. Μυλιώνης γράφει: «Η σύνθεση της ζωγραφικής του είναι υποδειγματική, αρχιτεκτονικά δομημένη. Αν της λείπει ο όγκος και η τρίτη διάσταση, τούτο αποτελεί το μυστικό κλειδί για το πέρασμα προς την τέταρτη διάσταση: τον χρόνο – τη βάση της μουσικής αλλά και της προσωπικής του ζωγραφικής μουσικότητας».

Ακούστε

Kalossorisma: Takis Barberis & Petroloukas Chalkias

Ο Αχιλλέας Παπακώστας προτείνει το κομμάτι «Kalossorima» από το άλμπουμ In Parallel του ντουέτου μουσικών Τάκη Μπαρμπέρη και Πέτρου-Λουκά Χαλκιά, το οποίο ηχογραφήθηκε live στο Parafono Jazz Club στην Αθήνα, το 1996. Ο εικαστικός αναφερόμενος σε αυτήν την ηχογράφηση κάνει λόγο για έναν «οικείο μουσικό δρόμο που συναντιούνται χρονικά παγκόσμιες αξίες πολιτισμού».

Ζωγραφίστε

Δημιουργήστε σαν τον Αχιλλέα Παπακώστα

Ο Αχιλλέας Παπακώστας προτείνει μία καλλιτεχνική δραστηριότητα για εσάς και τα παιδιά σας. Με βάση το έργο του, Guilty Garden, το οποίο έχει διαμορφωθεί με περιγράμματα ειδικά για αυτή τη δραστηριότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την τεχνική του κολάζ, δημιουργώντας τη δική σας εκδοχή του έργου. Εκτυπώστε το φυλλάδιο δραστηριότητας και ακολουθήστε τα βήματα που εμπεριέχει για να φτιάξετε το δικό σας κολάζ! Μπορείτε να μοιραστείτε το αποτελέσμα, μέσω του Facebook και Instagram.

Αχιλλέας Παπακώστας, Guilty Garden, 2012, λάδι σε μουσαμά, 150 x 240 εκ.

Δημιουργήστε το δικό σας κολάζ.

Όταν δημιουργεί ο εικαστικός Αχιλλέας Παπακώστας ψάχνει να βρει μια ιδιαίτερη ενέργεια, την οποία θέλει να εκφράσει μέσα από τα έργα του. Δεν τον απασχολούν τόσο τα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός έργου, όσο αυτό που υπάρχει πίσω από το έργο, το οποίο αποδίδει μέσα από το χρώμα και το αφήγημα. Το έργο Guilty Garden αποτελεί μία αφετηρία για την προβληματική μετέπειτα έργων του, με κοινό αίτημα το αίσθημα ελευθερίας.

Ακολουθήστε το link για να κατεβάσετε το φυλλάδιο δραστηριότητας.

Who is Who

Ο Αχιλλέας Παπακώστας © Παναγιώτα Σκανδάλη

Ο Αχιλλέας Παπακώστας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1970. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης (1988-1989) και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (1989-1995) με καθηγητές τον Παναγιώτη Τέτση και τη Ρένα Παπασπύρου. Συνέχισε τις σπουδές του στην École nationale supérieure des Beaux-Arts στο Παρίσι με καθηγητή τον Vladimir Velickovic (1996-1998), με υποτροφία του Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Στην Ελλάδα έχει αποσπάσει το 1ο Βραβείο του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου (1995), το Βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» του Υπουργείου Πολιτισμού (1998), το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για νέο ζωγράφο κάτω των 40 ετών (2004), και στη Γαλλία το Grand Ρrix του διαγωνισμού Paul Louis Weiller του Ιnstitut de France (1997). Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Αχιλλέας Παπακώστας, Χωρίς τίτλο, 2009, ακουαρέλα σε χαρτί, 54,5 x 54,5 εκ.
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“Οι δύο χέστηδες” στο Θέατρο Τέχνης

Γράφει η Αντιγόνη Κατσαδήμα Η σημασία της δραματουργίας σε ένα θεατρικό έργο περασμένου αιώνα είναι κομβική, για να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό και στις...

Γιάννης Αδαμάκης: Όταν μιλάμε για Τέχνη, αναφερόμαστε πάντα στις εξαιρέσεις

Ο καταξιωμένος εικαστικός, Γιάννης Αδαμάκης παρουσιάζει την 37η ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «Passepartout». Σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τα παραμύθια...

Freedom Plaza: Πώς θα μεταμορφώσει το κέντρο του Μανχάταν

Τα σχέδια για το νέο mega project που θα αλλάξει το κέντρο του Μανχάταν αποκάλυψε το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group. Ένα νέο πολιτιστικό κέντρο θα δημιουργηθεί στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this