“Thermia Project”: Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στην Κύθνο σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού

Μια έκθεση σύγχρονης τέχνης στα πλαίσια του προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών Thermia Project στην Κύθνο σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού. H έκθεση θα διαρκέσει από τις 20 έως τις 25 Αυγούστου 2022.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών “Thermia Project”, σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού, εγκαινιάζει φέτος την πρώτη χρονιά λειτουργίας του στην Κύθνο ή αλλιώς Θερμιά, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι, θέλοντας να αποτελέσει έναν φορέα σύγχρονης τέχνης στο νησί. Η ονομασία Θερμιά προέρχεται από τις θερμές ιαματικές πηγές που βρίσκονται στον οικισμό των Λουτρών, στο βορειοανατολικό κομμάτι του νησιού. Το πρόγραμμα δίνει προτεραιότητα στην πραγματοποίηση ενός συνόλου δράσεων, με στόχο τόσο την καλλιτεχνική έρευνα όσο και την αλληλεπίδραση των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού με τη σύγχρονη τέχνη. Παράλληλα επιθυμεί να εμπλακεί με την τοπική κοινωνία και να δημιουργήσει ερεθίσματα μαζί της.

Οι εικαστικοί Αντωνάκης Χριστοδούλου και Αλέξανδρος Σιμόπουλος, και η ανθρωπολόγος Νίκη Σούμπαση θα φιλοξενηθούν για έναν μήνα στην Κύθνο. Καλούνται να έρθουν σε επαφή με το νησί και τους κατοίκους του, τις σχέσεις μεταξύ τους, τον δημόσιο χώρο όπως αυτός γίνεται αντιληπτός στη νησιωτική ζωή, καθώς και με τις πολιτισμικές πτυχές και πρακτικές του τόπου. Η διαδικασία αυτή αποτελεί μια προσπάθεια ανάδειξης της σύγχρονης τέχνης, η οποία έρχεται σε διάλογο με την τοπική παράδοση. Για το ερευνητικό τους εγχείρημα  θα συνομιλήσουν με ντόπιους, μεγάλους και μικρούς, ώστε να αποκτήσουν μια συνολική εικόνα της ζωής και της καθημερινότητας στο νησί. Η εξερεύνηση των συνεχώς μεταβαλλόμενων αντιλήψεων ως προς την έννοια της παράδοσης, και η εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας με τη σύγχρονη τέχνη, αποτελεί πηγή έμπνευσης και ζητούμενο της εικαστικής έρευνας.

Τα έργα που θα πραγματοποιήσουν κατά την παραμονή τους στο νησί θα εκτεθούν στο Δημοτικό Σχολείο της Χώρας Κύθνου από τις 20 έως 25 Αυγούστου, σε μια έκθεση σε επιμέλεια της Οντέτ Κουζού, με την ευγενική παραχώρηση του Δήμου Κύθνου και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συμμετέχουν: Αντωνάκης Χριστοδούλου (εικαστικός), Αλέξανδρος Σιμόπουλος (εικαστικός), Νίκη Σούμπαση (ερευνήτρια/ανθρωπολόγος)

Τοποθεσία έκθεσης: Δημοτικό Σχολείο Χώρας Κύθνου
Διάρκεια: 20 – 25 Αυγούστου 2022
Ώρες: 19.00 – 22.00

Share this
Tags
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
Ο Γιώργος Δήμος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή και Φιλοσοφία στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε για 8 χρόνια. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εκδίδει συστηματικά άρθρα σε περιοδικά, κυρίως σχετικά με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Δημήτρης Περαντζάκης: “Σκοπός της ζωής μου είναι η διαρκής ενασχόληση με τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες…”

Γράφει ο Περαντζάκης Δημήτρης Ονομάζομαι Περαντζάκης Δημήτρης. Γεννήθηκα στο Περιστέρι και έχω μία κόρη 29 ετών. Έχω σπουδάσει στο Γαλλικό τμήμα της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ....

«Αγγελική Γρηγοροπούλου & Δημήτρης Μαγκλάρας: -από Δεκέμβριο εύχομαι να παίζω στην τηλεόραση… – εύχομαι να την πάρουν για να τους πει έχω κι έναν...

Με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα της παράστασης «Η μάνα είναι μάνα ρε», σε σκηνοθεσία Ίρις Κατσούλα, η οποία θα προβληθεί από την Παρασκευή 13...

Οι αλλόκοτες ζωγραφικές και χαρακτικές φαντασμαγορίες του Ένσορ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζέιμς Ένσορ / James Ensor γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1860, από Άγγλο πατέρα και Φλαμανδή...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this