Tiny Subjects, η Κατερίνα Μπότσαρη εκθέτει στo PS

Η ατομική έκθεση θα διαρκέσει έως την Πέμπτη 26 Μαΐου 2022.

Η νέα ατομική έκθεση της Κατερίνας Μπότσαρη με τίτλο «Tiny Subjects» περιλαμβάνει μια σειρά γλυπτικών κατασκευών που αναφέρονται στην εμπειρία του δρόμου, στον τρόπο που αυτός βιώνεται, καταγράφεται και νοηματοδοτείται. Η ενδελεχής παρατήρηση του αστικού τοπίου, σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον της καλλιτέχνιδας για την απαρχαίωση στην αρχιτεκτονική, όπου το νεότευκτο καθίσταται πολύ γρήγορα ξεπερασμένο, τροφοδοτεί τα έργα της.

Η έρευνα της Μπότσαρη στηρίζεται στη μελέτη της αντιμνημειακότητας και στο πώς αυτή αποδίδεται μέσα από τη συναρμογή υλικών όπως το υγρό γυαλί, το τσιμέντο και το πλαστικό. Η πήξη/στερεοποίηση, δηλαδή η αλλαγή της κατάστασης της ύλης, που χαρακτηρίζει αυτές τις γλυπτικές συναρμογές δημιουργεί ένα αντιθετικό αποτέλεσμα, μια παγωμένη ρευστότητα, σαν να προσπαθείς να κλείσεις έναν κεραυνό σε μπουκάλι, σαν να έχεις αιχμαλωτίσει ή καταψύξει ένα πυροτέχνημα.

Μέσα στα διάφανα γλυπτά της Μπότσαρη, τα οποία μοιάζουν με αποτυχημένα επιστημονικά πειράματα, συγκεντρώνονται μορφές, όγκοι, χρώματα και σχήματα που συνθέτουν τεχνητά αστικά απορρίμματα, συντρίμμια και απόβλητα. Η διάθλαση του φωτός αποσταθεροποιεί τη ματιά σου και ταυτόχρονα δίνει σε αυτά τα γλυπτά μια διαρκώς μεταβαλλόμενη όψη. Πρόκειται για μια «γεωλογική γλυπτική», που συνδέεται με το έδαφος, τη φθορά, την αταξία και την εντροπία. 

Κατερίνα Μπότσαρη, Tiny Subjects, 2022, εξηλασμένη πολυστερίνη, ακρυλικό, ντουκόχρωμα, υαλόνημα, 185x500x32εκ.

Ο τίτλος της έκθεσης της Μπότσαρη υποδηλώνει ότι η μικρολογία και το θραύσμα βρίσκονται στο επίκεντρο των αναζητήσεών της. Η ομώνυμη γλυπτική κατασκευή αναφέρεται στις υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες που συναντάμε στους ελληνικούς δρόμους, στις εθνικές και επαρχιακές οδούς. Οι εγκαταλειμμένες σκαλωσιές, αυτά τα «σύγχρονα μενίρ» όπως τα αποκαλεί η καλλιτέχνις, αποτελούν την προσωποποίηση των «αντίστροφων ερειπίων» (ruins in reverse), σύμβολα ενός ανεστραμμένου κόσμου.

Με αναφορές στον Ed Ruscha και τον Robert Smithson, οι οποίοι υιοθέτησαν την αστική περιπλάνηση ως εργαλείο στη δουλειά τους, η Μπότσαρη καταθέτει μια ενότητα έργων που εστιάζουν στο επουσιώδες, στη χρησιμότητα του άχρηστου και του φαινομενικά περιττού. Συγχρόνως, η γλυπτική της ενθαρρύνει την αμφισβήτηση παραδεδομένων αξιών και συμβάλλει στην καλύτερη κατανόηση εννοιών όπως η απορρύθμιση και η μετατόπιση (displacement).  

Επιμέλεια έκθεσης: Χριστόφορος Μαρίνος 

Κατερίνα Μπότσαρη, The Sawmills, 2022, υγρό γυαλί, τσιμέντο, χρώμα σε σκόνες, ξύλο, σιλικόνη, εξηλασμένη πολυστερινη, σύρμα, πλαστικό, 124x24x105εκ.

Who is Who

Η Κατερίνα Μπότσαρη γεννήθηκε στην Πάτρα το 1980. Σπούδασε ζωγραφική στο Ζ΄ εργαστήριο της ΑΣΚΤ (2001-06) με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στη ζωγραφική στη Slade School of Fine Arts του Λονδίνου (UCL) όπου έζησε έως το 2012. Είναι υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της ΑΣΚΤ. Έχει πραγματοποιήσει τρεις ατομικές εκθέσεις στο Λονδίνο και στην Αθήνα και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε Λονδίνο, Αθήνα, Κωνσταντινούπολη, Τορόντο, Κρήτη, Πάτρα και Newcastle. Είναι ιδρυτικό μέλος του πειραματικού χώρου backspace. Το 2017 συνεπιμελήθηκε την έκθεση «BOOBS – Η σημειολογία του στήθους» στο TAF/The Art Foundation στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει στα residency του Maison Maca (Αθήνα 2016) και Florence Trust (Λονδίνο 2011-2012). Τo 2006 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 4η διεθνή φοιτητική τριενάλε Κωνσταντινούπολης, ενώ το 2003 και το 2004 διακρίθηκε λαμβάνοντας τιμητικό έπαινο από το ΙΚΥ. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. 

www. katerinabotsari.com 

Κατερίνα Μπότσαρη, Unmonumental, 2022, δίχτυ πολυαιθυλένιου, στεγανωτικό PU, ακρυλικά, νέον, πλεξιγκλας, ξύλο, ηλεκτρολογική εγκατάσταση 200x120x68εκ

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως Πέμπτη 26 Μαΐου 2022
 

Ώρες λειτουργίας
Τετάρτη-Σάββατο: 17:30-21:30
 

PS
Κεραμεικού 28, Μεταξουργείο
10436 Αθήνα
6973695140
www.facebook.com/pscommunitism

 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκπλήρωση, Υπαίθρια έκθεση της Άλεξ Μυλωνά

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) - με σύγχρονους όρους - προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται έως...

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this