«Το Δέντρο» ως αιώνιο σύμβολο ζωής στη Free Art Space

Έκθεση με ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφία και video art στο Δερβένι Κορινθίας εγκαινιάζεται το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου 2023, ώρα 18.00 μ.μ.

Μια άκρως επίκαιρη έκθεση με τίτλο «Το Δέντρο» ανοίγει τις πύλες της το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στον Χώρο Σύγχρονης Τέχνης Free art space, στο Δερβένι Κορινθίας. Θέμα της έκθεσης το δέντρο μέσα από τη ματιά ζωγράφων, γλυπτών, φωτογράφων, ποιητών και μουσικών!

Το δέντρο ως θέμα παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ. Η κλιματική κρίση που προκαλεί την καταστροφή της φύσης και κατά συνέπεια των δασών μας από πυρκαγιές, άλλες φυσικές καταστροφές και φυσικά το ανθρώπινο χέρι.

Για τον λόγο αυτό, 41 καλλιτέχνες, εικαστικοί, ποιητές, μουσικοί, πλέκουν τις ιδέες τους και υψώνουν τη φωνή τους σαν δέηση / διαμαρτυρία για τη φύση που κακοποιείται βάναυσα και από τον ανθρώπινο παράγοντα και την αδιαφορία.

Έργο από την έκθεση Το δέντρο

Το δέντρο, μια αρχέγονη οντότητα, που λατρεύεται από τα αρχαία χρόνια, δίνει ζωή στον πλανήτη ποικιλοτρόπως και παραμένει διαχρονικά ως το αιώνιο σύμβολο της ζωής.

Ανέκαθεν τα δέντρα διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη λαογραφία στη μυθολογία και  εν γένει στον πολιτισμό, όπως φαίνεται από τα Τοτέμ, το Δέντρο της Ζωής, το Ιερό Δέντρο, το Δέντρο της Γνώσης. Το δέντρο της ζωής είναι η υπενθύμιση της καθολικής μας σύνδεσης  με τη μητέρα Γη.

Πολλοί δάσκαλοι της Τέχνης εμπνεύστηκαν από τα δέντρα και άφησαν το αποτύπωμά τους στην ιστορία της Τέχνης, όπως οι Μονέ, Βαν Γκογκ, Ντεγκά, Ματίς, Νταλί, Σαργκέντ κα.

Φωτογραφία του Κ. Κατόπη απο την έκθεση Το Δέντρο

Στην παρούσα έκθεση, ιδιαίτερα εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή με φωτογραφικά  ντοκουμέντα των Κ. Κατόπη, Δ. Δορμπαράκη, Μουλιάνου, Καΐλη κ.α.

Στο ιερό δέντρο της ελιάς αναφέρονται οι πίνακες των Μενούνου, Viera, Ξενικουδάκη.

Ιδιαίτερα είναι τα γλυπτά των Αναγνωστόπουλου, Τριανταφύλλου, Κόλλια, Παπαδοπούλου, Albino.

Συμμετοχή με ποίηση οι  Χ. Γεωργαντοπούλου, Κουτσούνη, Θ. Δορμπαράκη.
Κείμενα Β. Μαστροκώστας, μουσική σύνθεση Κ. Ευστρατίου

Ζωγραφική με ιδιαίτερη σημασία και αισθητική αποτελούν τα έργα των Αυγερινού, Βασιλείου, Βρουβάκη, Γέρου, Δήμου, Ζέρβα, Κέντρου, Κλουτσινιώτη, Κρατημένου, Παπαναστασάτου, Ταντούρη, Vella, Laurelli, Meli, Strout, Τερζή, Φαρμάκη, Φουντάτου.  

Συμμετέχουν με video art οι Evi Photopoulos, Michaels, Terzi.

Το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας υπήρξε εντυπωσιακό. Τα έργα που φιλοξενούνται στο Free art space μαγεύουν τον θεατή τον προβληματίζουν και τον ταξιδεύουν σε κόσμους ονειρικούς.

Ιδιαίτερα ελπιδοφόρα είναι η συμμετοχή 10 μικρών καλλιτεχνών που διδάσκονται ζωγραφική και γλυπτική στο χώρο και εκθέτουν κι εκείνοι τα έργα τους, δίνοντας το στίγμα της νέας γενιά καλλιτεχνών.

Έργο από την έκθεση Το δέντρο

Info

Διάρκεια έκθεσης
Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου έως Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023

Ωράριο λειτουργίας
Ανοικτά καθημερινά 11.00-14.00 και 18.00-21.00

Free art space, Χώρος Σύγχρονης Τέχνης
Δερβένι Κορινθίας, Χελυδορίου 136
6937286802

Είσοδος Ελεύθερη

Άποψη από την έκθεση Το δέντρο
Share this
Tags
ArtViews Team
ArtViews Team
Σκοπός της ομάδας μας είναι η προβολή κάθε θετικής προσπάθειας που αναδεικνύει τον πολιτισμό, η ενθάρρυνση των δημιουργών και η επικοινωνία της δουλειάς των καλλιτεχνών σε διεθνές επίπεδο. Ακολουθήστε μας στο facebook και στο instagram.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Αγγελική Γρηγοροπούλου & Δημήτρης Μαγκλάρας: -από Δεκέμβριο εύχομαι να παίζω στην τηλεόραση… – εύχομαι να την πάρουν για να τους πει έχω κι έναν...

Με αφορμή την επικείμενη πρεμιέρα της παράστασης «Η μάνα είναι μάνα ρε», σε σκηνοθεσία Ίρις Κατσούλα, η οποία θα προβληθεί από την Παρασκευή 13...

Οι αλλόκοτες ζωγραφικές και χαρακτικές φαντασμαγορίες του Ένσορ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζέιμς Ένσορ / James Ensor γεννήθηκε στο Βέλγιο το 1860, από Άγγλο πατέρα και Φλαμανδή...

«Αγώνας για την Αθήνα που μας αξίζει…» 

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ανδριοπούλου  Η κ. Γεωργία (Ζέτα) Τζιώτη διεκδικεί την ψήφο των Αθηναίων ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον δήμο της Αθήνας με τον συνδυασμό...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this