Το δέρμα των ονείρων – Έργα από την Συλλογή Σωτήρη Φέλιου στην Google Arts & Culture

Το Ίδρυμα “Η άλλη Αρκαδία” επεκτείνει την πολιτιστική σύμπραξη του με την Google Arts & Culture, η οποία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2021,  συμμετέχοντας στην νέα παγκόσμια πρωτοβουλία τέχνης Pocket Gallery, με σκοπό την την ελεύθερη και άμεση πρόσβαση στα έργα της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου και την προβολή της σύγχρονης ελληνικής τέχνης σε ένα διεθνές κοινό.

Από την Πέμπτη 18 Μαΐου 2023, ημερομηνία που σηματοδοτεί την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, μία παγκόσμια γιορτή αφιερωμένη στην σημασία και την επίδραση που ασκούν τα μουσεία και τα πολιτιστικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, το Ίδρυμα “Η άλλη Αρκαδία” παρουσιάζει σε συνεργασία με την Google Arts & Culture, την εικονική έκθεση Το δέρμα των ονείρων: Έργα από την Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας πρωτοβουλίας της Google Arts & Culture, η οποία αποτελεί την ανάπτυξη του νέου ψηφιακού εργαλείου 3D απεικόνισης (AR), Pocket Gallery. Στην παρουσίαση της πρωτοβουλίας συμμετέχουν περισσότερα από 50 διεθνή μουσεία και ιδρύματα, όπως το Cincinnati Art Museum, το National Museum of Women in the Arts, το Μουσείο Τέχνης στο Τελ Αβίβ, το Smithsonian American Art Museum, το Μουσείο Τέχνης της Κεντρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών στο Πεκίνο, το Carnegie Hall, το Fondazione Fiera στο Μιλάνο, το Εθνικό Μουσείο της Ιστορίας της Ουκρανίας, το Palazzo Monti, και το Anchorage Museum μεταξύ άλλων. Το κάθε Pocket Gallery αποτελεί μια διαφορετική έκθεση με σημαντικά έργα της εκάστοτε συλλογής, προσβάσιμα στο goo.gle/pocketgallery.

Giorgos Rorris

Για την έκθεση Το δέρμα των ονείρων: Έργα από την Συλλογή Σωτήρη Φέλιου 

Ποιο είναι το υλικό των ονείρων; Πως η φαντασία και οι μύθοι σχετίζονται με την πραγματικότητα; Η έκθεση Το δέρμα των ονείρων: Έργα από την Συλλογή Σωτήρη Φέλιου περιλαμβάνει περισσότερα από 45 ζωγραφικά έργα της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου,  από 34 Έλληνες καλλιτέχνες που εξερευνούν ένα βαθύ και οικουμενικό κομμάτι της ανθρώπινης εμπειρίας: τα όνειρα.

Χωρισμένη σε έξι διακριτά κεφάλαια, η έκθεση αποτελεί μία απογείωση στην απόκοσμη και μαγική χώρα των ονείρων, μία πνευματική περιοχή οπου οι καλλιτέχνες ανέκαθεν έβρισκαν έμπνευση και καταφύγιο. Ο τίτλος της έκθεσης προέρχεται από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Raymond Queneau (The skin of dreams, 1944).

Περιηγηθείτε στην εικονική έκθεση

Από την έκθεση Το δέρμα των ονείρων: Έργα από την Συλλογή Σωτήρη Φέλιου

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά)

Ηώ Αγγελή, Τάσος Αριδάς, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Μαριλίτσα Βλαχάκη, Μαρία Γιαννακάκη, Στρατηγούλα Γιαννικοπούλου, Στέφανος Δασκαλάκης, Αλέξανδρος Ίσαρης, Ηλίας Καρράς, Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Αλέξης Κυριτσόπουλος,  Γιώργος Λαζόγκας, Αλέκος Λεβίδης, Τάσος Μαντζαβίνος, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας, Γιάννης Μόραλης, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Ξενοφών Μπήτσικας, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Αχιλλέας Παπακώστας, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Βασίλης Παπανικολάου, Κώστας Παπανικολάου, Κώστας Παπατριανταφυλλόπουλος, Γιώργος Ρόρρης, Εδουάρδος Σακαγιάν, Αντώνης Στάβερης, Άννα Μαρία Τσακάλη, Μαρία Φιλοπούλου, Δημήτρης Χαντζόπουλος.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει αναλάβει η Δώρα Βασιλάκου και η Δάφνη Πολίτη.

Alexandros Issaris

Για την Συλλογή Σωτήρη Φέλιου 

Η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου είναι μια ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1980. Η Συλλογή επικεντρώνεται στη σύγχρονη ελληνική παραστατική τέχνη και ιδιαίτερα στη ζωγραφική αναπαράσταση της  ανθρώπινης μορφής.

Περιλαμβάνει περισσότερα από χίλια πεντακόσια έργα καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, ανάγλυφα, κατασκευές, χαρακτικά, φωτογραφίες, σχέδια κ.ά.).

Από τον Μάρτιο του 2021 το Ίδρυμα “Η άλλη Αρκαδία” συνεργάζεται με το Google Arts & Culture αποκαλύπτοντας ένα μεγάλο μέρος της συλλογής μέσα από επιμελημένες εκθέσεις και παρουσιάσεις στο παγκόσμιο κοινό της ψηφιακή πλατφόρμας.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

Οι εσωστρεφείς προσωπογραφίες του Φραγκίσκο Ντε Γκόγια

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια / Francisco Goya y lucientes υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου αυλικού ζωγράφου Φρανσίσκο Μπαγέ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this