«Το Εξαίσιο Σώμα της Γλώσσας», Ομαδική έκθεση από την The Project Gallery

Η The Project Gallery παρουσιάζει την ομαδική έκθεση στη Διεθνή Καλλιτεχνική foire ART MARKET BUDAPEST 2023 από τις 19 έως τις 22 Οκτωβρίου 2023.

Η The Project Gallery παρουσιάζει στη Διεθνή Καλλιτεχνική foire ART MARKET BUDAPEST 2023 από τις 19 Οκτωβρίου 2023 έως τις 22 Οκτωβρίου 2023 την ομαδική έκθεση των Αλέξανδρου Μαγκανιώτη, Κωνσταντίνου Πάτσιου και Μάριου Φούρναρη με τίτλο «Το Εξαίσιο Σώμα της Γλώσσας». 

Ο γαλλικός όρος Cadavre Exquis (Εξαίσιο Πτώμα) έκανε την εμφάνιση του στο καλλιτεχνικό σύμπαν των σουρεαλιστών περίπου το 1925 και από τότε αποτέλεσε το συνώνυμο, αρχικώς μιας συλλογικής ποιητικής-γλωσσικής σύνθεσης και αργότερα μιας εικαστικής συλλογικής σύνθεσης, με σκοπό την διαμόρφωση ενός καλλιτεχνικού παιχνιδιού, μιας συναρμογής αισθητικού και νοηματικού παραλογισμού, χάους και αποδόμησης. Το «εξαίσιο πτώμα» έλκει την καταγωγή του από τον «συγκεκριμένο παραλογισμό» του Dada και αποτελεί μια πολύ ενδεικτική προσπάθεια μεταφοράς της παιδικής φλυαρίας, στο πλαίσιο της κοινωνικοπολιτικής κριτικής της εποχής των πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα.

Με αφορμή το παιχνίδι των σουρεαλιστών και ως κοινό σημείο αναφοράς την τεχνική της γλωσσικής-εννοιολογικής, υλικής και φορμαλιστικής «συναρμογής» (collage) καθώς επίσης και της τεχνικής της οικειοποίησης, οι τρεις καλλιτέχνες Αλέξανδρος Μαγκανιώτης, Κωνσταντίνος Πάτσιος και Μάριος Φούρναρης, δημιουργούν έναν ιδιαίτερα ξεχωριστό διάλογο γύρω από την σύγχρονη αναβίωση στοιχείων και μεθόδων του Dada, στο πλαίσιο της καλλιτεχνικής παραγωγής του παρόντος. Η μεταφορά του «εξαίσιου σώματος της γλώσσας» ως σύστημα, στο πεδίο σύγχρονων οπτικών, πολιτικών και κοινωνικών νοηματοδοτήσεων, αποτελεί και για τους τρεις καλλιτέχνες, ένα ουσιώδες πεδίο αλληλεπίδρασης, μέσω δημιουργικών προκλήσεων, αντιφατικών συνυπάρξεων και συνεχόμενων επαναγοητεύσεων, του ίδιου τους του εαυτού, με την ιστορία και τα φαινόμενα του κόσμου. 

Επιμέλεια έκθεσης:  Μάριος Φούρναρης MRSS,
εικαστικός καλλιτέχνης, MFA Υποψ. Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης Α.Π.Θ.
 

Alexandros Maganiotis, A-T-H-E-N-S

Who is Who

Ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έκανε μάστερ στο Architectural design στην “The Bartlett” του U.C.L. του Λονδίνου. Ως εικαστικός έχει παρουσιάσει την δουλειά του σε εννέα ατομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί. Το έργο του η «Αλφάβητος», εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 7η Μπιενάλε του Πεκίνου στο Εθνικό Μουσείο Τέχνης της Κίνας το 2017. Το 2021 παρουσίασε την ατομική του έκθεση με τίτλο: Σε Αναζήτηση του Οδυσσέα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών. Είναι ιδρυτικό μέλος και καλλιτεχνικός διευθυντής της The Project Gallery στην Αθήνα από το 2018.  

Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα το 2007, και στο Rhode Island school of design, Providence, U.S.A. Έχει πραγματοποιήσει 16 ατομικές εκθέσεις και συμμετείχε σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η τελευταία του ατομική έκθεση είχε τίτλο Deep in the forest we meet υπό την επιμέλεια του Ιάσονα Θεοφανίδη στην Gallery 8 στο Λονδίνο. 

Ο Μάριος Φούρναρης σπούδασε ζωγραφική, γλυπτική, νέα εκφραστικά μέσα και τέχνη στο δημόσιο χώρο, στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. απ’ όπου και αποφοίτησε με άριστα το 2010 και στο University of Dundee, U.K. απ’ όπου ολοκλήρωσε με merit τις μεταπτυχιακές του σπουδές το 2012. Το 2023 παρουσίασε το διακαλλιτεχνικό του project Μυστήριο 83 Spe Meliore Moriendi σε ανάθεση του ELEUSIS 2023 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και την ατομική του έκθεση Fortunately Conceit Sometimes Ends, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης και επιμελήτριας Νίκης Παπασπύρου στην ΕΝΙΑ Gallery στον Πειραιά. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Α.Π.Θ. στην Ιστορία της Τέχνης.       

Konstantinos Patsios

Info

Εγκαίνια Έκθεσης: Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11:00 -19:00 

Διάρκεια Έκθεσης
Πέμπτη 19 έως Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023  

Ώρες Λειτουργίας
Πέμπτη: 11:00 -19:00
Παρασκευή: 11:00 – 21:00
Σάββατο: 11:00 -19:00
Κ
υριακή: 11:00 -19:00 

Η Διεθνής Καλλιτεχνική foire ART MARKET BUDAPEST θα πραγματοποιηθεί στους χώρους του εκθεσιακού κέντρου Bálna, Fővám tér 11-12, 1093, Βουδαπέστη, Ουγγαρία. 

Η The Project Gallery θα βρίσκεται στο Booth G605. 

Marios Fournaris, No TItle, 35cm x 50cm, Mixed Media Collage, Acrylics Color Pencils Pencil and Ink on Paper, 2023
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το 9ο Beyond Borders -Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου παρουσιάζει τη φετινή οπτική του ταυτότητα

Για 9η συνεχόμενη χρονιά το Beyond Borders-Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ανανεώνει το ραντεβού του (25/08–01/09/2024) με το κινηματογραφόφιλο κοινό και δημιουργούς απ’ όλον τον...

“Οι δύο χέστηδες” στο Θέατρο Τέχνης

Γράφει η Αντιγόνη Κατσαδήμα Η σημασία της δραματουργίας σε ένα θεατρικό έργο περασμένου αιώνα είναι κομβική, για να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό και στις...

Γιάννης Αδαμάκης: Όταν μιλάμε για Τέχνη, αναφερόμαστε πάντα στις εξαιρέσεις

Ο καταξιωμένος εικαστικός, Γιάννης Αδαμάκης παρουσιάζει την 37η ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «Passepartout». Σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τα παραμύθια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this