Το κρυφό πορτρέτο του Βαν Γκογκ που φανερώθηκε 135 χρόνια μετά τη δημιουργία του

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη σύγχρονη τεχνολογία και αποκάλυψαν το έργο «Παλαιστές» κάτω από μια σύνθεση με λουλούδια του Ολλανδού ζωγράφου.

Στις 22 Ιανουαρίου του 1886, ο Bαν Γκογκ έγραψε στον αδερφό του Τεό: «Αυτή την εβδομάδα ζωγράφισα κάτι μεγάλο με δύο γυμνά σώματα- δύο παλαιστές».

Ο πίνακας αυτός δεν βρέθηκε ποτέ. Και δεν ήταν λίγοι οι ερευνητές που προσπαθούσαν για χρόνια να βρουν τον πίνακα που τελικά αποκαλύφθηκε στο μουσείο Kröller-Müller στο Otterlo, που κατέχει μαζί με το μουσείο Βαν Γκογκ τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Ολλανδού καλλιτέχνη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τη σύγχρονη τεχνολογία που έχουν στη διάθεσή τους και πέρασαν από ακτίνες Χ έναν πίνακα με λουλούδια, το «Still Life with meadow flowers and roses», ζωγραφισμένο το 1886-87, λάδι σε καμβά διαστάσεων 100 x 80 εκατοστών, και αποκάλυψαν το έργο με τους δυο παλαιστές.

Οι δύο Βρετανοί επιστήμονες, ο νευροεπιστήμονας Anthony Bourached και ο φυσικός George Cann, χρησιμοποίησαν ακτίνες Χ, τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τρισδιάστατη εκτύπωση και αναδημιούργησαν την παλαιότερη σύνθεση σε πλήρες χρώμα με υφή 3D πινελιών σε ένα πεντάμηνο πρόγραμμα. Χρησιμοποίησαν έναν αλγόριθμο για να προσομοιώσουν πώς θα μπορούσε να μοιάζει ο πρωτότυπος πίνακας, αναλύοντας τις πινελιές του Βαν Γκογκ που υπάρχουν σε εκατοντάδες πίνακες, επιχειρώντας να πλησιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τον πρωτότυπο έργο με τη σύγχρονη τεχνολογία.

Το "κρυφό" πορτρέτο του Βαν Γκογκ που φανερώθηκε 135 χρόνια μετά τη δημιουργία του

Συχνά στην ιστορία της τέχνης έχουμε παραδείγματα καλλιτεχνών που έχουν επαναχρησιμοποιήσει καμβάδες, είτε επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να προμηθευτούν καινούργιους είτε επειδή δεν ήταν ικανοποιημένοι με μια σύνθεση.

Δεν είναι γνωστό ακριβώς γιατί ο Βαν Γκογκ ζωγράφισε πάνω από τους παλαιστές του. Έφτασε στην Αμβέρσα το 1885 και γράφτηκε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών τον επόμενο χρόνο. Μέρος των μαθημάτων περιελάμβανε τη ζωγραφική παλαιστών. Ο Βαν Γκογκ είπε στον αδελφό του: «Μου αρέσει να το κάνω αυτό».

Οι αναδημιουργημένοι παλαιστές θα εκτεθούν αυτή την εβδομάδα στην έκθεση Focus Art Fair, στο Carrousel du Louvre, στο Παρίσι και θα πουληθούν ως ένα όσο το δυνατόν πιστότερο «αντίγραφο» που μιμείται μετά από μελέτες το ανάγλυφο και την υφή του έργου.

Οι ίδιοι επιστήμονες έχουν αναδημιουργήσει έναν πίνακα του Πικάσο με μια σκυμμένη γυμνή γυναίκα, σχεδόν 120 χρόνια αφότου ο καλλιτέχνης ζωγράφισε μια εντελώς διαφορετική σύνθεση σε αυτόν – το γεύμα του τυφλού, που βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης.

Το "κρυφό" πορτρέτο του Βαν Γκογκ που φανερώθηκε 135 χρόνια μετά τη δημιουργία του

Δηλώνουν ότι με τη μέθοδό τους προσδοκούν να βρουν χιλιάδες έργα τέχνης που είναι κρυμμένα κάτω από άλλα, μια ανάσταση της χαμένης τέχνης του κόσμου.

Όμως αυτή η «ανακάλυψη είχε και επικριτές και η καθηγήτρια Emily L Spratt, ιστορικός τέχνης και επιστήμονα δεδομένων στο Ινστιτούτο Τέχνης Sotheby’s της Νέας Υόρκης δήλωσε ότι αυτό το τολμηρό σχέδιο από το οποίο προκύπτουν NeoMasters, δεν αφορά καλλιτέχνες αλλά επιστήμονες που με τον αλγόριθμο ισχυρίζονται ότι ανασταίνουν τον Βαν Γκογκ.

Το πιο χρήσιμο είναι η γνώση που μπορεί να αποκομίσει κάποιος μέσα από τις νέες μεθόδους συντήρησης. Τόνισε ότι ο ίδιος ο Βαν Γκογκ ήταν εκείνος που «έκρυψε το έργο του, που προφανώς δεν ήθελε να το δείξει και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψιν σήμερα».

 

Πηγή radar.gr

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this