Το Metaphor Athens φιλοξενεί την Callirrhoë με την έκθεση Narrative Framings

Η έκθεση εγκαινιάζεται την Tρίτη 10 Μαΐου, 19.00 με 22.00, και θα διαρκέσει έως το Σάββατο 21 Μαΐου 2022.

Το Metaphor Athens φιλοξενεί από τις 10 μέχρι τις 21 Μαΐου τoν ανεξάρτητο χώρο τέχνης Callirrhoë με την παρουσίαση της έκθεσης τέχνης Νarrative Framings. H επιμέλεια είναι της Ολυμπίας Τζώρτζη και συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Selma Köran, Fleur Melbourn, Έρικα  Σκούρτη, Βαλίνια Σβορώνου, Γιώργος Τσεριώνης και Αμαλία Βεκρή.

Οι επισκέπτες της έκθεσης καλούνται να εξερευνήσουν τι θα μπορούσε να αποτελεί μια τέλεια αφήγηση, μια όμορφη ιστορία, την ιδανική αρχή ή το ιδανικό τέλος μιας ιστορίας.

Θα μπορούσε μια και μόνο αφήγηση να είναι άψογη; Είναι ο κόσμος, στον οποίο ζούμε, αψεγάδιαστος;

Η Selma Köran, η Fleur Melbourn, η Έρρικα Σκούρτη, η Βαλίνια Σβορώνου, ο Γιώργος Τσεριώνης και η Αμαλία Βεκρή δημιουργούν τους δικούς τους μικρόκοσμους ισορροπώντας μεταξύ μυθοπλασίας και πραγματικότητας, ενώ παράλληλα εξετάζουν σύγχρονα θέματα δουλεύοντας με «μεγαλοπρεπείς» αφηγήσεις και δίνοντάς μας τον απαραίτητο χώρο για σκέψη και προβληματισμό. Η είσοδος στον εκθεσιακό χώρο μοιάζει με ένα πέρασμα στο δυνητικό μέλλον ενός παράλληλου κόσμου. Οι επισκέπτες έρχονται αντιμέτωποι με φαινομενικά γνώριμες ιστορίες και στοιχεία που λειτουργούν αποτελεσματικά ως σύγχρονες αλληγορίες.

Η εγκατάσταση video της Selma Köran  που πραγματεύεται ένα εναλλακτικό τέλος του μύθου της Θεογονίας του Ησιόδου, τα κεραμικά γλυπτά με τα ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά του Γιώργου Τσεριώνη και η τοιχογραφία με τις απελευθερωτικές γραμμές ενός αφηρημένου σώματος της Αμαλίας Βεκρή δημιουργούν τις προδιαγραφές για μια σουρεαλιστική διαδρομή στον κεντρικό χώρο της έκθεσης. Η βασική στόχευση μιας οπτικής γλώσσας της υπερβολής είναι να τονίσει τις ατέλειες της ανθρώπινης φύσης και ταυτόχρονα να απελευθερώσει τον χρήστη της από το βάρος της θνησιμότητας και της κοινωνικής του θέσης.

Περπατώντας προς τον επάνω όροφο, τα θραύσματα της σειράς έργων Endymion της Βαλίνιας Σβορώνου λειτουργούν ως αφετηρία για την εξερεύνηση ρομαντικών ιδεών σε συσχετισμό με τον σύγχρονο κόσμο. Δύο σκοτεινοί θάλαμοι, στα αριστερά το video Body Scan της Έρικας Σκούρτη και στα δεξιά το πρώτο επεισόδιο του Naked Lunch της Fleur Melbourn, εξετάζουν την ανθρώπινη φύση ως θέαμα. Το Body Scan επιχειρεί να αναλύσει και να επαναπροσδιορίσει το ανθρώπινο σώμα και το Naked Lunch παρουσιάζει χωρίς λογοκρισία τα συναισθήματα ενός ανθρώπου.

Παρόλαυτά, όλοι διαφέρουμε αλλά παράλληλα είμαστε όλοι μέρος ενός μεγαλύτερου σύμπαντος που στοχεύει στην αρμονική συνύπαρξη. Το σύνολο των έργων λειτουργεί ως μια φανταστική αφήγηση και οι εικόνες εμβαθύνουν σε μια ύπαρξη εγκλωβισμένη ανάμεσα στο μύθο και την πραγματικότητα, στο ατομικό και στο συλλογικό. Επομένως υπάρχει η δυνατότητα να αναδομηθούμε.

Η Callirrhoë φιλοξενείται για πρώτη φορά στον χώρο του Metaphor Αthens ο οποίος με τη σειρά του έχει ως στόχο να μεταμορφώνεται σε έναν πολυδιάστατο εκθεσιακό χώρο για installations, performances, video projections και καλλιτεχνικές εμπειρίες που ο καθένας ανακαλύπτει με τον δικό του τρόπο.

Η έκθεση Narrative Framings εντάσσετε στο φεστιβάλ του Δήμου Αθηναίων “this is Athens City Festival”

Valinia Svoronou, Outdoor Landscape/ Salvage Plan, 2019, digital print, aluminum frame © teh artist, copyright Elpida Fragkeskidou

Info

Διάρκεια Έκθεσης
Τρίτη 10 έως Σάββατο 21 Μαΐου 2022

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 με 20.00
Κυριακή κλειστά

Metaphor Athens
Δορυλαίου 10-12, Πλ. Μαβίλη
2106451169
Ελεύθερη Είσοδος

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

Οι εσωστρεφείς προσωπογραφίες του Φραγκίσκο Ντε Γκόγια

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Φρανσίσκο ντε Γκόγια / Francisco Goya y lucientes υπήρξε μαθητής του διακεκριμένου αυλικού ζωγράφου Φρανσίσκο Μπαγέ,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this