Το “Ωραίο – Αληθινό” του εικαστικού Πέτρου Καραβέβα στην Art-Πρίσμα

Εγκαίνια την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στις8.00μμ

Γράφει η Αριστέα Παναγιωτακοπούλου

Η καλλιτεχνική του ματιά οδηγεί το πινέλο του σε μία ρεαλιστική αποτύπωση της ανθρώπινης ύπαρξης. Η έκφραση των προσώπων και η στάση των σωμάτων των μοντέλων που απεικονίζει στις «Ανθρωπογραφίες»,  όπως ονομάζεται η νέα ατομική του έκθεσή, αφορά στην ομορφιά της αλήθειας  της ψυχής  τους.

PETROS KARAVEVAS

Ο Πέτρος Καραβέβας  δεν ψάχνει το κλισέ ωραίο. Σκοπός του είναι να αποτυπώσει την ψυχική κατάσταση των μοντέλων του και να αποδώσει όσο καλύτερα  γίνεται τις εκφράσεις  και τις στάσεις  του σώματος  που αυτή δημιουργεί. Το ωραίο έχει μια άλλη διάσταση στο μυαλό του.  Ωραίο είναι το αληθινό. Ωραίο είναι το ανεπιτήδευτο. Αυτό το ωραίο το αποδίδει με περισσή ζωντάνια και κατάκτηση της εκφραστικότητας  των μοντέλων του στον καμβά.

“Η ομορφιά στα μάτια τα δικά μου κυρία Αριστέα είναι κάτι διαφορετικό από ότι στα μάτια του υπόλοιπου  κόσμου και σε αυτό που θεωρείται σήμερα ωραίο γενικά». Oι προσωπογραφίες του συνομιλούν με τον θεατή τους και τον συντροφεύουν με ζωντάνια όταν τις έχει απέναντί του. Έμψυχα τελάρα  ποικιλίας  ανθρώπινων εκφράσεων.

PETROS KARAVEVAS

Είχα την τύχη να παρακολουθήσω την εξέλιξη του έργου του «Μετά το χρώμα» που εκτέθηκε στην Art Athina. Σε αυτό του το έργο του, ο Πέτρος Καραβέβας, έχει δημιουργήσει μία τρισδιάστατη ανδρική φιγούρα στον καμβά, κολλώντας χρησιμοποιημένα σωληνάρια χρωμάτων ζωγραφικής και στην συνέχεια ζωγραφίζοντάς τα.

Ήθελε να μεταμορφώσει τα χρησιμοποιημένα σωληνάρια και αυτά έγιναν μια ζωντανή, διαφανής, σχεδόν τρισδιάστατη φιγούρα στον καμβά του. Η προσπάθειά του κατά την διάρκεια δημιουργίας του έργου αυτού ήταν, όπως μου είπε να του δώσει βάθος και υπόσταση. Ο θεατής μπορεί να το βεβαιώσει αυτό.

Έχοντας ξεκινήσει με τοπία, την τελευταία δεκαετία έχει στραφεί στα πορτρέτα, φτιάχνοντάς τα με τέτοιο τρόπο που να εκφράζουν την εσωτερικότητα των μοντέλων του. Ο ίδιος περιγράφει αυτή την περίοδο, σαν μία περίοδο δικής του ωρίμανσης.

Έργα του Πέτρου Καραβέβα υπάρχουν σε πολλές ιδιωτικές συλλογές, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπως επίσης και στο Μουσείο Καλών Τεχνών  της Τούλα στην Ρωσία, στην μόνιμη συλλογή του οποίου βρίσκεται το πορτρέτο της  Μάσλοβα, ηρωίδας του Τολστόι.

PETROS KARAVEVAS

Την Παρασκευή 15/11 στις 20:00 είναι τα εγκαίνια της  προσωπικής του έκθεσης «Ανθρωπογραφίες» στην αίθουσα Τέχνης  ArtPrisma, όπου πέρα από τα εντυπωσιακά  πορτρέτα θα έχετε και  την ευκαιρία να συνομιλήσετε και  με έναν ιδιαίτερα  διανοούμενο καλλιτέχνη.

Ο Πέτρος Καραβέβας, γεννήθηκε το 1963 στην Ερμούπολη της Σύρου. Τόπος κατοικίας  και εργασίας  του, είναι η  Αθήνα.

Σπούδασε Ζωγραφική στη Lyon από το 1994 έως το 1996 και στην Αθήνα, από το 1996 έως το 2000, με δάσκαλο τον Γιώργο Ρόρρη.  

Έχει πραγματοποιήσει έξι ατομικές εκθέσεις  στην Αθήνα, την  Θεσσαλονίκη και την  Σύρο και έχει συμμετάσχει σε πλειάδα ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Info Έκθεσης

PETROS KARAVEVAS

Gallery Art Prisma, Κουντουριώτου 187, Πειραιάς

Εγκαίνια: 15 Νοεμβρίου 2019, ώρα: 20.00

Διάρκεια έκθεσης ως 13 Δεκεμβρίου 2019

Ωράριο:Τετ.: 10:30 – 15:00 | Τρ. / Πεμ. / Παρ. / Σαβ.: 10:30-15:00 & 17:31 -21:00

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αγγείο: Ομαδική έκθεση χαρακτικής από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Οργάνωση: Ντίνα Κώτσιου, Λία Μπλιούμη, Νίκος Σταυρακαντωνάκης Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού Συμμετέχοντες: Ανδρονικίδου Εύα, Ασημακοπούλου Αθηνά, Βέγκου Θάλεια, Βόλονιτς Οξάνα, Γαργαλιάνου Νίκη, Γεωργίτση Αναστασία, Γιαβάση Μαρία, Δωρικού...

Ευθύμης Μαλαφούρης: H εικόνα από την οποία αντλώ την έμπνευση περνά από το φίλτρο του μυαλού, της ψυχής, της εμπειρίας και των επιρροών μου 

Οι αινιγματικές μορφές του εικαστικού Ευθύμη Μαλαφούρη παρουσιάζονται αυτές τις μέρες με τίτλο «Γεωμετρικές Διαδρομές» στην Γκαλερί Περί Τεχνών.  Ο καλλιτέχνης με γεωμετρικό τρόπο...

Κίκη Κολυμπάρη: Σημεία της πραγματικότητας ενέχουν αρετές και αξίες και εκκινούν ένα ντόμινο σκέψεων 

«AFTERIMAGES» τίτλος της δεύτερης ατομικής έκθεσης της εικαστικού Κικής Κολυμπάρη στην  Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, όπου παρουσιάζεται μια σειρά νέων έργων από ακρυλικά σε καμβά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this