Το Πορτρέτο του Δρ. Gachet II του Βίνσεντ Βαν Γκογκ

Το Πορτρέτο του Δρ. Γκασέ, είναι ένας από τους πιο σεβαστούς πίνακες ζωγραφικής του Ολλανδού καλλιτέχνη Βίνσεντ βαν Γκογκ. Απεικονίζει τον Δρ Πωλ Γκασέ ο οποίος ανέλαβε τη φροντίδα του Βαν Γκογκ κατά τους τελευταίους μήνες της ζωής του. Υπάρχουν δύο αυθεντικές εκδοχές του πορτρέτου και οι δύο ζωγραφισμένες τον Ιούνιο του 1890 στην Οβέρ σουρ Ουάζ.

Και οι δύο δείχνουν τον Γκασέ να κάθεται σε τραπέζι και να γέρνει το κεφάλι του στο δεξί του χέρι, αλλά διαφοροποιούνται στο χρώμα και το στυλ. Το 1990, η πρώτη εκδοχή απέφερε την τιμή ρεκόρ των 82.500.000 $ ($ 75 εκατομμύρια, συν προμήθεια 10 τοις εκατό του αγοραστή), όταν πουλήθηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη.

Πορτρέτο του Δρ. Γκασέ (δεύτερη εκδοχή)

Ως γιατρός, τον υποστήριξε μέχρι το τέλος της ζωής του και παρακολούθησε την κατάστασή του. Όμως, όπως και ο ίδιος ο Βαν Γκογκ, ο Γκάχετ υπέστη επίσης μελαγχολία και μελαγχολία. Ο καλλιτέχνης ήταν έκπληκτος που, ως γιατρός, ο φίλος του δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει καρδιακές παθήσεις και υπέφερε από αυτήν, παρά τις γνώσεις του.

Ο Gachet απεικονίζεται να κάθεται σε μια θλιβερή στάση, γεμάτη λαχτάρα. Στηρίζοντας το κεφάλι του με το δεξί χέρι, στα αριστερά του κρατά ένα μπουκέτο ψηφιοποίησης. Αυτά τα λουλούδια θεωρούνταν πάντα σύμβολο καρδιακών προβλημάτων. Η φιγούρα του σε σκούρο παλτό φαίνεται εντελώς να μην έχει τόνο. Λεπτοί καρποί, ένα λεπτό, ζαρωμένο πρόσωπο – όλα δείχνουν την κατάσταση του γιατρού. Αλλά πάνω απ ‘όλα αυτό αποδεικνύεται από την άποψή του, στην οποία εκφράζεται η θλίψη. Ταυτόχρονα, κοιτάζει προσεκτικά τον καλλιτέχνη και τα μάτια του ακτινοβολούν πραγματική ζεστασιά και συμμετοχή.

Πορτρέτο του Δρ. Γκασέ (πρώτη εκδοχή)

Η μελαγχολία εκφράζεται στο χρωματικό σχήμα της εικόνας. Για το φόντο, ο καλλιτέχνης επέλεξε ένα μπλε χρώμα, το οποίο είναι σύμβολο θλίψης. Ο πίνακας ζωγραφίστηκε με τον συνηθισμένο τρόπο για τον Van Gogh, εφαρμόζοντας μακρές πινελιές. Αυτός είναι ένας από τους πιο διάσημους πίνακες του Βαν Γκογκ. Η ψυχή και η ψυχικότητα το καθιστούν αριστούργημα της παγκόσμιας ζωγραφικής.

Πηγές:

  • gr.painting-planet.com
  • wiki

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι θεοσοφικές ιδέες στο νεοπλαστικισμό του Μοντριάν

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Πητ Μοντριάν / Piet Mondrian γεννήθηκε στην πόλη Αμερσφόρτ της Ολλανδίας το 1872. Σπούδασε στην Ακαδημία...

Ελένη Σαμέλη: Η τέχνη μου ξεπηδά κατευθείαν από την ψυχή μου  

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Τη νέα της δουλειά με τίτλο «Σταλακτίτες της ψυχής» παρουσιάζει αυτές τις μέρες στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών Τσιχριτζή στην Κηφισιά η...

Τα τροφαντά γυναικεία σώματα του γλύπτη Μαγιόλ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, Θεωρητικός της Τέχνης O Αριστίντ Μαγιόλ /Aristide Maillol γεννήθηκε το 1861. Ασχολήθηκε αρχικά για τη ζωγραφική και το 1882 μπήκε...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this