Τοπογραφίες, η Γεωργία Παράσχη στην Cube Gallery

Η Cube Gallery, φιλοξενεί από τις 12 Απριλίου έως και τις 9 Μαΐου 2024, την καινούρια δουλειά της εικαστικού Γεωργίας Παράσχη με τίτλο Τοπογραφίες.  

Η Cube Gallery, φιλοξενεί από τις 12 Απριλίου έως και τις 9 Μαΐου 2024, την καινούρια δουλειά της εικαστικού Γεωργίας Παράσχη με τίτλο Τοπογραφίες.  

Η Λιάνα Ζωζά, επιμελήτρια της έκθεσης, γράφει

Η δουλειά της εικαστικού Γεωργίας Παράσχη έχει μια συνέχεια και μια συνέπεια που είναι εύκολο να διακρίνει κανείς μέσα από την πορεία του έργου της. Στην καινούρια ενότητα των έργων της με τον τίτλο “Τοπογραφίες” στρέφει την ματιά της στον περιβάλλοντα χώρο ενώ μέχρι τώρα η μορφή ήταν το κυρίαρχο στοιχείο στα έργα της.  

Περιβάλλοντα φανταστικά και αινιγματικά δημιουργούν στον θεατή την επιθυμία να σταθεί μπροστά τους, δίνοντας του τα στοιχεία εκείνα που θα τον οδηγήσουν στην εξερεύνηση των εικόνων που συνθέτουν τους τόπους που ο ίδιος θα μπορούσε είτε να έχει ήδη επισκεφθεί είτε θα το ήθελε, προσκαλώντας τον παράλληλα να δημιουργήσει την δική του μεγάλη εικόνα. 

Η δημιουργία των “Τοπογραφιών” είναι το αποτέλεσμα τόσο μιας εσωτερικής αναζήτησης όσο και της παρατήρησης μιας καθημερινότητας που αλλάζει γύρω μας με γρήγορους ρυθμούς επιβάλλοντας για τον καθένα ένα προσωπικό ησυχαστήριο. 

Έργο από την Γεωργία Παράσχη από την έκθεση Τοπογραφίες

Αν και τα χρώματα των έργων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν αμιγώς ελληνικά, εντούτοις σε συνδυασμό με τις φόρμες και την ταυτότητα των στοιχείων τους, αποκτούν μια παγκόσμια ταυτότητα ανεξάρτητη από τόπους και συνήθειες. Εξάλλου η τοπογραφία καταγράφει με τέτοιο τρόπο τα στοιχεία ενός τόπου για να μπορέσουν να μεταφερθούν αυτούσια και ανεπηρέαστα οπουδήποτε. 

Φόρμες μινιμαλιστικές περικλείουν ή λειτουργούν συνδυαστικά με στοιχεία όπως οι σκάλες σε παραλλαγές παίζοντας δυναμικά με τις εναλλαγές των εικόνων καταρρίπτοντας τους κανόνες σε ένα δυναμικό και παράλληλα ανατρεπτικό παιχνίδι ανάμεσα στην φόρμα και το χρώμα. 

Η απουσία της ανθρώπινης ύπαρξης λειτουργεί υπαινικτικά για τον θεατή βάζοντας τον στην διαδικασία να βρεθεί ο ίδιος στο κέντρο του χώρου και να προσπαθήσει να λειτουργήσει βιωματικά και μέσα σε αυτές τις “Τοπογραφίες” από τα συναισθήματα που ο ίδιος εισπράττει και δίνοντας του την ευκαιρία της μετουσίωσης στην πραγματική ζωή. 

Έργο από την Γεωργία Παράσχη από την έκθεση Τοπογραφίες

Ο Bill Watterson, γνωστός Αμερικανός σκιτσογράφος και δημιουργός του κόμικς Calvin and Hobbes είχε πει στον ήρωά του: Life is like topography, Hobbes. There are summits of happiness and success, flat stretches of boring routine and valleys of frustration and failure.”. 

Η εικαστικός Γεωργία Παράσχη, γράφει

Ισορροπώντας ανάμεσα στο αόρατο και το ορατό. Οι “εικόνες” επηρεάζονται από μνήμες, όνειρα, γεγονότα, επιθυμίες. Μια κατάδυση στο ασυνείδητο, εκεί που διαλύονται οι μύθοι, οι ψευδαισθήσεις, οι φιλοδοξίες. Μια κατάδυση στις εικόνες του τόπου μου, στις θάλασσες του και στο φως του. Αναζητώντας την ουσία αφαιρώντας κάθε περιττό. Απογυμνώνοντας το τοπίο από τα στοιχεία του οικείου, το αφήνω να ντυθεί με μία αύρα πνευματική, μία αύρα βαθύτερη.”. 

Έργο από την Γεωργία Παράσχη από την έκθεση Τοπογραφίες

Who is Who

Η Γεωργία Σκούρα – Παράσχη γεννήθηκε στην Πάτρα. Μαθήτευσε κοντά στον Καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας Ανδρέα Γεωργιάδη (τον Κρη). Ζει και εργάζεται στην Πάτρα. 

Ατομικές εκθέσεις 

1982, 1984 Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών
1885 αίθουσα Σκουφά, Άρτα
1991 Επίκεντρο, Πάτρα
1996  Θρυαλλίς, Πάτρα
1999  Ερμουπόλεια, Σύρος
2000  Elements, Αθήνα
2001  Art Hotel Primarolia, Πάτρα
2002  Νεώριον Τέχνης, Αγρίνιο
2007  Titanium, Αθήνα
2007  Δημοτικά Λουτρά, Πάτρα
2012  Πολύεδρο, Πάτρα
2013  SEA HORS,  Σαντορίνη
2014  Cube Gallery, Πάτρα
2017  Cube Gallery, Πάτρα
2022  Bold Type, Πάτρα
2024  Cube Gallery, Πάτρα 

Ομαδικές εκθέσεις 

Έχει παρουσιάσει δουλειά της σε 25 ομαδικές εκθέσεις στις Galleries: 

TITANIUM, Αθήνα, CUBE GALLERY, Πάτρα, ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ, Αθήνα, NATIONAL MUSEUM of CLUJ, Ρουμανία, MILLENIUM, Πάτρα, OMMA, Χανιά, ΕΠIΚΕΝΤΡΟ, Πάτρα, WORLD FINE ARTS, Νέα Υόρκη, ΘΡΥΑΛΛΙΣ, Πάτρα, ΜΥΛΟΣ, Θεσσαλονίκη, ΝΕΩΡΙΟΝ ΤΕΧΝΗΣ, Αγρίνιο, ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ, Αθήνα, ΣΤΥΛΒΩΝ GALLERY, Αθήνα, ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, Αθήνα, TRII ART GALLERY, Αθήνα, DREAMIDEAMACHINE, Παρίσι, EUROPEAN CENTRE OF ARCITECTURE, Αθήνα 

Έργο από την Γεωργία Παράσχη από την έκθεση Τοπογραφίες

Info

Διάρκεια έκθεσης
Παρασκευή 12 Απριλίου έως Πέμπτη 9 Μαΐου 2024 

Ώρες λειτουργίας
Δευτέρα Τετάρτη Πέμπτη 10.00 – 14.00  
Τρίτη Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Σάββατο 11.00 – 14.00  
Κυριακή   κλειστά 

cube gallery 
Μιαούλη 39, 26222 Πάτρα
2611110069, [email protected]
www.cubegallery.gr

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η γοητεία της ενοχλητικής αισθητικής του Μπρακ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ζωρζ Μπρακ / Georges Braque γεννήθηκε στο Αρζαντέιγ του Seine-et-Oise της Γαλλίας το 1882. Μεγάλωσε στη...

Vergos Auctions: 35 χρόνια στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών

Το 2024 σηματοδοτεί για τη VERGOS Auctions τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες. Η VERGOS Auctions ιδρύθηκε το 1989 από τον...

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this