Βάσια Μπρέστα: Η Φρίντα ήταν μπροστάρισσα, ήταν είδωλο!

Πρόσφατα στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι, άνθρωποι της τέχνης και του πολιτισμού, λάτρεις των κόμικ και της μουσικής συναντήθηκαν και αντάλλαξαν αισθητικές και απόψεις προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει μια μεγάλη ποικιλία από όλες τις μορφές των τεχνών: εικαστικά, φωτογραφία, γλυπτική, κόσμημα, τραγούδι, χορό και όχι μόνο.

Η καλλιτέχνιδα Βάσια Μπρέστα,aka BRESTA πρωτοποριακή όπως πάντα, παρουσίασε τα έργα της με μια ιδιαίτερη περφόρμανς. Στην είσοδο του χώρου πάνω σε ένα εντυπωσιακό κόκκινο χαλί παρουσίασε την νέα της δουλειά, τελάρα που παρουσίαζαν «δυνατές» απεικονίσεις της θρυλικής Μεξικανής ζωγράφου Frida Kahlo.

Τίτλος της έκθεσης FRIKI

Friki, Freak like me, freak me / Frida Κahlo, έκθεση-ύμνος στην γυναίκα και την ζωή.

Η Βάσια Μπρέστα εμπνέεται από την πόλη, τη Γυναίκα ​και τα χρώματα της ζωήςΤο hint του πρωτότυπου περιπτέρου της αποτέλεσε η συνεργάτιδα και φίλη της, Γεωργία Δρακάκη, που άφησε για λίγο την πένα και το μικρόφωνό της και με τρεις διαφορετικές εμφανίσεις Frida Kahlo, μία για κάθε μέρα του φεστιβάλ, πόζαρε στην ζωγράφο.

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Φωτογραφίες Αννίτα Σπιθάκη

Η Γεωργία περιηγήθηκε στην έκθεση της Βάσιας, ανακάτεψε τις τέμπερές της, ξάπλωσε στο χαλί και χόρεψε κάτω από το συναυλιακό stage φέρνοντας λίγο αέρα Λατινικής Αμερικής στο Γκάζι.

Αντώνης Σανιάνος, Γεωργία Δρακάκη, Βάσια Μπρέστα
Αντώνης Σανιάνος, Γεωργία Δρακάκη, Βάσια Μπρέστα

-Βάσια ασχολείσαι με τόσα πολλά. Τι είναι για σένα η ζωγραφική;

-Η ζωγραφική για μένα είναι τρόπος έκφρασης. Είναι δημιουργία και ελευθερία. Δεν υπάρχει λογική όταν ζωγραφίζω. Όχι ότι έχω γενικά λογική σαν άνθρωπος, μου αρέσει η τρέλα, λειτουργώ καλύτερα μέσα από αυτήν… η λογική τρέλα, εκεί βάζω την λογική, στην τρέλα. Όποιος κατάλαβε κατάλαβε! Αφήνω λοιπόν, την φαντασία μου ελεύθερη να οργιάσει.

Μου αρέσει να ζωγραφίζω Comics και ανήκω στην Pop Art κουλτούρα. Δημιουργώ στο σαλόνι μου, πάντα με μουσική, το κάνω ατελιέ και οι ιδέες ρέουν! Αν καταφέρεις μέσα από την τέχνη σου να επικοινωνήσεις την προσωπικότητά σου τότε ναι, κάνεις τέχνη!

-Εμπνέεσαι από τη μουσική για να ζωγραφίσεις;

-Με εμπνέει η μουσική! Με καθορίζει, με ξυπνάει! Την ζωγραφική την βλέπω σαν πρόκληση. Στο να μπορώ να προσεγγίσω την φιγούρα μου έτσι όπως την έχω φανταστεί και θέλω να αποτυπώσω. Εμπνέομαι συνήθως από άτομα και καταστάσεις. Πάντα θετικές γιατί επί το πλείστον είμαι ένας θετικός και αισιόδοξος άνθρωπος!

Σχεδιαστής Μόδας Pj Thanos, Vasia Bresta

-Ποιο είδος μουσικής σε ενεργοποιεί περισσότερο;

-Η ξένη μουσική. Σπάνια θα ακούσω ελληνικά, πολλές φορές δεν ξέρω καν τι ελληνικό  κυκλοφορεί αυτή την στιγμή! Άλλωστε, επειδή ανήκω στην μουσική βιομηχανία σαν Dj και Vocalist, ακούω πάντα ότι μου κάθεται καλά στο αυτί! Καλλιτεχνώ με POP, RnB, Ηλεκτρόνικα, House, Rock, Rock N Roll, Rap metal, new metal.

Βάσια Μπρέστα

-Άλλες πηγές έμπνευσης; Τι υλικά χρησιμοποιείς;

-Εμπνέομαι από ανθρώπους που με ενδιαφέρουν. Τα υλικά που χρησιμοποιώ όταν φτιάχνω ένα πίνακα ποικίλλουν. Ξύλο, καμβάς, ακρυλικό, λαδομπογιά, τέμπερα, κάρβουνο, μανό, κηρομπογιά, ξύλο μπογιά, διάφορα αντικείμενα κολλημένα, βερνίκι ξύλου, μπογιά τοίχου. Συνήθως όμως ζωγραφίζω πάνω σε ξύλο.

Ειρήνη Αμανατίδου
Ειρήνη Αμανατίδου

-Ποιος ο ρόλος της γυναίκας στην σύγχρονη κοινωνία και στη σύγχρονη τέχνη;

-Η γυναίκα στην σύγχρονη τέχνη είναι η φωνή αυτών που δεν μπόρεσαν να μιλήσουν, αυτών των γυναικών που δεν μπορούσαν να είναι ελεύθερες!

Μέσα από την έκθεση μου δίνω στίγμα στην γυναίκα και στη θέση της, δίνω στη γυναικεία υπόσταση φωνή! Μια γυναίκα που επιλέγει να είναι ότι θέλει αυτή, να είναι ελεύθερη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη. Οι δυνατές γυναίκες δεν έχουν συμπεριφορές, έχουν πρότυπα!

-Τι είναι για σένα η Φρίντα Κάλο;

-Η Φρίντα ήταν μπροστάρισσα! Είναι είδωλο. Μακάρι όλες οι γυναίκες να λειτουργούσαν όπως την Φρίντα.

Η δική μου δουλειά μέσα από την προσωπικότητα της Φρίντα και τίτλο «Friki, freak like me, freak me, Frida Kahlo..» περνά μήνυμα.

Αγωνίστρια, ελεύθερη, αντισυμβατική και υπεράνω. Μέσα απ’ τη ζωή της μας διδάσκει πώς ότι και να συμβαίνει δεν υπάρχει δεν μπορώ αλλά υπάρχει δεν θέλω.

Γεωργία Δρακάκη.

-Χρησιμοποίησες την Γεωργία Δρακάκη σαν μοντέλο για τα έργα σου της Φρίντα Κάλο; Μίλησέ μας γι αυτό;

-Όταν πρωτοπήγα στο σπίτι της Γεωργίας Δρακάκη ξαφνιάστηκα τόσο πολύ με το κουδούνι της, όπου αναγραφόταν το εξής: Η Φρίντα της Κυψέλης!

Τότε ήταν η περίοδος που είχα ζωγραφίσει την μεγάλη Φρίντα σε ένα πολύπτυχο πίνακα πάνω σε ξύλο σε καιρό καραντίνας. Έτσι λοιπόν της δήλωσα, πως όταν κάνω έκθεση θα έχω θέμα την Φρίντα και θέλω να την ενσαρκώσει. Να μου ποζάρει αλλά και να κάνουμε ένα installation. Πράγμα που πιστεύω ότι της ταίριαζε πάρα πολύ.. Μετά μου εξήγησε πως η Φρίντα είναι το alter ego της.

Magda Kay, Samantha, Βάσια Μπρέστα, Ειρήνη Αμανατίδου, Στέλλα Καπετάνιου

-Μίλησέ μας για την εμπειρία σου στο Athens Art Festival 2022 στο Παλιό Αμαξοστάσιο ΟΣΥ στο Γκάζι.

-Η συμμετοχή μου στο Athens Art Festival ήταν μια φοβερή εμπειρία. Θα το ξανάκανα..

-Άλλη εμπειρία σε έκθεση;

-Πραγματοποίησα την δεύτερη μου ομαδική έκθεση. Στην πρώτη μου έκθεση, είχα κερδίσει το 4ο βραβείο ανάμεσα σε 100 άτομα με θέμα, «η αγάπη στο κέντρο της πόλης» event, το οποίο διοργάνωνε η Lacta και ζωγράφισα το Λας Βέγκας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο Athens Art Festival, τον κύριο Γιάννη Πεφάνη και φυσικά το Art Ηub. Και φυσικά τον Γιάννη ξέρει αυτός και αγαπημένους φίλους που μας επισκέφτηκαν.

Ειρήνη Αμανατίδου, Βάσια Μπρέστα

-Επόμενα βήματα;

-Τα επόμενα σχέδιά συνήθως τα αφήνω «να σκάνε». Σίγουρα θα προετοιμαστώ για κάτι πολύ καλό του χρόνου στο Athens art festival.

Επίσης η ήδη υπάρχουσα συλλογή Φρίντα/Friki, θα ταξιδέψει και σε άλλα μέρη! Ίσως πάρουν και ένα αέρα από την συμπρωτεύουσα!

Παρόλα αυτά, ένα από τα έργα μου, που φιλοξενήθηκαν στο Athens Art Festival, στις 3 Νοεμβρίου το έργο μου, Frida Kahlo/ Pocahontas, που είναι ζωγραφισμένο, πάνω σε προσκέφαλο κρεβατιού, ήταν στο μπαράκι της Διδότου στο live της Γεωργία Δρακάκη.

φωτο Ανδρέας Πράσσας

Athens Art Festival: Η Βάσια Μπρέστα έντυσε Φρίντα Κάλο την Γεωργία Δρακάκη στο πιο πολύχρωμο περίπτερο της διοργάνωσης

Share this
Tags
Vasia Bresta
Vasia Bresta
Author, Dj, Artist and owner - c.o worker at Da Hoxxs.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε...

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this