Βασίλης Καρακατσάνης: “Απελευθέρωση, διαφυγή, λύτρωση, παιδεία. Αυτό είναι το ταξίδι για μένα”

Τα συναρπαστικά ταξίδια της "Tιτάνια"

Από τις 5 έως τις 28 Μαΐου του 2022,  ο εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης  παρουσιάζει στην Gallery Genesis έκθεση με τίτλο ‘ΤΙΤΑΝΙΑ’, σε επιμέλεια Λουίζας Καραπιδάκη με την ευγενική υποστήριξη του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας Ελευθέριος Βενιζέλος και της Πινακοθήκης Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου.

Ο εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης

Ο εικαστικός, χωρίς νοσταλγική διάθεση, συνθέτει φαντασιακές, αστικές τοπιογραφίες με σαφή νατουραλιστικά στοιχεία. Αξιοσημείωτη είναι η ανθρώπινη απουσία στις πολυσύνθετες απεικονίσεις του, αφού μόνον στο τέλος της μακράς περιοδείας του σε 37 διαφορετικούς προορισμούς ο ζωγράφος σκιαγραφεί ταξιδιώτες σε χώρους αναμονής φανταστικών αεροδρομίων και στη συνέχεια ολοκληρώνει το ιστόρημά του μ’ ένα συμβολικό έργο, όπου το αεροσκάφος της Τιτάνια βρίσκεται στους αιθέρες, έτοιμο για νέες περιπέτειες.

H ιστορικός τέχνης, Λουϊζα Καραπιδάκη μεταξύ άλλων αναφέρει στο κείμενο της: “Ο εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης, αυτή τη φορά ως «κυβερνήτης» του αεροπορικού στόλου της Τιτάνια, μας ταξιδεύει με τις ζωγραφικές του επιλογές σε μαγευτικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο. Επιλέγει χώρες της βιωματικής του μνήμης, ενεργοποιεί την αφθονία των ταξιδιωτικών εμπειριών του και με οδηγό τις αναμνήσεις του και την αισθητική της ζωγραφικής του υφής, μας προσφέρει τη χαρά του εξερευνείν.

Ο καλλιτέχνης μεταφέρει στον καμβά τα τοπία του με σχεδιαστική ευκρίνεια και ισορροπημένες διατυπώσεις και χειρίζεται με περισσή ευαισθησία ποικιλία χρωμάτων, ανάλογα με τις θεματικές ανάγκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε αναπαράστασης. Οι συνθέσεις του με την ιδιότυπη περιγραφική δεξιότητα απεικονίζουν εύγλωττα πληθώρα οπτικών πληροφοριών με υπερρεαλιστικές αναφορές, επιλεκτικές απλουστευτικές αφαιρέσεις, αλλά κυρίως με ρεαλιστική χροιά χωρίς φωτογραφική απόδοση.”

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

-Βασίλη, παρουσιάζεις έκθεσή σου στην Gallery Genesis, με τίτλο «ΤΙΤΑΝΙΑ». Τι είναι για σένα το ταξίδι;

-Έχοντας φτάσει πλέον χορτάτος στην ηλικία που είμαι, πιστεύω ότι μπορώ να δω αρκετά καλά κάποιες δικές μου αλήθειες. Το βασικό ταξίδι είναι η ίδια η ζωή. Πέρασαν 65 χρόνια τόσο γρήγορα, που χαμογελάω πλέον αναπολώντας τις ανόητες βεβαιότητες μου. Έρωτες, πάθη, ευκολίες και δυσκολίες, απώλειες.

Μέσα σε αυτή τη διαδρομή σημαντικά όσο και καθοριστικά ήταν τα ταξίδια που έκανα σε άλλους τόπους, με αποτέλεσμα να ξεφύγω νωρίς από τον μικρόκοσμο μου. Αν μάλιστα μπορείς να ξεφύγεις από την τουριστική τους εκδοχή, ζώντας ενσωματωμένος στο εκεί, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι πολλά από αυτά που συμβαίνουν εδώ καθορίζοντας σε σαν πολίτη, εκεί είναι διαφορετικά. Το «εδώ» και δεν εννοώ τοπογραφικά, αλλά σαν «μυαλά», απόψεις, νοοτροπίες, αισθητική,  το νιώθουμε σαν να είναι το κέντρο του κόσμου.

Όμως δεν είναι…Έχει και αλλού πορτοκαλιές.

Το μόνο που υπάρχει είσαι εσύ σαν προσωπικότητα και το διαβατήριο που έχεις, διευκολύνοντας ή δυσχεραίνοντας ερήμην σου τις σχέσεις με τα μυαλά, τις απόψεις, τις νοοτροπίες, την αισθητική, των  ανθρώπων του κάθε νέου τόπου.

Απελευθέρωση, διαφυγή, λύτρωση, παιδεία. Αυτό είναι το ταξίδι για μένα.

 

Βασίλης Καρακατσάνης, Titania flight TIT135 to Caracas acrylic, gouache & oil on canvas, 070X070 cm. 2020

 -Πώς ξεκίνησε αυτό το concept;

-Στο μυαλό μου είναι καταγεγραμμένες πολλές θεματικές ενότητες που αλληλεπιδρούν και κάποια στιγμή μία από αυτές αρχίζει να με απασχολεί εικαστικά. Στην προηγούμενη δουλειά μου με τίτλο “Distinct District” που παρουσιάστηκε στην Gallery Genesis το 2019, σε ένα από τα έργα μου υπήρχε ένα αεροπλάνο.

Με αφορμή αυτό, πήρα παραγγελία για δύο έργα με αεροπλάνα μιας συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας. Είχε μπει ήδη το νερό στο αυλάκι. Η ιδέα, υλοποιήθηκε. Η νέα “φανταστική” αεροπορική εταιρεία ΤΙΤΑΝΙΑ, ήταν πλέον το εικαστικό μου όχημα, για προορισμούς, που ο καθένας μας για κάποιους λόγους, θέλει να βρεθεί.

Το πρώτο έργο ολοκληρώθηκε στις 15 Αυγούστου του 2019, θυμάμαι με καύσωνα, όπου με το παραμύθι αυτό πέρασα το επόμενο τραυματικό διάστημα της πανδημίας και του εγκλεισμού, προσεγγίζοντας μέρη που έχω βρεθεί, αλλά κάτι με γυρίζει πίσω.

Η ΤΙΤΑΝΙΑ έχει στόλο με τύπους αεροσκαφών για όλες τις αποστάσεις και προορισμούς, ενώ δεν εισπράττει εισιτήριο σε όσους θέλουν να μπουν στο αεροπλάνο μαζί μου και να απογειωθούμε.

Στις αρχές της χρονιάς σχεδίαζα τον κατάλογο της έκθεσης. Στα Εξάρχεια υπάρχει ένα μαγαζί ψηφιακών εκτυπώσεων που το έχει ένας παλιός μου μαθητής, από τον καιρό που δίδασκα σε μία τεχνική σχολή, γραφίστες. Κάνω εκεί διάφορα μικροπράγματα έτσι και αυτή τη φορά πήγα για να έχω μια καλή πρόχειρη εκτύπωση και να προβώ μετά στις διορθώσεις μου.

Ο μαθητής μου βλέποντας το αρχείο μου είπε: “Mας είχατε βάλει άσκηση το 1996 που τελείωσα τη σχολή, τη δημιουργία logo και ολόκληρου αεροπλάνου με όνομα ΤΙΤΑΝΙΑ”. Ένιωσα αμηχανία, με τον εαυτό μου.

Έτσι μάλλον ξεκίνησε τελικά το concept και ούτε που το θυμόμουν.

 -Γιατί ονόμασες την αεροπορική εταιρία «ΤΙΤΑΝΙΑ»;

-Το αεροπλάνο σαν μέσο μεταφοράς με συγκινούσε πάντα περισσότερο, για την δυνατότητα του να με πάει σε μακρινούς προορισμούς, μέσα σε κάποιες ώρες. Πάντα στα αεροδρόμια κοιτούσα τα αεροπλάνα των διάφορων αεροπορικών εταιριών, τα χρώματα και τα λογότυπα τους. Στη φαντασία μου χρόνια πίσω σκεφτόμουν για το αεροπλάνο που θα είχε όνομα Ελληνικό χωρίς Λατινική γραφή, αλλά με την δυνατότητα της διεθνούς του υποστήριξης.

Οι Τιτάνες ήταν φυλή υπερφυσικών όντων της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, αποτελούμενη από ισχυρές θεότητες που γεννήθηκαν από τη Γαία και τον Ουρανό.

Βασίλης Καρακατσάνης, Τitania flight TIT121 to Palma de Mallorca acrylic, gouache & oil on canvas, 070X070 cm. 2020

η καθαρότητα του χρώματος ήταν και είναι από τα χαρακτηριστικά της ζωγραφικής μου

 -Τι σύμβολα χρησιμοποιείς στα τελάρα σου;

-Στα περισσότερα έργα-προορισμούς της ΤΙΤΑΝΙΑ υπάρχουν σημαίες, αλλά και θρύμματα της λαϊκής τους παράδοσης, στοιχεία που προσδιορίζουν τις πόλεις αυτές στα δικά μου μάτια καλύτερα.

-Έντονο χρώμα, χαρούμενο. Τι ρόλο παίζει το χρώμα στην ενότητα αυτή;

-Χρωματικά κινούμαι στην ίδια παλέτα σχεδόν σε όλη μου τη διαδρομή. Επομένως δεν παίζει κάποιο ειδικό ρόλο στη συγκεκριμένη. Βλέποντας την δουλειά μου προς τα πίσω, η καθαρότητα του χρώματος, ας το πούμε έτσι, ήταν και είναι από τα χαρακτηριστικά της ζωγραφικής μου.

Βασίλης Καρακατσάνης, Titania flight TIT105 to Skyros acrylic, gouache & oil on canvas, 070X070 cm. 2019

-Θα μπορούσαμε λοιπόν να καταλήξουμε ότι τα έργα σου έχουν βιωματικά στοιχεία;

-Πράγματι, υπάρχει βιωματική σχέση. Είναι μέρη που έζησα κάτι ειδικότερο. Ότι έχω ζωγραφίσει μέχρι σήμερα είχε άμεση ή έμμεση σχέση με τη ζωή μου. Απλά και τα στενόχωρα της, τα ζωγραφίζω με έντονο ή καθαρό χρώμα.

-Δεν είναι ανθρωποκεντρική αυτή η ενότητα; Ασχολείσαι μόνο με το ταξίδι;

-Ανθρωποκεντρικότατη.

-Θυμάσαι πότε έκανες το πρώτο σου ταξίδι με αεροπλάνο;

-Θυμάμαι. Την δεκαετία του 60, παιδάκι.

-Επόμενο ταξίδι σου…

-Άγνωστο.

-Καλά σου ταξίδια Βασίλη με πολλές επιτυχίες!!

Βασίλης Καρακατσάνης, Titania flight TIT103 to Barcelona acrylic, gouache & oil on canvas, 070X070 cm. 2019

Info Έκθεσης

Gallery Genesis – Χάρητος 35, Αθήνα 106 75
211 7100566
www.gallerygenesisathens.com
www.gallerygenesisathens.com

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 5 έως Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 12.00 – 21.00
Τετάρτη, Σάββατο 12.00 – 15.00

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

“Οι δύο χέστηδες” στο Θέατρο Τέχνης

Γράφει η Αντιγόνη Κατσαδήμα Η σημασία της δραματουργίας σε ένα θεατρικό έργο περασμένου αιώνα είναι κομβική, για να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό και στις...

Γιάννης Αδαμάκης: Όταν μιλάμε για Τέχνη, αναφερόμαστε πάντα στις εξαιρέσεις

Ο καταξιωμένος εικαστικός, Γιάννης Αδαμάκης παρουσιάζει την 37η ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «Passepartout». Σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τα παραμύθια...

Freedom Plaza: Πώς θα μεταμορφώσει το κέντρο του Μανχάταν

Τα σχέδια για το νέο mega project που θα αλλάξει το κέντρο του Μανχάταν αποκάλυψε το διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο Bjarke Ingels Group. Ένα νέο πολιτιστικό κέντρο θα δημιουργηθεί στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this