Η έκθεση Βλέμμα Ανδρών εξετάζει τη σύγχρονη αναπαράσταση της γυναικείας μορφής μέσα από την οπτική των ανδρών δημιουργών. Δεν επιχειρεί να ορίσει τη γυναικεία ταυτότητα ούτε να την ερμηνεύσει, αλλά να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο η εικόνα της λειτουργεί ως φορέας επιθυμίας, ιδεών, μνήμης και πολιτισμικών συμβολισμών.
Η έννοια του «βλέμματος», όπως αναλύεται στη σύγχρονη θεωρία της εικόνας και ιδιαίτερα από τον John Berger στο Ways of Seeing (1972), δεν είναι ουδέτερη. Ο Berger επισημαίνει ότι η οπτική αντίληψη, που προηγείται της γλώσσας και καθορίζει τη θέση μας στον κόσμο, διαμορφώνεται πάντοτε μέσα σε ιστορικά και κοινωνικά συμφραζόμενα. Κάθε εικόνα, επομένως, ενσωματώνει έναν τρόπο θέασης, μια πολιτισμικά διαμορφωμένη αντίληψη για τον Άλλον.

Επομένως, η επιλογή αποκλειστικά ανδρών δημιουργών είναι μια συνειδητή επιμελητική πράξη, ώστε να αναδειχθεί ότι το σημερινό αφήγημα για τη γυναίκα δεν είναι μονοσήμαντο και ότι το σύγχρονο ανδρικό βλέμμα έχει πολλαπλές εκδοχές. Στα έργα των Πασχάλη Αγγελίδη, Αχιλλέα Αϊβάζογλου, Στέλιου Γαβαλά, Μάνου Ιωαννίδη, Χρίστου Καρά, Νίκου Κυπραίου, Περικλή Κωστόπουλου, Θανάση Λεονταρίδη, Αντώνη Μιχαηλίδη, Αλέξανδρου Μουστάκα, Θωμά Μπερτόλη, Γιάννου Μπουζιούκου, Ηλία Παπανικολάου, Σωτήρη Σόρογκα, Γιώργου Σταθόπουλου και Αστέριου Τόρη η γυναικεία μορφή εμφανίζεται ως ψυχολογική προσωπογραφία, αλληγορία, μνήμη, ερωτικό σώμα, μυθολογικό σύμβολο. Αυτή η εικονογραφική ποικιλία υπογραμμίζει ότι το βλέμμα δεν είναι στατικό ούτε μονοσήμαντο, αλλά μετασχηματίζεται και επαναπροσδιορίζεται διαρκώς μέσα σε νέες συνθήκες αναπαράστασης
Αν και η 8η Μαρτίου έχει αφιερωθεί στη γυναίκα, η έκθεση είναι κυρίως αφορμή αναστοχασμού. Χωρίς να προτείνει πώς «πρέπει» να αναπαρίσταται η γυναικεία μορφή σήμερα, δεν επιχειρεί να υποκαταστήσει τη γυναικεία φωνή, ούτε να τη σχολιάσει, αλλά να μετατοπίσει το ερώτημα από το «τι είναι η γυναίκα» στο «πώς τη βλέπουμε» και «τι σημαίνει αυτό σήμερα».
Επί αιώνες, αν η γυναίκα υπήρξε εικόνα, σήμερα το ζητούμενο είναι η κατανόηση των μηχανισμών που παράγουν εικόνες. Και επειδή το ανδρικό βλέμμα δεν είναι μονολιθικό αλλά ένα πλέγμα θέσεων, επιθυμιών και πολιτισμικών κωδίκων, η έκθεση μας δείχνει διαφορετικές σύγχρονες αναγνώσεις της γυναικείας μορφής.
Γιάννης Κολοκοτρώνης
Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Δυτικής Τέχνης
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Καλλιτέχνες:
ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ, ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΑΪΒΑΖΟΓΛΟΥ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΓΑΒΑΛΑΣ, ΜΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΡΑΣ, ΝΙΚΟΣ ΚΥΠΡΑΙΟΣ, ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ, ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ, ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΡΤΟΛΗΣ, ΓΙΑΝΝΟΣ ΜΠΟΥΖΙΟΥΚΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΟΡΟΓΚΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΤΟΡΗΣ
Επιμέλεια Γιάννης Κολοκοτρώνης
Who is Who
Reigna Gallery By K
Η Ισμήνη και ο Γιάννης Κυριακού, δύο άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα σε ήχους και χρώματα, λάτρεις της ζωγραφικής αλλά και της μουσικής, με δύο διαφορετικά επαγγέλματα, αλλά με έναν κοινό σπουδαίο χαρακτηριστικό την τέχνη, δημιούργησαν στο Κολωνάκι την Reigna Gallery By K.
Με προσωπική εργασία, κόπο και φαντασία αλλά και την βοήθεια & συμπαράσταση από καλούς φίλους καλλιτέχνες, σας προσκαλούν σε μία γνωριμία με τον μαγευτικό κόσμο της ζωγραφικής αλλά και εν μέρη της τέχνης με γνώμονα την αισθητική. Η αισθητική αποτυπώνει προβληματισμούς, προβολή συναισθημάτων και αποκαλύψεις που σχετίζονται με την προσωπική ταυτότητα του καθενός. Η Ισμήνη και ο Γιάννης Κυριακού είναι πολύ χαρούμενοι, που αν και καινούριοι στο χώρο, βρήκαν τον τρόπο να εκφράσουν, να ανταλλάσσουν τις απόψεις τους για την Τέχνη αλλά και να καλύπτουν την εσωτερική τους ανάγκη μέσω των εκθέσεων που θα γίνονται στο χώρο της Reigna Gallery By K (ομαδικές εκθέσεις, ατομικές εκθέσεις η/και ολιγομελή εργαστήρια).

Info
Διάρκεια Έκθεσης
Σάββατο 7 Μαρτίου έως 5 Απριλίου 2026
Reigna Gallery By K
Ευζώνων 13 Κολωνάκι – Αθήνα
Τηλ: 211 7159558, 6932 271560, 6974 043132
info@reignagallerybyk.com



