Βραβεία 2022 της Εταιρείας Συγγραφέων & Παρουσίαση Ημερολογίου 2023

Η απονομή του Βραβείου «Διδώ Σωτηρίου» 2022 της Εταιρείας Συγγραφέων στον διακεκριμένο Γερμανό μελετητή και φιλέλληνα, Χανς Αϊντενάιερ, και η Παρουσίαση Ημερολογίου 2023 θα λάβουν χώρα στον Πολυχώρο του Συλλόγου "Οι Φίλοι της Μουσικής" στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου, από τις 7μ.μ. έως τις 10μ.μ.

Στον διακεκριμένο Γερμανό μελετητή της βυζαντινής και νεοελληνικής λογοτεχνίας και φιλέλληνα Χανς Αϊντενάιερ [Στουτγκάρδη, 1937] απονέμει η Εταιρεία Συγγραφέων το Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» 2022, στην ετήσια μεγάλη εκδήλωσή της που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, Μουσική Βιβλιοθήκη, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η Εταιρεία Συγγραφέων τιμά την μακροχρόνια αφοσίωση του Χανς Αϊντενάιερ στην μελέτη της ελληνικής γραμματολογίας, καθώς και την καθοριστική συμβολή του στη διάδοση της νεοελληνικής λογοτεχνίας στη Γερμανία.

Σημειώνεται ότι ο Χανς Αϊντενάιερ, μαζί με την σύζυγό του, μεταφράστρια Νίκη Αναστασιάδου-Αϊντενάιερ, ίδρυσαν τον εμβληματικό και πρωτοπόρο εκδοτικό οίκο «Ρωμιοσύνη» χάρη στον οποίο μεταφράστηκε και εκδόθηκε ένας σημαντικός αριθμός ελληνικών λογοτεχνικών έργων. Επίσης ο Χανς Αϊντενάιερ συνέβαλε και στη σύσφιγξη των ελληνογερμανικών σχέσεων με την Πολιτιστική Ομάδα Πρωτοβουλίας για την διάδοση της ελληνικής κουλτούρας στην Γερμανία, της οποίας ήταν επικεφαλής από το 1983 έως το 2008. Για τους λόγους αυτούς, τιμήθηκε με το Μετάλλιο της Πόλης του Βερολίνου, ανακηρύχθηκε επίτιμος διδάκτορας του ΑΠΘ και Αντεπιστέλλον μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.

Ο τιμώμενος θα παρευρίσκεται στην εκδήλωση της 7ης Δεκεμβρίου για να παραλάβει αυτοπροσώπως το βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» από τον πρώην Πρόεδρο της Εταιρείας Συγγραφέων, Αλέξη Ζήρα και θα μιλήσει με θέμα «Γραφή και Ανάγνωση στην ελληνική κουλτούρα της ακοής».

Να υπενθυμίσουμε ότι το βραβείο Διδώ Σωτηρίου απονέμεται σε σημαίνουσες προσωπικότητες που με το έργο τους συντελούν στην διάδοση των ελληνικών γραμμάτων στο εξωτερικό.

Στο πλαίσιο της ίδιας, ετήσιας εκδήλωσης της Εταιρείας Συγγραφέων, θα απονεμηθεί το βραβείο Γιάννη Βαρβέρη σε πρωτοεμφανιζόμενο ποιητή από τον Γιώργο Μαρκόπουλο και το βραβείο Μένη Κουμανταρέα σε πρωτοεμφανιζόμενο πεζογράφο από τον Δημήτρη Νόλλα.

Το εικαστικό έργο του βραβείου Διδώ Σωτηρίου έχει φιλοτεχνήσει ο ζωγράφος και καθηγητής του ΕΜΠ Δημήτρης Σεβαστάκης.

Το Ημερολόγιο 2023 με θέμα «Εγώ και ο Άλλος» (εκδ. Σοκόλη) θα παρουσιάσει η Γενική Γραμματέας του Δ.Σ. Άννα Αφεντουλίδου, ενώ τα νέα μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων θα υποδεχτεί ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ιωσήφ Βεντούρας.

Την εκδήλωση οργανώνει και συντονίζει η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Έλενα Χουζούρη.

Η εκδήλωση θα κλείσει με ένα μικρό κονσέρτο από την τσελίστρια Λυδία Παναγιωταρέα και την πιανίστα Μαρία Παπαπετροπούλου.

Τις βιντεοπροβολές έχει επιμεληθεί ο Παντελής Αναστασιάδης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ).

Ημέρα και Ώρα: Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022, 7:00 Μ.Μ. – 10:00 Μ.Μ.

Χώρος διεξαγωγής: Πολυχώρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη 115 21 Αθήνα

Η μετάδοση ζωντανά (Live Streaming) είναι χορηγία του Bookia App και της Streamia:
Facebook – Youtube και μπορείτε να την παρακολουθήσετε στους ακόλουθους συνδέσμους:

Για την προσέλευσή σας είναι απαραίτητη η προμήθεια μηδενικού εισιτήριου από το: https://www.eventbrite.com/e/2022-tickets-470949220797

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Η δήλωση συμμετοχής στην εκδήλωση μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους: Είτε με  ηλεκτρονική προκράτηση μέσω του link του ΣΦΜ που σας προωθούμε πιο πάνω είτε με δήλωση σας στο email της Εταιρείας ([email protected]), είτε τηλεφωνικά στο 210-8231890 και ώρες 10 π.μ – 14 μ.μ. Παρακαλούμε όσους δεν επιλέξουν την ηλεκτρονική προκράτηση να δηλώσουν την συμμετοχή τους στην Εταιρεία Συγγραφέων έως, το αργότερο, τις 2 Δεκεμβρίου.

Share this
Tags
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
Ο Γιώργος Δήμος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή και Φιλοσοφία στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε για 8 χρόνια. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εκδίδει συστηματικά άρθρα σε περιοδικά, κυρίως σχετικά με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Εκπλήρωση, Υπαίθρια έκθεση της Άλεξ Μυλωνά

Την αναβίωση ή/και την εκπλήρωση του οράματος της γλύπτριας Άλεξ Μυλωνά (1920-2016) - με σύγχρονους όρους - προτείνει η υπαίθρια έκθεση που παρουσιάζεται έως...

Η Κλιματική Αλλαγή «μας αυτοκτονεί» 

Γράφει η Γεωργιάδου Ράνια, Ψυχολόγος Υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Εδώ και χρόνια «ζει ανάμεσά μας», αλλά οι πολλοί την σκεφτόμαστε μόνον όταν η νεροποντή «πνίγει...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this