Where Are the Lotus Eaters, έκθεση του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη και του Κωνσταντίνου Πάτσιου στην Τhe Blender Gallery

Tα εγκαίνια της Διατομικής Έκθεσης του Αλέξανδρου Μαγκανίωτη και του Κωνσταντίνου Πάτσιου θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου και ώρα 19:00.

Η Τhe Blender Gallery παρουσιάζει την διατομική έκθεση του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη και του Κωνσταντίνου Πάτσιου με τίτλο Where Are the Lotus Eaters. Tα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 05 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00 ενώ η διάρκειά της θα είναι μέχρι το Σάββατο 01 Φεβρουαρίου 2020.

Την ημέρα των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί Dj set από τον Photoharrie.

Πού είναι οι λωτοφάγοι;
Με αυτήν την αναπάντεχη ερώτηση, ο Κωνσταντίνος Πάτσιος και ο Αλέξανδρος Μαγκανιώτης παρουσιάζουν τις προτάσεις τους αναζητώντας τις αδιόρατες εκείνες γραμμές που συνδέει το έργο τους, σχετιζόμενες με την έννοια της μνήμης αλλά και τις παραπομπές τους σε μύθους, μνημεία και έργα τέχνης της αρχαιότητας, μ’ έναν ευρηματικό και ανατρεπτικό τρόπο.

Ο Κωνσταντίνος Πάτσιος συνδυάζει κολάζ και ζωγραφική με μια σύγχρονη αντίληψη, διερευνώντας νέες δυνατότητες αναπαράστασης και αφήγησης. Οι συνθέσεις του εγείρουν ζητήματα υπαρξιακής και οντολογικής τάξεως, οι αναφορές του καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενώ η χρήση και η αξιοποίηση φωτογραφικών αρχείων είναι πρωταρχικής και καθοριστικής σημασίας.

Με κριτική διάθεση, παρουσιάζει τις αποσπασματικές εικόνες-σπαράγματα ενός θρυμματισμένου και περίπλοκου κόσμου –των αντιφάσεων και των παγιδεύσεων, των βεβαιοτήτων και των ανατροπών του– στην προέκταση της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας, των ιδεολογιών και της ιστορίας, του παρελθόντος και του παρόντος, των ατομικών και συλλογικών βιωμάτων, επιζητώντας τη συμμετοχή και τη συνενοχή του θεατή, ο οποίος θα πρέπει να εμβαθύνει και να εντοπίσει όλες εκείνες τις συνδέσεις που ενοποιούν και συνέχουν νοηματικά τις εικόνες.

Κωνσταντίνος Πάτσιος, The night of the pencils, Μixed media on canvas, 100×120, 2019

Οι συνθέσεις του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη συγκροτούν, στο μεταίχμιο «φυσιολογικού», «παράδοξου» και «αμφίσημου», ευφάνταστα, νοητικά και αισθητικά, κολάζ στα οποία το σουρεαλιστικό πνεύμα και το καταλυτικό χιούμορ συνδιαλέγονται με τη μνήμη, τα σύμβολα, την ιστορία και την καθημερινότητα, τον κόσμο των αρχαίων μύθων και του ομηρικού Οδυσσέα.

Οι απροσδόκητες συναντήσεις, το παιχνίδι των μεταμορφώσεων, η προβολή ενδόμυχων φόβων, φαντασιώσεων και εμμονών, ενεργοποιούν μια διαφορετική συνθήκη. Παράλληλα, η διερεύνηση των ορίων μεταξύ εικόνας-λόγου/κειμένου, η διαδραστική και αλληλοσυμπληρούμενη σχέση τους, συνιστά βασική παράμετρο του προβληματισμού του. Η ενότητα με τις λέξεις (μία για κάθε γράμμα της αλφαβήτου) και τις εικόνες τους –όπου κεφάλια ζώων ή φυτά προβάλλουν μέσα από ανθρώπινα σώματα– είναι ενδεικτική των προθέσεών του προς αυτήν την κατεύθυνση, ορίζοντας, ταυτόχρονα, ένα πρωτότυπο αλφάβητο της ίδιας της ζωής και της περιπέτειάς της.

Aλέξανδρος Μαγκανιώτης, Νοone, Acrylics οn Semi Transparent Film, 2015×150, 2015

Κείμενο: Γιάννης Μπόλης, Ιστορικός Τέχνης.

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου εώς Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2020

Ώρες Λειτουργίας έκθεσης
Δευτέρα – Τρίτη: 10:00 – 18:00
Τετάρτη – Παρασκευή: 10:00-20:00
Σάββατο: 12:00 – 16:00
Kυριακή: Κλειστά

Τhe Blender Gallery
Ζησιμοπούλου 4, Γλυφάδα, 16674
213 0280597 [email protected]

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Η δημιουργία είναι επικοινωνία»: Η εικαστικός και γλύπτρια Γεωργία Μπλιάτσου μιλά στο Artviews

Συνέντευξη στη Μαρία Δήμου Συναντήσαμε την εικαστικό και γλύπτρια Γεωργία Μπλιάτσου, η οποία με ανοιξιάτικη διάθεση μας υποδέχτηκε στην «αγκαλιά» του εργαστηρίου της και μας...

Αγνή Χρονοπούλου: Οι φωτογραφίες μου, εμπεριέχουν πολλαπλές αναγνώσεις

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Αγνή Χρονοπούλου είναι μία καλλιτέχνιδα που καθ ‘όλη την διάρκεια της εικαστικής της πορείας, έχει χρησιμοποιήσει πολλά διαφορετικά εκφραστικά μέσα...

“Δίψα” μια παράσταση όαση ερεθισμάτων

Γράφει η Μαρία Τριγώνη Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της παράστασης Δίψα της ομάδας Όχι παίζουμε / Urban Dig project στο θέατρο Φούρνος, μιας όασης οπτικό ακουστικών...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this