Ξενάγηση στην έκθεση «Γλώσσα Μυστική» στη Sianti Gallery

Η ξενάγηση στην έκθεση «Γλώσσα Μυστική», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 12:30 από τον επιμελητή της έκθεσης, Γιώργο Μυλωνά παρουσία των Βαρώτσου και Σόρογκα.

Στο πλαίσιο της έκθεσης των Κώστα Βαρώτσου, Κώστα Πανιάρα και Σωτήρη Σόρογκα με τίτλο «Γλώσσα Μυστική», το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 12:30 θα γίνει ξενάγηση από τον επιμελητή της έκθεσης, Γιώργο Μυλωνά παρουσία των Βαρώτσου και Σόρογκα. Η συζήτηση με την παρέα των καλλιτεχνών θα αποκαλύψει πως επηρεάζουν μέσω των έργων τους την σύγχρονη εικαστική σκηνή.  

Πρόκειται, λοιπόν, για καλλιτέχνες που δεν αντικαθίστανται, ενώ όλοι μας προσπαθούμε να δομηθούμε με την διδαχή τους. Το ζήτημα είναι να νιώθουμε και να τιμούμε αυτά τα μεγέθη, για τα οποία ο Μυλωνάς σημειώνει : «… Η μόνη τιμή γι’ αυτά τα ιερά τέρατα είναι ο καθένας μας να φτιάχνει τον δικό του κόσμο με γνώμονα πρωτίστως το χρώμα του κόσμου, που διδάσκει ο Πανιάρας, την πνοή που έχουν τα γλυπτά του Βαρώτσου αλλά και την εμμονή του Σόρογκα να ακινητοποιήσει την χρονική στιγμή. Ιδιαίτερα εκείνη της απώλειας. Άλλωστε, η ματιά, λέει ο Ηράκλειτος, είναι η σπουδαιότερη από όλες τις αισθήσεις. Και το βλέπω σημαίνει νιώθω, καταλαβαίνω. Κι όμως, η όραση, η κορυφαία του χορού, δεν είναι μόνη. Για να υπάρξει, χρειάζεται το φως. Το φως, δεν είναι μόνο στήριγμα της ύπαρξης, είναι και ερμηνεία. Ερμηνεία, γιατί μας φανερώνει τις κρυφές σκιές. Γιατί μας δείχνει την δύναμη της σκιάς μέσα στη διαβάθμιση». 

Γλώσσα Μυστική ξενάγηση
Έργο του Κώστα Πανιάρα από την έκθεση.

Άλλωστε, ο Κώστας Πανιάρας με την εκρηκτική κινητικά ζωγραφική του ισορροπεί με τον λυρικό της σιωπηλής υποβολής των εικόνων, Σωτήρη Σόρογκα ενώ ο Κώστας Βαρώτσος ρέει ήρεμα σαν νερό ανάμεσά τους επιβάλλοντας την γλυπτική κατασκευή με τον συνδυασμό της τεχνολογίας και των διαφορετικών υλικών.  

Γι’ αυτό και ο Μυλωνάς όντας ένθερμος υποστηρικτής τους σημειώνει : «… Μεγάλοι καλλιτέχνες είναι αυτοί που δεν μας δείχνουν κάτι που δεν ξέραμε, αλλά αυτοί που μας λένε «μη το προσπερνάς! Σκύψε και δες το!». Τα έργα και των τριών διακρίνονται από μια σταθερή διέπουσα: την συνεχή και αξεπέραστη εμμονή του να ακινητοποιήσουν μια χρονική στιγμή, κάτι ακατόρθωτο αφού ο χρόνος συνδέεται με την σκληρή γνώση της απώλειας. Τελικά, είναι και οι τρεις εραστές της στιγμής κοιτάζουν μέσα στα μάτια της∙ εκεί όπου φτερουγίζει το φευγαλέο. Στη στιγμή βλέπεις αυτό που δεν παρίσταται, παρατηρείς αυτό που θέλει να κρύβεται – κρύπτεσθαι φιλεί ».

Γλώσσα Μυστική ξενάγηση
Έργο του Κώστα Βαρώτσου από την έκθεση.

Info

Ξενάγηση
Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, ώρα : 12.30

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη – Πέμπτη- Παρασκευή 10:00-20:00
Τετάρτη 10:00-15:00
Σάββατο 10:00-16:00
Κυριακή και Δευτέρα κλειστά 

Sianti Gallery 
Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου, Αθήνα
(Πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη)
210 7245432, 210 3648335
[email protected]  

 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

Λιζέτα Βασιλειάδη: Τέχνη…κραυγή απόγνωσης

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη Η Λιζέτα Βασιλειάδη παρουσιάζει αυτές τις μέρες τη νέα της δουλειά στην Γκαλερί Αργώ στην Αθήνα με τίτλο «Απόδραση».  Την...

Τέχνη – ερωτισμός – οικολογία, έκθεση στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Η έκθεση Τέχνη, Ερωτισμός, Οικολογία θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Μαΐου 2024, στα πλαίσια διεθνούς διημερίδας φιλοσοφίας, ιστορίας της τέχνης...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this