«Δες Απέναντι»: Ένα νέο μουσείο γεννιέται στις Κυκλάδες!

Σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα από Κέρο-Δασκαλιό φιλοξενούνται υπό τη μορφή περιοδικής έκθεσης που θα αποκτήσει μόνιμη υπόσταση, στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου

Ευρήματα από το μοναδικό Κυκλαδικό οικισμό του Δασκαλιού παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην περιοδική έκθεση με τίτλο «Δες Απέναντι», που φιλοξενείται στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου.

Η Κέρος αποτέλεσε σημαντικό κέντρο του Πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού (3.200-2.100 π.Χ.). Την τελευταία 15ετία, στο νησάκι του Δασκαλιού, που κατά την προϊστορία ήταν ενωμένο με την Κέρο, έχουν πραγματοποιηθεί συστηματικές αρχαιολογικές έρευνες από την Βρετανική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, με την εποπτεία και τη συνεργασία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.

Η συγκεκριμένη αρχαιολογική θέση διακρίνεται για την εντυπωσιακή της αρχιτεκτονική διαμόρφωση αλλά και την πληθώρα εισηγμένων ευρημάτων, τα οποία είχαν ταξιδέψει από τα γειτονικά νησιά, την ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και τη Μικρά Ασία.

Ένα περιβάλλον αρχαιολογικού εργοταξίου

Ο καθηγητής Colin Renfrew με την ομάδα του, το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, ο επιμελητής της έκθεσης (αρχαιολόγος – μουσειολόγος) Στέφανος Κεραμίδας με τη συνεπιμέλεια της Μαργαρίτας Δρίλλια, ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με τον πρόεδρο Κουφονησίου Αντώνη Κωβαίο, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η COSMOTE με τη χορηγία της, συνέδραμαν για να ανοίξει στο κοινό ένα παράθυρο στον γοητευτικό πρωτοκυκλαδικό κόσμο της Κέρου-Δασκαλιού.

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν την ευκαιρία να δουν στοιχεία τόσο από την εξελιγμένη οικιστική οργάνωση του Δασκαλιού όσο και από τα ευρήματα που συνδέουν το νησί με την ηπειρωτική Ελλάδα, την Μικρά Ασία και το Αιγαίο. Τα ευρήματα συνυπάρχουν μαζί με τα εργαλεία του αρχαιολόγου, όταν αυτά ακόμη αξιολογούνται, πριν λάβουν την οριστική θέση τους στην μουσειακή προθήκη ως κατεστημένο παρελθόν. Το κοινό θα δει μια έκθεση που προεικάζει τη δημιουργία της μόνιμης έκθεσης. Θα δει πώς εργάζεται ο αρχαιολόγος και θα γίνει εικονικός συμμέτοχος στην αρχαιολογική διαδικασία. Θα δει πώς ο Colin Renfrew και η ομάδα του γράφουν την ιστορία της κυκλαδικής προϊστορίας. Τέλος, θα δει πώς η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και ο επιμελητής της έκθεσης Στέφανος Κεραμίδας μεταφέρουν την ανασκαφική εμπειρία σε μουσειακό περιβάλλον.

Μια κοιτίδα πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού στη γενέτειρά του

«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι αλλά και συγκινημένοι που ο τόπος μας φιλοξενεί (για πρώτη φορά στην ιστορία του) τους πολύτιμους καρπούς – τα μοναδικά ευρήματα – των αρχαιολογικών ερευνών στο Δασκαλιό και στους αποθέτες του κάβου της Κέρου», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κουφονησίων, Αντώνης Κωβαίος, προσθέτοντας πως η απόφαση της Κοινότητας να παραχωρήσει στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων το κτήριο του πρώην δημοτικού σχολείου για τις ανάγκες Αρχαιολογικής Συλλογής βρίσκει τα μέλη της απόλυτα δικαιωμένα και ικανοποιημένα.

Ως εκ τούτου, ευχαρίστησε θερμά τον Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημήτρη Αθανασούλη, ο οποίος κατανόησε και ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα για τη δημιουργία μιας κοιτίδας πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού στη γενέτειρά του, που θα εντάσσεται (λόγω των μοναδικών ευρημάτων) ανάμεσα στις ξακουστές συλλογές της οικουμένης που φιλοξενούν έργα του περίφημού πρωτοκυκλαδικού πολιτισμού.

Η έκθεση «Δες απέναντι έναν οικισμό στην Κέρο 4.500 χρόνια πριν» λειτουργεί καθημερινά στην Αρχαιολογική Συλλογή Κουφονησίου (καθημερινά 09.00-12.00 και 17.00-21.30, Τρίτη κλειστά) και θα διαρκέσει έως 30 Σεπτεμβρίου 2019.

πηγή: koinignomi.gr

Share this
Tags
Ζέτα
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Ο άνθρωπος προτείνει και ο Θεός διαθέτει»: Το συγκλονιστικό έργο του Έντουιν Λάντσιρ

Γράφει η Μαρία Δήμου Αίμα, κτηνωδία, ανθρώπινη κατάρρευση… Αυτές μεταξύ άλλων είναι οι ελάχιστες λέξεις που μπορούν να περιγράψουν την φρίκη του εν λόγω έργου....

Sparkling Exhibitions 2022 VS Pandemic

Γράφει η Λιάνα Ζωζά Αν και οι χώροι της τέχνης, μουσεία, ιδρύματα, αλλά και γκαλερί φαίνεται να έχουν πληγεί από μια παγκόσμια πανδημία, που μετά...

Τα Παιδιά Του Ήλιου του Μάξιμ Γκόρκυ στο θέατρο 104

Τα Παιδιά Του Ήλιου του Μάξιμ Γκόρκυ, το αριστούργημα της Ρωσικής δραματουργίας, ανεβαίνει στο θέατρο 104 από ένα θίασο 10 ηθοποιών. Σημείωμα σκηνοθέτη Μια παρέα νέων...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this