Πέθανε η μούσα του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, Άννα Καρίνα

Πέθανε το Σάββατο στο Παρίσι, σε ηλικία 79 ετών, η μούσα του αν Λυκ Γκοντάρ, ηθοποιός Άννα Καρίνα.

Γαλλίδα δανικής καταγωγής, γνωστή κυρίως για τους ρόλους της στις ταινίες του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, είχε γυρίσει στα χρόνια του 1960 επτά ταινίες με τον Γκοντάρ, ο οποίος ήταν τότε ο σύντροφός της.

Μερικές από τις σπουδαιότερες συνεργασίες με τον «πατριάρχη» της Νουβέλ Βαγκ ήταν τα: «Le Petit Soldat», «Une femme est une femme», «Vivre sa vie» και «Alphaville». Μάλιστα, με το «Η κυρία θέλει έρωτα» (Une femme est une femme) η Καρίνα, κέρδισε την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Πρωτοπόρος η ίδια του γαλλικού Νέου Κύματος, η ηθοποιός με το χλωμό πρόσωπο και τα μεγάλα γαλαζόγκριζα μάτια, είχε ξεκινήσει την καριέρα της σε διαφημιστικά της εποχής. Εκείνες οι οντισιόν της άνοιξαν το δρόμο προς το γαλλικό κινηματογράφο. Έκανε, επίσης, καριέρα τραγουδίστριας, κυρίως στο πλευρό του Σερζ Γκενσμπούρ.

Η Καρίνα εθεωρείτο ευρέως ως εμβληματική προσωπικότητα του κινηματογράφου του ’60. Οι New York Times την έχουν χαρακτηρίσει ως «μία από τις σπουδαιότερες καλλονές της μεγάλης οθόνης και αξεπέραστο σύμβολο του γαλλικού Νέου Κύματος».

Το 1972, η Καρίνα ίδρυσε εταιρεία παραγωγής για το δικό της σκηνοθετικό ντεμπούτο με την ταινία «Vivre ensemble» (1973), η οποία προβλήθηκε στο 26ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ των Καννών. Το 2008 είχε σκηνοθετήσει, επίσης, το γαλλο-καναδικό φιλμ «Victoria».

Εκτός από την καριέρα της στον κινηματογράφο, είχε δουλέψει και ως τραγουδίστρια ενώ είχε ασχοληθεί και με τη συγγραφή, εκδίδοντας πολλά μυθιστορήματα.

Η Άννα Καρίνα έπασχε από καρκίνο, όπως ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο καλλιτεχνικός της πράκτορας.