Έκθεση ζωγραφικής του Μάρκου Καμπάνη στον Βόλο

Η μεγάλη διπλή αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Μάρκου Καμπάνη θα διαρκέσει έως το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020.

Την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου ξεκίνησε μια μεγάλη διπλή αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Μάρκου Καμπάνη στον Βόλο.

Η πρώτη έκθεση γίνεται στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο», με θέμα “Ζωγραφική στο Άγιον Όρος” και η παράλληλη στον Χώρο Τέχνης «δ» με θέμα, «Το Μουσείο των Δέντρων» και «365». Πρόκειται για έργα του καλλιτέχνη, τα οποία έχουν παρουσιαστεί σε τρεις διαφορετικές παλαιότερες εκθέσεις του.

Την έκθεση συνδιοργανώνουν, η «Μαγνήτων Κιβωτός για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» της Ι.Μ. Δημητριάδος και ο Χώρος Τέχνης «δ», με την ευγενική υποστήριξη της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π. – ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου.

Έργο του Μάρκου Καμπάνη

Στο Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο ντε Κίρικο» η έκθεση με τίτλο «Ζωγραφική στο Άγιον Όρος» παρουσιάζει έργα του ζωγράφου αποκαλυπτικά της ιδιαίτερης επαφής του με το Όρος, μιας σχέσης που κρατά σχεδόν μια τριακονταετία. Ας σημειωθεί ότι ο Μάρκος Καμπάνης ανήκει στους ανανεωτές της εκκλησιαστικής μας ζωγραφικής, καθώς πατά γερά στην παράδοση αιώνων, χωρίς όμως να την χειρίζεται μιμητικά, αλλά συνθέτοντας ένα προσωπικό ζωγραφικό παράδειγμα.

Έργο του Μάρκου Καμπάνη

Στον Χώρο Τέχνης «δ» οι επισκέπτες θα δουν μια επιλογή έργων από δύο σειρές έργων του. Το «Μουσείο των Δέντρων» πραγματεύεται την ιστορία της τέχνης μέσα από αναπαραστάσεις δέντρων από την αρχαιότητα ως την σύγχρονη εποχή. Η σειρά «365» παρουσιάζει έργα ζωγραφισμένα ένα κάθε μέρα κατά τη διάρκεια ενός έτους. Ακολουθεί στη πράξη το ρητό που αποδίδεται στον αρχαίο ζωγράφο Απελλή: «Ούτε μέρα χωρίς γραμμή»

Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Μαίρη Μιχαηλίδου σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη.

Who is Who

Ο Μάρκος Καμπάνης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Από το 1974 ως το 1980 έζησε στο Λονδίνο, όπου σπούδασε ζωγραφική στο Wimbledon και στο St Martin’s School of Art.

Οι εικαστικές του αναζητήσεις δεν σταματούν στη ζωγραφική. Επεκτείνονται στη χαρακτική, την εικονογράφηση βιβλίων, την αγιογράφηση ναών, ακόμη και τη σκηνογραφία. Έχει κάνει 25 ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 1984 έλαβε μέρος στην 15η Biennale Αλεξάνδρειας.

Η αγάπη του για το Άγιον Όρος τον οδήγησε σε μια πολύπλευρη καλλιτεχνική συνεργασία με μοναστικά ιδρύματα καθώς και στη φιλοτέχνηση έργων ζωγραφικής και χαρακτικής εμπνευσμένων από τον Άθωνα. Το σύνολο αυτής της δουλειάς παρουσιάστηκε το 2009 και 2010 στην Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης και στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, στην Αθήνα. Είναι επιμελητής της Αγιορειτικής Πινακοθήκης της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, που σκοπό έχει την ανάδειξη του εικαστικού έργου σύγχρονων καλλιτεχνών που έχουν εμπνευστεί από τη μοναστική πολιτεία καθώς και της θρησκευτικής χαρακτικής που κάποτε άνθιζε εκεί. Έχει οργανώσει το εργαστήριο χαρακτικής «Το Όρος» στις Καρυές του Αγίου Όρους, όπου εκτυπώνονται χαλκογραφίες για μονές, ιδρύματα και μουσεία από τις αυθεντικές μήτρες του 18ου και 19ου αιώνα.

Η ενασχόλησή του με το έργο του Σπύρου Παπαλουκά τον οδήγησε στην επιμέλεια του βιβλίου «Σπύρος Παπαλουκάς-Θητεία στον Άθω» για την Αγιορειτική Πινακοθήκη το 2003. Το 2007 επιμελήθηκε την έκθεση «Το Άγιον Όρος στην Ελληνική τέχνη», που οργανώθηκε από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το 2010 την αναδρομική για τον Θανάση Ακριβόπουλο στην Δημοτική Πινακοθήκη Αλμυρού και το 2019 την έκθεση «Σπύρος Παπαλουκάς-σχέδια και μελέτες» για το ΜΙΕΤ.

Έργο του Μάρκου Καμπάνη

Έχει εικονογραφήσει βιβλία για τις εκδόσεις Αστέρος, για το εργαστήριο Βιβλιοδεσιών Μπάμπη Λέγγα και τις εκδόσεις του Φοίνικα, για την Εκδοτική Αθηνών, για το Υπουργείο Πολιτισμού, για την Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας και την Ι.Μ. Ιβήρων, για τις εκδόσεις Εν Πλώ, Ερατώ, Εστία και τις εκδόσεις Ίνδικτος.

Το ενδιαφέρον του για την εκκλησιαστική κυρίως τοιχογραφία και τις τεχνικές της αποτυπώνεται σε μεγάλο μέρος της δουλειάς του. Τοιχογραφίες του κοσμούν την Ι. Μ. Σίμωνος Πέτρας, την Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου, την Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης του όρους Σινά, τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία στη Σίφνο, την Ι.Μ. Παναγίας στην Κορνοφωλιά Έβρου, και ιδιωτικό παρεκκλήσι στη Μύκονο.

Οι πιο πρόσφατες εκθέσεις ήταν «Το Μουσείο των Δέντρων», στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (2011), στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Ίδρυμα Κυδωνιέως στην Άνδρο και το Μουσείο Κλασικής Αρχαιολογίας στο Κέϊμπριτζ (Cambridge), η σειρά «365» στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών (2013), και στο Πολύεδρο της Πάτρας καθώς και η έκθεση «Αστικό Ίχνος» στο Ιστορικό Αρχείο του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Πειραιώς (2018). Η πρόσφατη δουλειά του επικεντρώνεται σε έργα με θέμα τα ερείπια και την τοπιογραφία της Οδύσσειας.

Έργο του Μάρκου Καμπάνη

Info

Διάρκεια εκθέσεων
Τετάρτη 7 Οκτωβρίου έως Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

Κέντρο Τέχνης «Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο»
Μεταμορφώσεως 3, Βόλος 383 33
2421 031701

Τρίτη έως Παρασκευή
10.00 έως 13.00 & 18.00 έως 21.00

Χώρος Τέχνης «δ»
Χατζηαργύρη 4, Βόλος 383 33
2421 037091

Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή
11.00 έως 14.00, απόγευμα 18.00 έως 21.00
Σάββατο 11.00 έως 14.30

 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this