Έκθεση του Γιώργου Δρίζου στην γκαλερί Αργώ

Η αναδρομική έκθεση θα εγκαινιαστεί την Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, στις 7 το βράδυ και θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Μετά από χρόνια απουσίας του ζωγράφου από τις αίθουσες εκθέσεων, ο Γιώργος Δρίζος επανέρχεται με αυτή την αναδρομική παρουσίαση της δουλειάς του στην Γκαλερί Αργώ της οδού Νεοφύτου Δούκα, αριθμός 5, στο Κολωνάκι, με την οποίαν ολοκληρώνει τη δραστηριότητά του στο χώρο των εκθέσεων.

Ο Γιώργος Δρίζος όταν ζωγραφίζει ένα τοπίο αποφεύγει κάθε γραφικότητα για να αποδώσει, πέρα από το τυπικό, το ουσιαστικό. Δίνει σημασία στο ρόλο του φωτός και στη χρωματική αξία που μας περιβάλλει. Προχωρεί πέρα από την επιφανειακή ωραιολογία του ακαδημαϊκού ιμπρεσιονισμού. Με χρωματική στερεότητα ανακαλύπτει τη βαθύτερη αρμολόγηση του πραγματικού, σταθμίζει την απλότητά του και προβάλλει τους αισθητικούς ερεθισμούς που προκαλούν, στοιχεία τα οποία εξύμνησε ο αείμνηστος Παναγιώτης Τέτσης στην Ακαδημίας Αθηνών.

Έργο του Γιώργου Δρίζου

Τα έργα του είναι εμπνευσμένα κυρίως από το τοπίο των Κυθήρων, το αγαπημένο του νησί, όπου ζωγραφίζει μελετημένα και αργά σαν να κάνει προσευχή. Για την τελευταία του έκθεση ο Κώστας Τσιρόπουλος είχε γράψει:

“Κάποτε, ένα ζωγραφικό έργο μας χαρίζει ένα αίσθημα πληρότητας, ευτρύτητας και ήρεμης μαγείας, που αναδύονται από μια προικισμένη ιδιοσυγκρασία διαποτισμένη με αγάπη, με θάμβος, με ευγένεια, αρετές σχδόν δυσεύρετες. Αυτή είναι η περίπτωση του Γιώργου Δρίζου, που έφτασε στην πλήρη αξιοζήλευτη ωριμότητά του. Με το διαυγές μάτι του, τη σαρκώδη πινελιά του, τη βαθειά εσωτερική του γαλήνη και την ευγενή εκείνη έξαρση που χαρίζει η ελληνική φύση σε όσους δεν την βλέπουν μονάχα αλλά κοινωνούν πλήρως με αυτήν, ο Δρίζος δημιούργησε ένα πολύμορφο και πολυδύναμο έργο που προκαλεί αυθεντική αγαλλίαση”.

Έργο του Γιώργου Δρίζου

“Αρχαϊκή, σκληρή, φλογερή, θα έλεγε κανείς είναι η βίωση του τοπίου από τον Γιώργο Δρίζο, σχολίασε η ομότιμη καθηγήτρια της Ιστορίας της Τέχνης στη Σχολή Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Μελίτα Εμμανουήλ. Οι τόποι γίνονται μέσα από το έργο του σύμβολα, “μια ευτυχία των ματιών, που είναι και της ακοής και της αφής και του νου”.
Οδυσσέας Ελύτης

“Ο Γιώργος Δρίζος μας άφησε έναν κόσμο τοπίων με μια γενναιότητα χρωματική, με την θεσπέσια εκείνη ακρίβεια που φιλοδωρεί στον αυθεντικό ζωγράφο το ελληνικό φως, και με μια χαρά δημιουργική, που είναι φανερή σε όλους τους πίνακές του”.

Έργο του Γιώργου Δρίζου

Info

Εγκαίνια: Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, στις 7
Διάρκεια έκθεσης: Τρίτη 10 Δεκεμβρίου εώς Τρίτη 31 Δεκεμβρίου

Γκαλερί Αργώ
Νεοφύτου Δούκα 5, Κολωνάκι, 10674
τηλ. 210 7249333, fax 210 7249777
e-mail: [email protected]
website: www.argo-gallery.gr

Ωράριο Λειτουργίας
Τρίτη – Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:00-20:00
Σάββατο: 11:00-15:00

Κατά την εορταστική περίοδο, η Γκαλερί Αργώ θα είναι ανοικτή και τις Κυριακές 22/12 & 29/12 μεταξύ 11:00 – 15:00 & την Τρίτη 24/12 (Παραμονή Χριστουγέννων), την Δευτέρα 30/12 και την Τρίτη 31/12 (Παραμονή Πρωτοχρονιάς) μεταξύ 10:00 – 15:00.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το ανανεωτικό ρομαντικό πάθος του Ντελακρουά

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ευγένιος Ντελακρουά / Eugène Delacroix‎‎ γεννήθηκε το 1798 στο Σαρεντόν-Σαιν-Μορίς (Charenton-Saint Maurice) κοντά στο Παρίσι και...

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this