ΧΑΝΙart – CHANIart 2021: Παρουσίαση της βιντεοτέχνης “ΥΜΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” του Nikos Giavropoulos

Παρουσίαση της βιντεοτέχνης "ΥΜΝΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" του Nikos Giavropoulos το Σάββατο 21.8.2021, στις 21:00, με διάλεξη του επιμελητή Konstantinos Basios στην ΥΠΟΓΕΙΑ ΚΡΗΝΗ της Πλατείας Σπλάντζιας, Παλιά Πόλη, Χανιά, Κρήτη.

Στα δυτικά της σημερινής Πλατείας 1821, στην περιοχή Σπλάντζια, οι Οθωμανοί κατασκεύασαν κατά το 18ο αιώνα μια μεγάλη Υπόγεια Κρήνη για την ύδρευση της περιτειχισμένης πόλης των Χανίων.

Η Κρήνη εξυπηρετούσε και τις θρησκευτικές τελετές κάθαρσης των μουσουλμάνων που προσεύχονταν στο ακριβώς απέναντι από την κρήνη, Τζαμί του Ηγεμόνα, τον σημερινό ναό του Αγίου Νικολάου. Το νερό μεταφερόταν σε υπόγεια θολωτή δεξαμενή με ένα καλοσχεδιασμένο σύστημα σωληνώσεων από τον Κλαδισό Ποταμό. Η τελική διαμόρφωση της πλατείας που δημιουργήθηκε πάνω από την Κρήνη έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα με την κατασκευή ενός εντυπωσιακού περιπτέρου σε αραβικό ύφος.

Είκοσι έξι πέτρινα σκαλοπάτια οδηγούν στον χώρο της Υπόγειας Κρήνης, ο οποίος στηρίζεται σε δύο επιμελημένους πεσσούς και είναι χωρισμένος, από τοξοστοιχίες των δύο τόξων, σε τρεις στενόμακρες θολωτές αίθουσες με δώδεκα τετράγωνους μικρούς φεγγίτες στην κορφή των θόλων. Ο δυτικός τοίχος είναι χτισμένος από επιμελημένη λαξευτή τοιχοποιία με γείσα και τρία ανάγλυφα οξυκόρυφα τόξα στα σημεία όπου βρίσκονται οι μαρμάρινοι κρουνοί. Πίσω από τον λαξευτό τοίχο υπάρχει η ισοπλατής θολοσκέπαστη δεξαμενή, που έχει ψηλά και δεξιά ορθογώνιο μικρό άνοιγμα για την υπερχείλιση του νερού, την επίσκεψή της και τον καθαρισμό της. Στο χαμηλότερο τμήμα του βορεινού τοίχου υπάρχει άνοιγμα με φρεάτιο που οδηγεί τα πλεονάζοντα ύδατα στη θάλασσα.

Πριν από μερικές δεκαετίες, κατά την περίοδο ανάπλασης ολόκληρης της περιοχής της Σπλάντζιας, η Υπόγεια Κρήνη αποκαταστάθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων και από τότε χρησιμοποιείται για την παρουσίαση δράσεων πολιτισμού.

Info έκθεσης

ΧΑΝΙart – CHANIart: Παράταση μέχρι τo Σάββατο 3 Οκτώβρη 2020 της έκθεσης σύγχρονης τέχνης “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ – SOCIAL DISTANCING” που παρουσιάζεται στην ΛRT Gallery Μορφές, Γοβατζιδάκη 18, Παλιά Πόλη, Ρέθυμνο.
Επιμέλεια: Δρ Constantinos Proimos & Ιωάννης Ν. Αρχοντάκης.
Παραγωγή: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον & Match More Art Gallery.
Οικοδεσπότης: Ilias Iliakis.
Ανοικτά Δευτέρα έως Σάββατο 10:00-14:00 και Τρίτη, Πέμπτη & Παρασκευή 18:00-21:00 με Ελεύθερη Είσοδο.