Ζευγάρι δωρίζει έργα αξίας 100 εκατ. δολ. στο Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ!

Τα έργα της συλλογής περιλαμβάνουν δημιουργίες των Bonnard, Vuilliard, Matisse, Braque, Caillebotte και πολλών άλλων

Επιμέλεια Κώστας Κατόπης

Το Μουσείο Τέχνης του Κλίβελαντ ανακοίνωσε ότι αναμένεται να λάβει δωρεά, από ένα ζευγάρι ντόπιων φιλότεχνων, πάνω από 100 ιμπρεσιονιστικά, μετα-ιμπρεσιονιστικά, σύγχρονα ευρωπαϊκά και αμερικανικά έργα τέχνης, σχέδια και εκτυπώσεις αντιπροσωπευτικά δείγματα της ιστορίας της Τέχνης.

Με αφορμή την κίνηση αυτή, το Μουσείο ετοιμάζει μια μεγάλη έκθεση το φθινόπωρο του 2022 που θα περιλαμβάνει το σύνολο των έργων που θα δωρίσουν οι Joseph P. και Nancy F. Keithley.

Η δωρεά αυτή, σύμφωνα με ανθρώπους του μουσείου έρχεται να συγκριθεί με τη μεγάλη δωρεά ύψους 300 εκατομμυρίων που είχε λάβει το μουσείο το 1958 από τον φιλάνθρωπο και λάτρη της Τέχνης, Leonard C. Hanna Jr.

Bonnard, Fruit and Fruit Dishes (1930 περίπου).

Μεταξύ των πολυάριθμων αυθεντικών πινάκων που έχει υποσχεθεί το ζευγάρι ότι θα παραχωρήσει στο μουσείο, συγκαταλέγονται έργα των Braque, Bonnard, Caillebotte, Édouard Vuillard και Maurice Denis, Milton Avery, Joan Mitchell και Félix Valloton και εντυπωσιακά αντιπροσωπευτικά αριστουργήματα των Picasso, Matisse, Andrew Wyeth, Vilhelm Hammershøi και Henri-Edmond Cross.

Επίσης, στη δωρεά συμπεριλαμβάνονται κινεζικά και την ιαπωνικά κεραμικά τεχνουργήματα, τα οποία και θα σηματοδοτήσουν το άνοιγμα του μουσείου στην αγορά Τέχνης της Άπω Ανατολής.

Να σημειωθεί ότι ο Joseph Keithley, ο οποίος κατά το παρελθόν ήταν επικεφαλής μιας εταιρείας που κατασκεύαζε προηγμένα ηλεκτρικά όργανα και η σύζυγος Nancy Keithley, η οποία ανέλαβε τη διαχείριση του μουσείου το 2001, συγκέντρωναν τη συλλογή τους σε συνεργασία με το μουσείο κατά το διάστημα των δύο τελευταίων δεκαετιών.

Caillebotte, Chickens, Game Birds and Hares (1882 περίπου).

 

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this