“Ζωγραφίζοντας πάνω στον πηλό”, η έκθεση της Νίκης Ελευθεριάδη στο Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή

Η έκθεση πραγματοποίησε τα εγκαίνιά της την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019.

Την έκθεση της καταξιωμένης ζωγράφου Νίκης Ελευθεριάδη φιλοξενεί το Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή με τίτλο “Ζωγραφίζοντας πάνω στον πηλό”, στο πλαίσιο της ανάδειξης του ρόλου της ναΐφ ζωγραφικής στην νεοελληνική ζωγραφική.

Ορμώμενη από την αγάπη της για τις συλλογές παλαιών πήλινων του ζωγράφου πατέρα της Τάκη Ελευθεριάδη όπως και του συζύγου της, η Νίκη Ελευθεριάδη αποτυπώνει τα μοτίβα της πάνω σε πήλινα αντικείμενα: πιάτα, γραγούδες (ονομασία κεσέ γιαουρτιού στη Λέσβο) και παλιά κεραμίδια αποκτούν πλέον ρόλο ‘καμβά’. Η δημιουργός διατηρεί στην πλειοψηφία των συνθέσεών της το ίδιο κοινό στοιχείο, το πήλινο παλαιότερων εποχών από διάφορες περιοχές, το Τσανάκκαλε της Μικράς Ασίας, τη Σάμο και τον τόπο καταγωγή της, με τον οποίο τη δένουν ισχυροί συναισθηματικοί δεσμοί, τη Λέσβο. Μέσα από τα έργα της, το απλοϊκό, καθημερινό αυτό αντικείμενο αναδεικνύεται σε ιδιαίτερης αισθητικής και λαογραφικής σημασίας στοιχείο, λειτουργώντας ως κοινή νοητική και καλλιτεχνική συνισταμένη των συνθέσεων που παρουσιάζονται στην έκθεση.

Νίκη Ελευθεριάδη, Ένα λεσβιακό και τέσσερα πήλινα από τη Σάμο, 2016, λάδι σε ξύλο θαλάσσης, 28×40εκ

Τα θέματα των έργων ακολουθούν την χαρακτηριστική τεχνοτροπία της ζωγράφου αναπαριστώντας τοπία του αγαπημένου της νησιού, της Λέσβου, γυναίκες από την τουρκική πόλη Κιουτάχεια με παραδοσιακές φορεσιές, νησιώτικα αρχοντικά μέσα στη φύση και θαλασσινά τοπία, όπως αυτά εμφανίζονται μέσα από την οπτική ενός μεγάλου μπαλκονιού ή ενός ανοιχτού προς τον ορίζοντα, παραθύρου.

Η Νίκη Ελευθεριάδη θεωρείται γνήσια εκπρόσωπος της ναΐφ ζωγραφικής στον ελληνικό χώρο και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό εκθέσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έργα της φιλοξενούνται στην Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδος, στο Μουσείο Βορρέ, στο Μουσείο “Max Fourny” στο Παρίσι, στην Πινακοθήκη και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυτιλήνης.

Νίκη Ελευθεριάδη, Εσωτερικό αρχοντικού στη Λέσβο, 2007. λάδι σε μουσαμά, 40×50εκ

Info

Διάρκεια έκθεσης
19 Νοεμβρίου 2019 – 19 Ιανουαρίου 2020

Ίδρυμα Παναγιώτη και Έφης Μιχελή
Βασιλίσσης Σοφίας 79, Αθήνα
210 7218626 [email protected]

Ώρες λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00-16.00 & 17:00-20:00
Τετάρτη: 12:00-16:00
Σάββατο: 11.00 – 15.00

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Λίλα Κουφοπούλου: “Θέλω να αποτυπώνω στον καμβά το θετικό συναίσθημα που αισθάνομαι” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Η Λίλα Κουφοπούλου είναι μια εικαστικός που ξεκίνησε από τον χώρο των επιχειρήσεων. Στην προσπάθεια της για αυτοβελτίωση και ενδοσκόπηση, εγκατέλειψε...

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this