Καλοκαίρι με Τσαρούχη στην Άνδρο!

Από 27/07 έως 30/09/19 το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως θα φιλοξενήσει έργα του κορυφαίου ζωγράφου της γενιάς του ’30

Μια μεγάλη έκπληξη, έναν κορυφαίο ζωγράφο της γενιάς του ’30, αλλά και ένα  πολύ μεγάλο όνομα της ευρωπαϊκής ζωγραφικής φέρνει το καλοκαίρι στην Άνδρο το Ίδρυμα Κυδωνιέως. Ο λόγος για τον Γιάννη Τσαρούχη!

Η Άνδρος χάρη στο Ίδρυμα και με την επιμέλεια της Αθηνάς Σχινάς θα βρεθεί στο επίκεντρο μιας κορυφαίας για τα ελληνικά πράγματα εικαστικής έκθεσης, η οποία αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά γεγονότα του εφετινού ελληνικού καλοκαιριού.

Όπως μάθαμε από την Αθηνά Σχινά θα παρουσιαστούν 80 με 100 έργα του κορυφαίου έλληνα ζωγράφου, που υπήρξε εισηγητής μια κοσμοπολίτικης ελληνικότητας στην ζωγραφική.  Όπως αντιστοίχως εισηγητές της κοσμοπολίτικης ελληνικότητας υπήρξαν όλοι οι μεγάλοι δημιουργοί και διανοητές εκείνης της κορυφαίας γενιάς (Σεφέρης, Ελύτης, Εμπειρίκος, Κάλας, Τόμπρος, κλπ) που χάραξε ανεξίτηλα τα ελληνικά γράμματα και τον ελληνικό πολιτισμό μπολιάζοντας τον με το ευρωπαϊκό πνεύμα.

Όπως σημειώνει η Αθηνά Σχινά στο εξαιρετικό δελτίο τύπου του Ιδρύματος Κυδωνιέα:

«Εφέτος ολοκληρώνονται 25 χρόνια από την αρχή λειτουργίας του εικαστικού θεσμού «ΠΛΟΕΣ» στο Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου. Παράλληλα, η χρονιά αυτή έχει απόσταση 30 χρόνων από τότε που ο κορυφαίοςΓιάννης Τσαρούχης άφησε τον μάταιο κόσμο μας, για τις γειτονιές των αγγέλων. Πρόκειται για μια διπλή επομένως επέτειο, που δίνει πολλαπλές αφορμές για να φέρει κανείς, με τον πλέον δόκιμο κι αντιπροσωπευτικό τρόπο, αυτόν τον μέγιστο καλλιτέχνη στο προσκήνιο, μέσα από την αξεπέραστη κι ανεξάντλητη σε σημασίες ζωγραφική του. Κι ο λόγος δεν είναι τυπικός, αλλά ουσιώδης, τόσο σε πνευματικό, όσο και σε αισθητικό επίπεδο.

Ο Γιάννης Τσαρούχης  μπορεί να είναι ένας ξεχωριστός εικαστικός δημιουργός της Γενιάς του ’30, αλλά είναι εκείνος που πρωτοστατώντας, άνοιξε τον δρόμο για μια διαφορετική προσέγγιση της ζωγραφικής, μέσα από ρηξικέλευθες λύσεις και νεωτερικές αντιλήψεις, που γεφύρωσαν διαλεκτικά την ανατολίτικη κοσμοθέαση με την δυτικότροπη

Στα έργα του, φιλοτεχνημένα με ταλέντο κι έμπνευση, περνά η αρχαιότητα, τα φαγιούμ, το Βυζάντιο, η Αναγέννηση και τα σύγχρονα ευρωπαϊκά ρεύματα. Με το έργο του ενέπνευσε τους καλλιτέχνες της Γενιάς του ’60, κατόπιν εκείνους του ’90. Και ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να εμπνέει ζωγράφους και φιλότεχνους. Η τέχνη του Γιάννη Τσαρούχη θεωρείται αξεπέραστη και από κάθε άποψη, κομβικής σημασίας.

Το Ίδρυμα Π. & Μ. Κυδωνιέως της Άνδρου, για την πραγματοποίηση της εφετινής έκθεσης με σκοπό να παρουσιάσει έναν πραγματικά διεθνώς καταξιωμένο καλλιτέχνη, συνεργάστηκε εξαιρετικά με το Ίδρυμα Γιάννη Τσαρούχη και την Νίκη Γρυπάρη, με την Συλλογή πολλαπλών και πρωτοτύπων έργων του χαρισματικού κ. Δημήτρη Τσίτουρα, ενός μακροχρόνια αφοσιωμένου, στενού και αγαπητού φίλου του ζωγράφου, που δημιούργησε τη μοναδική στο είδος της Συλλογή του, το βιβλίο της οποίας κλείνει κι αυτό 30 χρόνια από την πρώτη του έκδοση.

Την έκθεση που θα εγκαινιαστεί το Σάββατο, 27 Ιουλίου 2019 στην Άνδρο, επιμελείται η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού κυρία Αθηνά Σχινά, η οποία έχει γράψει και το κείμενο του συλλεκτικού λευκώματος της έκθεσης.

Διάρκεια έκθεσης : 27/07 έως 30/09/19.

Πηγή: enandro.gr

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this