Κοπή πίτας και ξενάγηση στην έκθεση «Γιώργος Ζογγολόπουλος: έργα οικεία, του εργαστηρίου και του σπιτιού» στη Roma Gallery

H συνάντηση έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 12:00.

Η Roma Gallery μας προσκαλεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 12:00, στην κοπή της πίτας της.

Την εκδήλωση θα συνοδεύει ξενάγηση από την επιμελήτρια Κατερίνα Κοσκινά, στην έκθεση «Γιώργος Ζογγολόπουλος: έργα οικεία, του εργαστηρίου και του σπιτιού».

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος.

Στην έκθεση παρουσιάζονται για πρώτη φορά πολλά «εν πολλοίς άγνωστα» γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου, μεσαίων και μικρών διαστάσεων, τα οποία συντρόφευαν πάντοτε τον καλλιτέχνη στο σπίτι του στο Ψυχικό.

Ορείχαλκος, ανοξείδωτος χάλυβας, πλεξιγκλάς είναι οι πρώτες ύλες των γλυπτών που φιλοτεχνήθηκαν στη διάρκεια 50 περίπου χρόνων και καλύπτουν διαφορετικές περιόδους δημιουργίας του σημαντικού Έλληνα γλύπτη. Πρόκειται για έργα ολοκληρωμένα, στα οποία «επέστρεφε», άλλοτε για να τα συμπληρώσει με νέα στοιχεία και άλλοτε για να τα μεγεθύνει ή να δανειστεί στοιχεία τους για νέα.

Η έκθεση θα μπορούσε να ιδωθεί και σαν μια προβολή της εξέλιξης της δημιουργικής σκέψης του καλλιτέχνη, που διέσχισε τον αιώνα, παραμένοντας ταυτόχρονα κλασσικός ως προς την τεχνική και την παιδεία και σύγχρονος ως προς την ένταξη στο έργο του των νέων προκλήσεων και μεθόδων.

599 (2).Γιώργος Ζογγολόπουλος (1903-2004)
Διάφραγμα, 1973, Ορείχαλκος με πατίνα, 47x31x5εκ.

Στα εκθέματα περιλαμβάνονται και οι δύο ζωγραφικοί πίνακες που ο ίδιος ο Ζογγολόπουλος επέλεξε και παρήγαγε σε μεταξοτυπίες, θέλοντας να υπογραμμίσει τη μακρόχρονη θητεία του στο κίνημα του μοντερνισμού αλλά και την πορεία του στο χώρο της αφαίρεσης και της τεχνολογίας.

Η επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου της έκθεσης ανήκει στην Ιστορικό Τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, συνεργάτιδα και προσωπική φίλη του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Μέσα από τα έργα μου επιδιώκω να επικοινωνήσει ο κάθε άνθρωπος με ότι εκείνος επιθυμεί και αναπολεί, όσο απραγματοποίητο και ανέφικτο αν είναι. Άλλωστε, τις κρυφές λαχτάρες μας δεν υπηρετεί η τέχνη;

Γιώργος Ζογγολόπουλος

Info

Διάρκεια έκθεσης
Έως 29 Φεβρουαρίου 2019
Ωράριο
Κυριακή, Δευτέρα Κλειστά
Τετάρτη, Σάββατο 10:00 – 16:00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10:00 – 20:00

Roma Gallery
Ρώμα 5, Κολωνάκι 10673, Αθήνα
Είσοδος ελεύθερη

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Απόστολος Γιαγιάνος: «Η δουλειά μου, των 60 ετών, είναι μια «κυκλοτερή», ένας κύκλος τον οποίο όταν αποφασίζω τον σπάω και βάζω καινούργια άποψη» 

Συνέντευξη στη Δρ.Μαράη Γεωργούση  Ο καταξιωμένος εικαστικός Απόστολος Γιαγιάννος υποδέχτηκε την Δρ Μαράη Γεωργούση, Ιστορικό Τέχνης, π. Διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο ατελιέ του. Χώρος...

Το ανανεωτικό ρομαντικό πάθος του Ντελακρουά

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ευγένιος Ντελακρουά / Eugène Delacroix‎‎ γεννήθηκε το 1798 στο Σαρεντόν-Σαιν-Μορίς (Charenton-Saint Maurice) κοντά στο Παρίσι και...

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this