Λαμπρή Κρητική βραδιά – Σείστηκε το κατάμεστο Ηρώδειο

Βασίλης Σκουλάς, Μαρία Τζομπανάκη, Μίλτος Πασχαλίδης και Βρακοφόροι σε μια μοναδική συνύπαρξη. Από το Βυζαντινό ψαλμό ως τα ριζίτικα και τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Γέμισε από τα χρώματα και τους ήχους της Κρητικής μουσικής το κατάμεστο Ηρώδειο στη μοναδική βραδιά που πραγματοποιήθηκε με τον Βασίλη Σκουλά, την Μαρία Τζομπανάκη και τον Μίλτο Πασχαλίδη. Οι τρεις ερμηνευτές ξεσήκωσαν το κοινό παρουσιάζοντας ένα πανόραμα του κρητικού τραγουδιού από το Βυζαντινό ψαλμό στο Κρητικό Ριζίτικο τραγούδι ως το βυζαντινότροπο μοιρολόι «Μέρα Μαγιού μου μίσεψες» του Κρητικού Μίκη Θεοδωρακη από τον «Επιτάφιο».

Ο Βασίλης Σκουλάς με τη λύρα του που πάλλονταν στον κρητικό ρυθμό, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης στο κοινό, που χειροκροτούσε πολύ θερμά σε κάθε του τραγούδι. Δίπλα του εντυπωσιακή μέσα στο αέρινο φόρεμα της η Κρητικιά αρχόντισσα, όπως την αποκάλεσε, Μαρία Τζομπανάκη που στάθηκε στη σκηνή του Ηρωδείου και τραγούδησε με λυρισμό και βαθιά εκφραστικότητα το «Αχί», τον «Καημό» και το θρηνητικό «Βασίλεψες αστέρι μου». Ξεκίνησε κατανυκτικά με δέηση στην Παναγία, με το προσευχητάρι «Άσπιλε αμόλυντε», καθόλου τυχαία μια και η προσευχή περικλείει το βυζαντινό μέλος, ενώ προηγείται για τους Κρητικούς πριν από κάθε μάχη.

Η είσοδος του Βασίλη Σκουλά στο Ηρώδειο εν μέσω των Βρακοφόρων

Το Ηρώδειο σείστηκε συθέμελα όταν στην πίσω πλευρά της σκηνής εμφανίσθηκε ο ιστορικός Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης, που χτυπούσε τα μαύρα στιβάνια σε λεβέντικους πολεμικούς χορούς, από τον αρχέγονο Πυρρίχιο, ως τον Βουβό Ανωγειανό Πηδηχτό. Οι λυγερόκορμες κοπέλες του Ομίλου έφεραν το δικό τους χρώμα, τον νησιώτικο κυματιστό παλμό, ενώ πολλοί από τους θεατές λικνίζονταν στις θέσεις τους.

Το πρόγραμμα της μοναδικής αυτής παράστασης που μας ταξίδεψε από τους ατσάλινους ρυθμούς ως τα βυζαντινά μοιρολόγια και τα κρητικά ριζίτικα ως τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, μια αληθινή «Μουσική διαδρομή σε βυζαντινά ίχνη», σχεδίασε η πιανίστα Τατιάνα Παπαγεωργίου, η οποία μας οδήγησε στα βάθη της ιστορικής και μουσικής μας μνήμης.

Με τη δωρική του φωνή ο Μίλτος Πασχαλίδης τραγούδησε μοναδικά τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη μας είπε ότι «Σε τούτα εδώ τα Μάρμαρα Κακιά σκουριά δεν πιάνει», ότι «Θέλει Αρετή και Τόλμη η Ελευθερία» σε ποίηση Κάλβου, κάνοντας αναφορά στον Ίκαρο που προτίμησε να πετάξει ψηλά ελεύθερος.

Η Μαρία Τζομπανάκη τραγούδησε τη «Μαργαρίτα Μαγιοπούλου», σε μια συναυλία που έδειξε μοναδικά στο κοινό πως συνδέεται το τραγούδι του Μίκη με τον ψαλμό «Η Ιερότητα της Παρθενίας σου», πως πατάνε στο ίδιο μοτίβο ο χριστιανικός ψαλμός «Αξιον Εστί» με το «Κράτησα την Ζωή μου» του μεγάλου συνθέτη από την Κρήτη.

Ο Βασίλης Σκουλάς λίγο πριν το τέλος τραγούδησε το «Προσκυνώ τη χάρη σου λαέ μου» και το κοινό υποκλίθηκε στο μεγαλείο της μουσικής και της ερμηνείας του. Τραγουδώντας την κρητική λεβεντιά, τη ζωή, τον έρωτα, αλλά και τον ανδρειωμένο θάνατο, οι τρεις ερμηνευτές ξεσήκωσαν το κοινό, που κρατούσε το ρυθμό και τραγουδούσε μαζί τους.

Τη συναυλία παρακολούθησε ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης, τον οποίο ευχαρίστησε θερμότατα για την υποστήριξη του στη βραδιά ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών κ. Κωσταντίνος Κωνσταντής, όπως επίσης ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες και την παραγωγό της συναυλίας Ελισάβετ Παπαγεωργίου.

Τη βραδιά παρακολούθησαν ακόμα ο Γιώργος Βαρδινογιάννης, ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Μιχάλης Καραμαλάκης, ο πρώην υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Γιάννης Ραχωβίτσας, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης, ο διευθύνων σύμβουλος του Alpha Μανώλης Δραϊνάκης, ο πρόεδρος της Εθνικής Ασφαλιστικής Χριστόφορος Σαρδελής, ο επικεφαλής της Επιθεώρησης Γιώργος Φουφόπουλος, Εθνική Ασφαλιστική, με τη σύζυγό του Δήμητρα Δρακούλη, καθώς και οι ηθοποιοί Ορφέας Αυγουστίδης, Δημήτρης Λάλος, Μιχάλης Αεράκης, Νίκος Βερλέκης, Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης, κ.ά.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος (ACG Alumni Association) ήταν χορηγός στην εκδήλωση.

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Defying Gravity, εγκαίνια της έκθεσης του Άγγελου Ζυμάρα στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου, τα εγκαίνια της έκθεσης Defying Gravity του φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή....

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this