Μορφές της φύσης σε πηλό και ασήμι

Οι Ντορίτα Αυγέρου και Μανούσος Χαλκιαδάκης εκθέτουν από κοινού στην Alma Gallery με αφορμή την αγάπη τους για τη φύση...

Μια μακρόχρονη φιλία, αλλά και η αγάπη για τη φύση είναι η αφορμή για αυτή την έκθεση με κοσμήματα της Ντορίτας Αυγέρου και κεραμικά του Μανούσου Χαλκιαδάκη από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Οκτωβρίου στην γκαλερί Alma.  

Ντορίτα Αυγέρου
Η Φύση ήταν πάντα η πηγή έμπνευσης για τις δημιουργίες της Ντορίτας Αυγέρου. Είτε αυτά είναι φόρμες από τη φύση όπως βότσαλα, απολιθώματα, φλοιοί δένδρων, λιβελούλες, καρποί και σπόροι σε ασήμι και χρυσό, είτε τα πιο πρόσφατα λουλούδια που σταδιακά απέκτησαν χρώμα, μέχρι την πανδαισία χρωμάτων της τωρινής δουλειάς που αντλεί την έμπνευσή της από τον εντυπωσιακό κόσμο των ορχιδεών.

Η ίδια ζει πολύ κοντά στη φύση και η επαφή της με αυτή έχει μια καθημερινότητα και συνέπεια σε κάθε πλευρά της ζωής της. Δουλεύει στο χέρι το ασήμι και το χρώμα με δεξιοτεχνία, υπομονή και επιμονή στην τελειότητα της μορφής και την αρμονία των χρωμάτων.

Τα κοσμήματά της λεπτεπίλεπτα, κομψά, ανάλαφρα, με σημασία στην κάθε λεπτομέρεια και στην αρμονία των χρωμάτων, έχουν την αξία της μοναδικότητας του χειροποίητου.

Ορχιδέες μικρές και μεγάλες, σεμνές αλλά και τολμηρές, μονόχρωμες αλλά και πολύχρωμες, φτιαγμένες για να στολίσουν, να συμπληρώσουν και να αναδείξουν την ιδιοσυγκρασία αυτού που θα τις φορέσει. Ολες μαζί δημιουργούν ένα εικαστικό ολοκληρωμένο σύνολο αλλά και κάθε μία από αυτές είναι ένα μικρό έργο τέχνης.
Κείμενο: Ελένη Τζάνου

Εργο του Μανούσου Χαλκιαδάκη

Μανούσος Χαλκιαδάκης
Ο Μανούσος Χαλκιαδάκης, ένας από τους πιο γνωστούς & διεθνώς καταξιωμένους Έλληνες κεραμίστες των τελευταίων δεκαετιών, ξεκίνησε να εργάζεται για την αναβίωση αυτής της πανάρχαιας Τέχνης πριν 43 χρόνια, επιστρέφοντας τελικά στην πατρίδα του τα Χανιά, όπου έστησε το εργαστήριό του.

Στην αρχή με απόλυτο σεβασμό στις παραδοσιακές τεχνικές & φόρμες της αγγειοπλαστικής κι αργότερα με διάθεση εξερεύνησης των ορίων της, ο άοκνος καλλιτέχνης συνεχίζει από τότε  να εφευρίσκει διαρκώς νέες, χαρακτηριστικά δικές του, πατέντες, πρωτότυπα σχήματα, εικονικά σύμβολα (το Δέντρο, τα Μπαλόνια, τις Σβούρες, κ.α.) και χρήσεις για τα κεραμικά του δημιουργήματα.

Για τη συγκεκριμένη έκθεση ο Μανούσος Χαλκιαδάκης συνθέτει έναν αρμονικό κήπο από κεραμικά νούφαρα, μια καινούργια, οργανική φόρμα σε «συνεννόηση» με τα κοσμήματα-ορχιδέες της Ντορίτας Αυγέρου, στη σκιά ενός από τα μεγάλα εμβληματικά Δέντρα του.
Κείμενο: Δημήτρης Τσακούμης

INFO
Alma Gallery
Εγκαίνια: Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, 20:00
Διάρκεια: 17/9 – 5/10/2019

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

Defying Gravity, εγκαίνια της έκθεσης του Άγγελου Ζυμάρα στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 10 Απριλίου, τα εγκαίνια της έκθεσης Defying Gravity του φωτογράφου Άγγελου Ζυμάρα στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Ελληνογερμανική Αγωγή....

Απόστολος Γιαγιάννος: “Η τέχνη είναι αφέντρα με βούρδουλα” 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη H Sianti Gallery θέλοντας να τιμήσει τον καταξιωμένο καλλιτέχνη, Απόστολο Γιαγιάννο για τα 50 ενεργά και επιτυχημένα χρόνια της καριέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this