Νικολέτα Ψάλτη: “Ένα έργο τέχνης βοηθάει τον άνθρωπο να νιώσει συγκινήσεις, τον θέλγει, τον εξευγενίζει”

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Πρόσφατα, σε επαγγελματικό ταξίδι βρεθήκαμε στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκη στο Ηράκλειο Κρήτης στο Lounge της Αεροπορικής εταιρείας Sky Express.

Lounge της Αεροπορικής εταιρείας Sky Express Διακόσμηση Νικολέτας Ψαλτή

Περιμένοντας την πτήση μας, την προσοχή μας τράβηξε η μοντέρνα αλλά συγχρόνως πολυτελή διακόσμηση του χώρου με διαχρονικά υλικά, δάπεδο από ελληνικό μάρμαρο, τραπεζάκια από plexi και διακοσμητικά στοιχεία από τη φύση της Κρήτης.

Η αγάπη της Νικολέτας Ψάλτη για τα φυσικά υλικά είναι εμφανής. O εναλλακτικός τρόπος σκέψης της, η αυθεντική έκφραση και η απόλυτη κομψότητα αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες της καλλιτεχνικής της δυναμικής.

Εμείς, αναζητήσαμε, βρήκαμε την καλλιτέχνιδα στο εργαστήριο της σε προάστιο της Αθήνας και μιλήσαμε μαζί της για τις δημιουργίες της στο interior design, την αγάπη της για τη φύση και τα υπέροχα video σχετικά με τα έργα της στο κανάλι της στο youtube.

-Νικολέτα, παρ΄ ό,τι ολοκλήρωσες τις σπουδές σου στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στράφηκες ολοκληρωτικά στην τέχνη. Θυμάσαι τα πρώτα σου βήματα;

-Οι βόλτες μου στη φύση με προτίμηση τη θάλασσα ήταν η έμπνευση, που αποτέλεσε το ερέθισμα. Ήταν αυτό που ξύπνησε την ανάγκη να εκφραστώ μέσω της τέχνης με υλικά από τη φύση. Η πορεία μου μέχρι σήμερα θεωρώ ότι ήταν μια φυσική εξέλιξη.

-Βλέποντας τη δουλειά σου, αντιλαμβανόμαστε ότι εντάσσεις την τέχνη στην καθημερινότητά. Είναι αυτό από τους στόχους σου;

-Εννοείται πως είναι. Άλλωστε αυτός είναι ο σκοπός το καλλιτέχνη, το φανέρωμα της ομορφιάς. Το κάλλος προσδίδει καλλιέργεια στον άνθρωπο, εξύψωση και μόρφωση. Ένα έργο τέχνης βοηθάει τον άνθρωπο να νιώσει συγκινήσεις, τον θέλγει, τον εξευγενίζει. Εκτείνει και ανατείνει τον συναισθηματικό του κόσμο, του προσδίδει ψυχική ευφορία.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας που η καθημερινότητα είναι τόσο δύσκολη. Η Τέχνη, ανάμεσα στις πολλές προσφορές της, προστατεύει τον σύγχρονο άνθρωπο από την ισοπέδωση του καταναλωτισμού.

-Είσαι visual artist και δραστηριοποιείσαι κυρίως στο χώρο του interior design. Μίλησέ μας για τα έργα που δημιουργείς. 

Της Νικολέτας Ψαλτή

-Δραστηριοποιούμαι στο χώρο του Interior Design με διάθεση να διακοσμώ τους χώρους με τη φρεσκάδα των φυσικών υλικών.

Τα έργα μου απευθύνονται σε όσους θέλουν να διακοσμήσουν είτε τον προσωπικό τους χώρο, είτε την επιχείρησή τους και υπάρχει πάντα η δυνατότητα κατασκευής ανάλογα με τις προσδοκίες και τα «θέλω» του καθενός.

Απευθύνομαι ιδιαίτερα σε όσους αγαπούν τα φυσικά υλικά, το φως, τη διαφάνεια.

Συνδέω τα φυσικά υλικά με plexiglass και υγρή ρητίνη, κατασκευάζοντας έτσι έπιπλα, φωτιστικά, πίνακες πάντα σε απλές απέριττες γραμμές. Ο συνδυασμός με το plexiglass δεν είναι τυχαίος. Η διαφάνειά του αναδεικνύει τα φυσικά στοιχεία του κάθε έργου μέσα στο χώρο.

Ο απώτερος σκοπός της δημιουργίας τους είναι η έκφραση και η αλληλεπίδραση των αισθήσεων του ανθρώπου με φυσικά ακατέργαστα υλικά μέσα στο χώρο του

Της Νικολέτας Ψαλτή

-Δηλαδή πίνακας, φωτιστικό, τραπέζι, καρέκλα, κόσμημα από τα υλικά της φύσης, λουσμένα με το ελληνικό φως. Αυτά είναι κάποια από τις δημιουργίες σου. 

Εκτός από το Lounge της Αεροπορικής εταιρείας Sky Express στην Κρήτη, σε ποιους άλλους δημόσιους χώρους έχουν τοποθετηθεί έργα σου που μπορούμε να θαυμάσουμε;

-Επιμελήθηκα τη διακόσμηση, όπως είπες, και δημιούργησα τα τραπέζια για τα lounges της αεροπορικής εταιρείας SKY EXPRESS σε κάποια ελληνικά αεροδρόμια έχοντας πάντα κατά νου ένα βασικό concept.

Έχω επιμεληθεί με μεγάλη χαρά την εσωτερική διακόσμηση του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, ένα κτίριο του 19ου αιώνα στην Πλάκα, που μου αρέσει πολύ.

Επίσης, έργα και δημιουργίες μου υπάρχουν σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους. Άλλα κοσμούν κατοικίες που έχω διακοσμήσει, τόσο μέσα στην πόλη αλλά κυρίως σε εξοχικές κατοικίες (νησιά).

Από το Πάσχα, μια μεγάλη συλλογή μου θα διατίθεται σε επιλεγμένους χώρους τέχνης στη Σαντορίνη στο Τhe Artist of Glass και στο Art Glass Creations the Yard by Foteini Mitropoulou

-«Η τέχνη εμπνέεται και γεννιέται από την πολυτελή απλότητα της φύσης». Από το moto σου, αλλά και τα video σου διακρίνουμε την αγάπη και τον σεβασμό για τη φύση.

-Ο σεβασμός και η αγάπη προς τη φύση και το περιβάλλον είναι σχέση αμφίδρομη. Ένας άλλος σκοπός της τέχνης είναι να στρέψει τους ανθρώπους προς τη φύση.

Και όπως αναφέρει ο Μπαλζάκ

«η τέχνη είναι συγκεντρωμένη φύση».

-Ποιες συνεργασίες σου θεωρείς ξεχωριστές;

-Κάθε συνεργασία μου είναι ξεχωριστή, κάθε χώρος με εμπνέει να δημιουργήσω κάτι καινούργιο και μοναδικό. Δεν μου αρέσει να επαναλαμβάνομαι, άλλωστε τα υλικά που χρησιμοποιώ είναι μοναδικά αφού είναι γέννημα της φύσης και αυτή τη μοναδικότητα τη μεταφέρω στο κάθε έργο.

-Έχεις εκθέσει σε Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η πιο πρόσφατη επιτυχημένη σου συμμετοχή ήταν στη διεθνή έκθεση στην Art Basel στο Miami της Florida. Πως βλέπουν οι Αμερικανοί τα έργα γεμάτα από Ελλάδα; 

-Μετά την Ευρώπη ήρθε για μένα η μεγάλη πρόκληση της Αμερικής, ένα πολύ σημαντικό βήμα για την καριέρα μου. Η Αμερική είναι μια μεγάλη αγορά, απαιτητική θα έλεγα. Όμως σίγουρα διακρίνει, επιλέγει και προωθεί.

Το ότι ξεχώρισαν, αποδέχθηκαν και θαύμασαν τα έργα μου είναι για μένα μια μεγάλη ηθική ικανοποίηση. Νιώθω ότι με τα έργα μου ταξίδεψα το ελληνικό φως στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

-Έχεις μόνιμη συνεργασία με την εταιρεία Design+ στο Miami και εκπροσωπείσαι από αυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Πώς προέκυψε;

Η Νικολέτα Ψαλτή

-Η συνεργασία προέκυψε μέσα από την 2η προσωπική μου έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Γλυφάδας.

Εκεί έγινε η πρώτη προσέγγιση. Εκδήλωσαν ενδιαφέρον και μου έγινε πρόταση να συμμετέχω στη μεγάλη Διεθνή Έκθεση Art Basel στο Miami.

Στη συνέχεια έγινε η επιλογή 16 έργων, από εκπροσώπους της Design+ στην Ελλάδα.

Λόγω της επιτυχίας στην παραπάνω έκθεση, η συνεργασία εξελίχθηκε σε μόνιμη και με εκπροσωπούν πλέον σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

-Πώς αισθάνεσαι που κάποια από τα έργα σου βρίσκονται σε εξαιρετικές ιδιωτικές συλλογές;

-Νιώθω πολύ όμορφα που επέλεξαν τα έργα μου να κοσμούν το χώρο τους. Είναι μεγάλη ικανοποίηση για ένα καλλιτέχνη τα έργα του να αποτελούν αντικείμενο τέρψης.

-Το τελευταίο χρονικό διάστημα διακρίνεις ότι κάτι αλλάζει προς το θετικότερο από πλευράς αγοραστικού ενδιαφέροντος συλλεκτών και φιλότεχνων;

-Τα έργα τέχνης απευθύνονται σε όλους τους ανθρώπους, είτε μπορούν να τα αγοράσουν, είτε όχι.

Αυτό όμως που πιστεύω πως θα πρέπει να κάνουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με την Τέχνη, είναι να προσαρμόσουμε τα κόστη μας με τα δεδομένα της εποχής, χωρίς όμως να ευτελίσουμε την αξία των έργων μας.

Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι η επαφή με την τέχνη είναι μια «ελιτίστικη» συνήθεια που αφορά τους λίγους και εκλεκτούς.

-Μελλοντικά σχέδια.

-Τόσο στη ζωή όσο και στην Τέχνη έμαθα ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι να έχεις πάθος για αυτό που κάνεις, να είσαι ταπεινός και να μην σταματάς να μαθαίνεις.

Έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι, να εμπνέομαι και να δημιουργώ.

Της Νικολέτας Ψαλτή

Who is Who

Η Νικολέτα Ψάλτη γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Παιδαγωγικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

H αγάπη της για την τέχνη, οδήγησε τα βήματά της στο χώρο του interior design, όπου και ξεχώρισε από τα πρώτα της βήματα με την έμπνευσή της και τις δημιουργίες της.

O εναλλακτικός τρόπος σκέψης, η αυθεντική έκφραση και η απόλυτη κομψότητα, αποτελούν τους τρεις βασικούς άξονες της καλλιτεχνικής της δυναμικής και μετουσιώνονται στις μοναδικές δημιουργίες της (πίνακας, φωτιστικό, τραπέζι, καρέκλα, κόσμημα) από τα υλικά της φύσης, λουσμένα με το ελληνικό φως.

Η τέχνη της εμπνέεται και γεννιέται από την «πολυτελή απλότητα της φύσης».

Έχει πραγματοποιήσει προσωπικές εκθέσεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τελευταία της επιτυχημένη συμμετοχή ήταν στη διεθνή έκθεση Art Basel στο Miami της Florida.

Έχει μόνιμη συνεργασία με την εταιρεία Design+ στο Miami και εκπροσωπείται από αυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Έργα της εκτίθενται σε gallery (Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες), στα lounges της αεροπορικής εταιρείας SKY EXPRESS σε ελληνικά αεροδρόμια και βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και ανά τον κόσμο.

Το έργο της έχει παρουσιαστεί αναλυτικά σε εκπομπές της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΡΤ, ALPHA κ.α.) καθώς και στον έντυπο Τύπο.

Nikoleta Psalti Creations
Site: https://pinakas-diakosmisi.com/
Instagram: nikoletapsalti_creations
Fb: Ψάλτη Νικολέτα

YouTube Nikoleta Psalti
Web store: https://nikoletapsalti.com/
Mail: [email protected]

Φωτογραφίες Άρης Ρουπίνας

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι εννοιολογικοί περίπατοι της τέχνης του Richard Long

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Richard Long γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1945. Σπούδασε από το 1962-1965 στο West of England...

Η απαράμιλλη γλυπτική της παραβατικής ζωής του Τσελίνι

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος. λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης O Μπενβενούτο Τσελίνι / Benvenuto Cellini, γεννήθηκε το 1500 στη Φλωρεντία. Καλλιτέχνης αργυροχρυσοχόος, γλύπτης, ζωγράφος, σχεδιαστής, στρατιώτης, μουσικός,...

Η Κύπρος του Βασίλη Καρακατσάνη 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Ο καταξιωμένος εικαστικός Βασίλης Καρακατσάνης για άλλη μια φορά «προσγειώνεται» στην Κύπρο και παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο  «ΤΙΤΑΝΙΑ»...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this