Τα πιο ακριβά ψηφιακά έργα τέχνης που έχουν πουληθεί ποτέ

Η αγορά ψηφιακών έργων τέχνης ή αλλιώς NFT έχει πάρει φωτιά το τελευταίο διάστημα. Μεγάλα ονόματα – από τον Μαρκ Κούμπαν ως την Πάρις Χίλτον – φαίνεται πως δεν μπόρεσαν να αντισταθούν στη νέα αυτή τάση που έχει προκαλέσει φρενίτιδα και ρίχτηκαν στη μάχη για να αποκτήσουν ένα ψηφιακό έργο τέχνης.

Τα NFT αγοράζονται και πωλούνται ως επί το πλείστον μέσω συναλλαγών κρυπτογράφησης και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την τεχνολογία blockchain γεγονός που τα καθιστά μοναδικά στον κόσμο. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τα κάνει τόσο περιζήτητα και η τιμή τους εκτοξεύεται συνεχώς. Σύμφωνα με πληροφορίες από το BusinessInsider, αυτά είναι τα ακριβότερα NFT που έχουν πουληθεί ποτέ.

Nyan Cat – 590.000 δολάρια

Nyan Cat NFT Sells for 300 ETH, Opening Door to the 'Meme Economy' - CoinDesk

Πρόκειται για ένα GIF – ένα κινούμενο άβαταρ δηλαδή, που δημιούργησε ο Κρις Τόρες πριν από χρόνια και συγκεκριμένα το 2011. Έκτοτε, η εικονιζόμενη γάτα έγινε viral. Ο κόσμος την αγάπησε και χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για το λόγο αυτό, μόλις λίγα λεπτά αφότου το περασμένο Φεβρουάριο, έγινε γνωστή η είδηση πως αναμένεται να πουληθεί, η Nyan Cat έγινε ανάρπαστη. Πουλήθηκε για 590.000 δολάρια.

Η ολοκληρωμένη συλλογή του Beeple – 777.777 δολάρια

Beeple Joins NFT Allstar Artists to Combat Climate Change with Charity Fundraiser – Bitcoin News

Beeple – πρόκειται για έναν από τους πιο επιτυχημένους καλλιτέχνες ψηφιακών έργων τέχνης του οποίου η αξία έχει εκτοξευθεί το τελευταίο διάστημα. Η συγκεκριμένη NFT συλλογή του θεωρείται σπάνια όχι μόνο επειδή τα ψηφιακά έργα τέχνης είναι μοναδικά αλλά κυρίως διότι στην περίπτωση αυτή, ο αγοραστής εκτός από την άυλη ψηφιακή συλλογή θα λάμβανε και ορισμένα αντικείμενα του δημιουργού μεταξύ αυτών και μερικές … τρίχες από τα μαλλιά του. Κι όμως, η συλλογή του Beeple όχι μόνο κατάφερε να πουληθεί αλλά συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο ακριβοπληρωμένες αφού ο αγοραστής δεν δίστασε να δώσει περισσότερα από 777.000 δολάρια για να την αποκτήσει.

«Hairy» του δημιουργού Στιβ Αόκι – 888.888 δολάρια

Nifty Gateway

Ο μουσικός Στιβ Αόκι συνεργάστηκε με τον Άντονι Τουντίσκο για την παραγωγή ενός μουσικού κλιπ διάρκειας μόλις 36 δευτερολέπτων. Στο βίντεο απεικονίζεται μια μπλε – μωβ φιγούρα που χορεύει. Στις 8 Μαρτίου το ψηφιακό έργο κατάφερε να πουληθεί έναντι 888.888 δολαρίων.

«Not Forgotten, But Gone» από τον WhIsBe – 1 εκατομμύριο δολάρια

Growing NFT craze: World's most expensive crypto artworks | Daily Sabah

Άλλο ένα κλιπ, 16 δευτερολέπτων αυτή τη φορά πωλήθηκε για 1 εκατομμύριο δολάρια στο Nifty Gateway. Πρωταγωνιστής του βίντεο είναι το γνωστό σε όλους μας αξιαγάπητο αρκουδάκι «gummy bear» αυτή τη φορά όμως με μια διαφορετική μορφή. Ο δημιουργός του χρυσού σκελετού, WhIsBe, πουλάει επίσης και άλλα NFTs του gummy bear στην πλατφόρμα.

Ο νικητής της δημοπρασίας επιλέγει το όνομα του έργου – 1,33 εκατομμύρια δολάρια

Ο καλλιτέχνης και μουσικής 3LAU μπήκε στο παιχνίδι των NFTs και έκανε μια σημαντική πώληση σε συνεργασία με τη Slimesunday. Αυτή η πώληση επιτρέπει στον νικητή της δημοπρασίας να ονομάσει ο ίδιος το τραγούδι στο μουσικό βίντεο NFT του SSX3LAU.

CryptoPunk #6965 – 1,54 εκατομμύρια δολάρια

How to Buy A CryptoPunk. Early in 2017, Larva Lab created… | by Dapp.com | Dapp.com | Medium

Πρόκειται για την τρίτη υψηλότερη πώληση CryptoPunk μέχρι σήμερα. Και άλλα CryptoPunk έχουν ξεπεράσει το όριο του 1 εκατομμυρίου δολαρίων, ανάλογα με την αποτίμηση του κρυπτονομίσματος εκείνη τη στιγμή πώλησης.

Το πρώτο τιτίβισμα που έγινε ποτέ στο Twitter – 2,5 εκατομμύρια δολάρια (ή και περισσότερα)

Αν και η προσφορά κλείνει στις 21 Μαρτίου, η πώληση του πρώτου tweet από τον Ceo του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ με τη μορφή NFT είναι βέβαιο πως η αξία του θα ξεπεράσει τα 10 πρώτα ψηφιακά έργα τέχνης. Η τρέχουσα προσφορά είναι 2,5 εκατομμύρια δολάρια και έχει σταματήσει από τις 6 Μαρτίου. Ο Ντόρσεϊ ανακοίνωσε τη δημοπρασία νωρίτερα αυτό το μήνα και σκοπεύει να δωρίσει τα έσοδα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

«Everydays: the First 5.000 Days» – 69 εκατομμύρια δολάρια

Record-Breaking: Beeple's First 5000 Days NFT Sold for $69 Million

Είναι το ακριβότερο NFT που έχει πουληθεί μέχρι σήμερα και αυτό από τον καλλιτέχνη Beeple. Τέθηκε σε δημοπρασία στο Christie’s. Ήταν το πρώτο NFT που πωλήθηκε στον ιστορικό οίκο δημοπρασιών και έδειξε μια νέα θεσμική νομιμότητα για την αναπτυσσόμενη αγορά. Το έργο τέχνης, με τίτλο «Everydays: The First 5000 Days» πρόκειται για μια συλλογή 5.000 ψηφιακών έργων τέχνης του καλλιτέχνη.

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

Τα δωρικά χαρακτικά σύμβολα ζωής της Βάσως Κατράκη

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Η Βάσω Κατράκη γεννήθηκε το 1914 στο Αιτωλικό. Φοίτησε στην ΑΣΚΤ με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη στη...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this