Στις “Άλπεις”…

Γρηγόρης Γκινοσάτης

Γράφει ο Γρηγόρης Γκινοσάτης

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πληροφορηθούν οι Έλληνες ότι υπάρχει δικός μας σκηνοθέτης που με τις τελευταίες του ταινίες διαπρέπει στο εξωτερικό. Φαντάζομαι ότι όσο πλησιάζει η ώρα των απονομών στα φετινά βραβεία της Αμερικάνικης Ακαδημίας ακόμα και τα ιδιωτικά κανάλια της χώρας μας, θα αφιερώσουν χρόνο στα δελτία τους και στα πρωινά panels για τον Γ.Λάνθιμο.

Βέβαια είναι μάλλον αδύνατο να βρουν τηλεοπτικό χρόνο για να προβάλουν τις ταινίες του, τουλάχιστον τις προηγούμενες. Που να χωρέσουν ανάμεσα σε Power of love, πάμε πακέτο και μαγειρέματα! Εξάλλου γιατί να κουράζουμε το κοινό μας;  ποιος θα τις δει; τι θα καταλάβει που να βρίσκουμε διαφημίσεις;  Καλύτερα μια κακή ταινία του καλού μας ηθοποιού, Κ.Βουτσά σε 1000η επανάληψη!

Τέλος πάντων, το 2011 ο σκηνοθέτης παρουσίασε στο φιλοθεάμον κοινό μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, «Άλπεις» ο τίτλος της. Η ιδέα γύρω από την οποία αναπτύσσεται, γνωστή.

Αριάν Λαμπέντ – Γιώργος Λάνθιμος

Μία ομάδα με το όνομα «Άλπεις» προσλαμβάνονται από φίλους και συγγενείς νεκρών για να τους αντικαταστήσουν. Τα μέλη της ομάδας υπακούουν  σε αυστηρούς συγκεκριμένους κανόνες. Όμως ένα μέλος της ομάδας αρχίζει να τους παραβαίνει.

Μεγάλο πλεονέκτημα της ταινίας το σενάριο, γι αυτό άλλωστε βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Από κοντά ακολουθεί και η σκηνοθεσία του Λάνθιμου. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ταινία αυτή ξεκίνησε η διεθνής καριέρα του.

Θεωρώ ότι η ταινία είναι σταθμός για την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή. Εξαιρετικοί ηθοποιοί, εξαιρετικός ρυθμός.

Είναι ευκαιρία με τις υποψηφιότητες της νέα ταινίας του σκηνοθέτη και την φασαρία που δημιουργείται σε αυτές τις περιπτώσεις, να θυμηθούμε το προηγούμενο έργο του.

Η συγκεκριμένη ταινία είναι ένα κρυφό αριστούργημα. Ελπίζω να προβληθεί. Αλλιώς, ψάξτε την. Αξίζει να βρείτε και την κριτική του THE GUARDIAN της εποχής.

https://www.theguardian.com/film/2011/sep/04/alps-review-venice-film-festival

ΑΛΠΕΙΣ (2011)

Σκηνοθέτης: Γ. Λάνθιμος

Σενάριο: Γ.Λάνθιμος- Ε.Φιλίππου

Ηθοποιοί: Άρης Σερβετάλης – Αριάν Λαμπέντ – Ευθύμης Φιλίππου – Αγγελική Παπούλια – Τζον Βεκρής.