Στις “Άλπεις”…

Γρηγόρης Γκινοσάτης

Γράφει ο Γρηγόρης Γκινοσάτης

Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να πληροφορηθούν οι Έλληνες ότι υπάρχει δικός μας σκηνοθέτης που με τις τελευταίες του ταινίες διαπρέπει στο εξωτερικό. Φαντάζομαι ότι όσο πλησιάζει η ώρα των απονομών στα φετινά βραβεία της Αμερικάνικης Ακαδημίας ακόμα και τα ιδιωτικά κανάλια της χώρας μας, θα αφιερώσουν χρόνο στα δελτία τους και στα πρωινά panels για τον Γ.Λάνθιμο.

Βέβαια είναι μάλλον αδύνατο να βρουν τηλεοπτικό χρόνο για να προβάλουν τις ταινίες του, τουλάχιστον τις προηγούμενες. Που να χωρέσουν ανάμεσα σε Power of love, πάμε πακέτο και μαγειρέματα! Εξάλλου γιατί να κουράζουμε το κοινό μας;  ποιος θα τις δει; τι θα καταλάβει που να βρίσκουμε διαφημίσεις;  Καλύτερα μια κακή ταινία του καλού μας ηθοποιού, Κ.Βουτσά σε 1000η επανάληψη!

Τέλος πάντων, το 2011 ο σκηνοθέτης παρουσίασε στο φιλοθεάμον κοινό μία από τις καλύτερες ταινίες στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, «Άλπεις» ο τίτλος της. Η ιδέα γύρω από την οποία αναπτύσσεται, γνωστή.

Αριάν Λαμπέντ – Γιώργος Λάνθιμος

Μία ομάδα με το όνομα «Άλπεις» προσλαμβάνονται από φίλους και συγγενείς νεκρών για να τους αντικαταστήσουν. Τα μέλη της ομάδας υπακούουν  σε αυστηρούς συγκεκριμένους κανόνες. Όμως ένα μέλος της ομάδας αρχίζει να τους παραβαίνει.

Μεγάλο πλεονέκτημα της ταινίας το σενάριο, γι αυτό άλλωστε βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας. Από κοντά ακολουθεί και η σκηνοθεσία του Λάνθιμου. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ταινία αυτή ξεκίνησε η διεθνής καριέρα του.

Θεωρώ ότι η ταινία είναι σταθμός για την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή. Εξαιρετικοί ηθοποιοί, εξαιρετικός ρυθμός.

Είναι ευκαιρία με τις υποψηφιότητες της νέα ταινίας του σκηνοθέτη και την φασαρία που δημιουργείται σε αυτές τις περιπτώσεις, να θυμηθούμε το προηγούμενο έργο του.

Η συγκεκριμένη ταινία είναι ένα κρυφό αριστούργημα. Ελπίζω να προβληθεί. Αλλιώς, ψάξτε την. Αξίζει να βρείτε και την κριτική του THE GUARDIAN της εποχής.

https://www.theguardian.com/film/2011/sep/04/alps-review-venice-film-festival

ΑΛΠΕΙΣ (2011)

Σκηνοθέτης: Γ. Λάνθιμος

Σενάριο: Γ.Λάνθιμος- Ε.Φιλίππου

Ηθοποιοί: Άρης Σερβετάλης – Αριάν Λαμπέντ – Ευθύμης Φιλίππου – Αγγελική Παπούλια – Τζον Βεκρής.

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η εφιαλτική τέχνη του Γκότφριντ Χέλνβαϊν που σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή

Γράφει ο Γιώργος Δήμος Ο Αυστρο-Ιρλανδός εικαστικός, Γκότφριντ Χέλνβαϊν, γεννήθηκε στη Βιέννη το 1948. Έχοντας εργαστεί στους χώρους της ζωγραφικής, του σχεδίου, της φωτογραφίας, της...

Delivery: Η σκληρή πραγματικότητα της Αθήνας

Γράφει ο Σωτήρης Χάιδας Ένας νεαρός άνδρας αγνώστου παρελθόντος, άνευ ονόματος και χωρίς κανένα απολύτως πλάνο ζωής, θα καταφθάσει με το Κτελ στην καρδιά της...

Penelope Cruz και Pedro Almodóvar: Από τα 90’s μέχρι σήμερα

Γράφει η Μαρία Δήμου Έπειτα από ένα θριαμβευτικό ξεκίνημα την δεκαετία του ’80, o εκκεντρικός Ισπανός σκηνοθέτης με τα τρελά μαλλιά και την υπέρμετρη αδυναμία στις...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this