«20 χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον κόσμο», το μεγάλο αφιέρωμα του 14ου Ethnofest

20 χρόνια από τη διακήρυξη της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO, το Ethnofest – Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας ανοίγει την 14η διοργάνωσή του με ένα μεγάλο αφιέρωμα στη σπουδαία αυτή προσπάθεια ανάδειξης και διαφύλαξης της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού το αφιέρωμα που θα εκτείνεται πριν, κατά τη διάρκεια του κυρίως φεστιβάλ και μετά από αυτό έχει τον τίτλο «20 χρόνια Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Μέσα στον κόσμο» και θα περιλαμβάνει 20 ταινίες, ενώ θα πλαισιώνεται από ανοιχτές συζητήσεις, μία ειδική έκδοση καθώς και καθολικά προσβάσιμες προβολές.

Η αρχή θα γίνει την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στον Κινηματογράφο ΑΝΔΟΡΑ, σε μια προφεστιβαλική προβολή των ντοκιμαντέρ «Το Κουλουριώτικο Χασάπικο», που υλοποιήθηκε από το Λύκειο των Ελληνίδων Σαλαμίνας, και το «Συριανό Λουκούμι, 200 χρόνια ιστορίας», που υλοποιήθηκε από τον Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

Στο ίδιο πλαίσιο, αλλά αυτή τη φορά στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου το κοινό θα έχει την σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσει στη μεγάλη οθόνη δυο σπουδαία μικρού μήκους ντοκιμαντέρ: τον «Χορό των Τράγων» (1971) του Παντελή Βούλγαρη και την «Γιορτή στη Δραπετσώνα» (1977) του Τάκη Παπαγιαννίδη. Η προβολή αυτή θα είναι καθολικά προσβάσιμη.

Στο κυρίως πρόγραμμα του Φεστιβάλ ξεχωρίζει επίσης μια σειρά από αλλιώτικα μουσικά ντοκιμαντέρ, που θα προβληθούν σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εθνομουσικολογίας και Πολιτισμικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Μουσικών

Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ανάμεσά τους περίοπτη θέση κρατά η ταινία “Margot” της Catarina Alves Costa, που βασισμένη σε εξαιρετικά σπάνιο οπτικό και ηχητικό υλικό εξετάζει το παρελθόν της Μοζαμβίκης ως Πορτογαλικής αποικίας και πώς αυτό αποτυπώθηκε στη μουσική της παράδοση. Η σκηνοθέτρια της ταινίας θα είναι είναι παρούσα στη προβολή να συζητήσει με το κοινό.

Ειδική αναφορά αξίζει να γίνει στην προβολή της ταινίας «The Village» (1968) του Mark McCarty. 55 χρόνια από τη δημιουργία του, το άγνωστο αυτό διαμάντι του εθνογραφικού κινηματογράφου θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Από την Ιρλανδέζικη επαρχία του Kerry, όπου διαδραματίζεται το «The Village», οι ταινίες του αφιερώματος θα μας ταξιδέψουν στη συνέχεια «Μέσα στον Κόσμο» συστήνοντάς μας εκφάνσεις της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς που μπορεί να μην είναι απτές, είναι όμως σίγουρα ζωντανές και επίκαιρες.

Από το 2014 και την πρωτοβουλία του για την αξιοποίηση του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ από την εκπαιδευτική κοινότητα, το Ethnofest συνεχίζει σταθερά να αναδεικνύει, να εξελίσσει και να επανασυστήνει δημιουργικά τους τρόπους με τους οποίους αντιλαμβανόμαστε και επικοινωνούμε τις έννοιες της «παράδοσης» και της «Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Share this
Tags
Μαρία Δήμου
Μαρία Δήμου
Η Μαρία Δήμου έχει σπουδάσει Σκηνοθεσία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης και ασχολείται με τον κινηματογράφο και την αρθρογραφία σε θέματα που άπτονται της τέχνης και του πολιτισμού. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Το 9ο Beyond Borders -Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου παρουσιάζει τη φετινή οπτική του ταυτότητα

Για 9η συνεχόμενη χρονιά το Beyond Borders-Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου ανανεώνει το ραντεβού του (25/08–01/09/2024) με το κινηματογραφόφιλο κοινό και δημιουργούς απ’ όλον τον...

“Οι δύο χέστηδες” στο Θέατρο Τέχνης

Γράφει η Αντιγόνη Κατσαδήμα Η σημασία της δραματουργίας σε ένα θεατρικό έργο περασμένου αιώνα είναι κομβική, για να γίνουμε συμμέτοχοι σε αυτό και στις...

Γιάννης Αδαμάκης: Όταν μιλάμε για Τέχνη, αναφερόμαστε πάντα στις εξαιρέσεις

Ο καταξιωμένος εικαστικός, Γιάννης Αδαμάκης παρουσιάζει την 37η ατομική του έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη με τίτλο «Passepartout». Σπαρμένες στον καμβά, εικόνες από τα παραμύθια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this