«Ζορμπάς» μια παράσταση που είδαμε και αξίζει σίγουρα να δεις

Γράφει η Μαρία Τριγώνη

H παράσταση “Ζορμπάς” έκανε πρεμιέρα την δευτέρα 7 Νοεμβρίου, στο Θέατρον του ελληνικού κόσμου και είναι σίγουρα ένα απ’ τα θεάματα που δεν πρέπει να χάσεις.

Ο Γιάννης Κακλέας για ακόμη μια φορά σκηνοθετεί αριστοτεχνικά, απογειώνοντας ένα κείμενο σταθμό της ελληνικής λογοτεχνίας. Με πλούσια σκηνικά από τον Μανόλη Παντελιδάκη, που άλλοτε αναπαριστούν το χώρο αναμονής ενός λιμανιού, ένα ορυχείο ή ακόμα και μια ταβέρνα και τα βίντεο του Παντελή Μάκκα, διαδραματίζεται η ιστορία του Αλέξη Ζορμπά όπως καταγράφηκε απ’ την πένα του μοναδικού Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Γιάννης Στάνκογλου δίνει πνοή στον ομώνυμο ήρωα μεταφέροντας άρτια τον αέρα ενός ανθρώπου μύθου που ήξερε να ζει τη ζωή αλλά και να παρακινεί τους υπόλοιπους να τη ζήσουν. Χορεύει, πίνει, γλεντάει μα πάνω απ’ όλα συμπαραστέκεται και υπερασπίζεται το σωστό και το δίκαιο.

Ο Αιμιλιανός Σταματάκης αποδίδει άριστα τον συγγραφέα, το αντίπαλο δέος του Ζορμπά και με τις ενδιάμεσες αφηγήσεις του επιτυγχάνει να δημιουργήσει μια καθηλωτική ατμόσφαιρα που κάνει το κοινό να αδημονεί για την συνέχεια της ιστορίας.

Η Όλια Λαζαρίδου με τη σειρά της αναπαριστά την Μαντάμ Ορτανς μια γυναίκα ελευθέρων ηθών για την τότε κοινωνία της Κρήτης που στο βάθος το μόνο που επιζητά είναι η αγάπη και αποδοχή. Προκαλεί άφθονο γέλιο στους θεατές με τα γλωσσικά της ολισθήματα και τον επικείμενο γάμο της, ενώ το συγκινητικό τέλος της και ο τρόπος απόδοσης της ανθρωποφαγίας των συγχωριανών της, αποτελούν μια απ’ τις εξαίσιες στιγμές της παράστασης.

Η Ηλιάνα Μαυρομάτη ενσαρκώνει μοναδικά τη χήρα, την πέτρα του σκανδάλου του χωριού, μια αιθέρια παρουσία που γεννά στους γύρω της δύο αντικρουόμενες δυνάμεις το φθόνο και τον έρωτα. Με τους διαλόγους της με τον ερωτοχτυπήμενο νεαρό Αντώνη Καρνάβα ως Παυλή να μεταφέρουν στο έπακρον τον πόνο και την απελπισία που νιώθει αυτός που αγαπά χωρίς ανταπόκριση, αλλά και εκείνος που χρειάζεται να τον απορρίψει.

Ο Δημήτρης Φουρλής είναι εξαιρετικός ως ο αλαφροισκιώτος καλοκάγαθος μιμηθός, ο αποδιοπομπαίος τράγος του χωριού, που όμως στο τέλος συνειδητοποιεί και απορρίπτει. Ο Ιβάν Σβιτάιλο στάθηκε στο ύψος του ρόλου του οξύθυμου Μαυραντώνη που μετά και τις συνταρακτικά σπαρακτικές προτροπές της τραγικής μητέρας, Δέσποινας Πολυκανδρίτου, αναλαμβάνει το χρέος να ξεπλύνει με αίμα την τιμή του.

Μαζί με το διαλογικό κομμάτι, η παράσταση κατάφερε να συνδυάσει το τραγούδι και το χορό με την μουσική επιμέλεια του Βάιου Πράπα, οπού η κρητική χορευτική ομάδα υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής ξεσήκωσε το κοινό χτυπώντας ρυθμικά παλαμάκια, ενώ λίγο αργότερα την εμφάνιση του έκανε η ανατολίτικη μουσική πινελιά με το χορό της κοιλιάς, το καφέ Αμάν και πρωταγωνίστρια την Νίνα Φώσκολου ως Λόλα.

Με την ακαπέλα απόδοση του πολύ αγαπημένου Ερωτόκριτου, να έρχεται να βάζει ένα ακόμα λιθαράκι στο κλίμα μυσταγωγίας που κατέκλυζε ήδη την αίθουσα. 

Ο “Ζορμπάς” γεννά σε όποιον τον παρακολουθήσει μια σωρεία συναισθημάτων, γέλιο, χαρά, οργή και αγωνία, ότι ακριβώς πρέπει να πράττει μια επιτυχημένη θεατρική παράσταση.

                                           Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία

Γιάννης Κακλέας

Θεατρική απόδοση/επεξεργασία

Γεράσιμος Ευαγγελάτος

Γιάννης Κακλέας

Σκηνικά

Μανόλης Παντελιδάκης

Προβολές βίντεο 

Παντελής Μάκκας

Κοστούμια

Ηλένια Δουλαδίρη

Πρωτότυπη μουσική

Μίκης Θεοδωράκης

Μουσική/Μουσική επιμέλεια παράστασης

Βάιος Πράπας

Κινησιολογία

Αγγελική Τρομπούκη

Φωτισμοί

Στέλλα Κάλτσου

Βοηθός σκηνοθέτη

Ρέα Σαμαροπούλου

Βοηθός σκηνογράφος

Ελίνα Δράκου

Φωτογραφίες

Πάτροκλος Σκαφίδας

Bοηθός video design

Ανθή Παρασκευά Βελουδογιάννη

Μακιγιάζ

Αθηνά Ευθυμιάδου

Ερμηνεύουν: 

Γιάννης Στάνκογλου (Αλέξης Ζορμπάς), Όλια Λαζαρίδου (Ορτάνς), Αιμιλιανός Σταματάκης (Συγγραφέας), Ιβάν Σβιτάιλο (Μαυραντώνης), Ηλιάνα Μαυρομάτη (Χήρα), Θοδωρής Τσουανάτος (Μανόλακας), Αντώνης Καρναβάς (Παυλής), Δημήτρης Φουρλής (Μιμηθός), Νίνα Φώσκολου (Λόλα), Γιάννης Γιαννούλης (Αναγνώστης), Δέσποινα Πολυκανδρίτου (Μαυραντώναινα), Νικόλας Γραμματικόπουλος, Τέλης Ζαχαράκης, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Ηρακλής Κωστάκης, Σοφία Μιχαήλ, Ματίνα Περγιουδάκη, Πηνελόπη Σεργουνιώτη, Δανάη Σταματοπούλου, Εμμανουήλ Στεφανουδάκης, Βασίλης Τσιγκριστάρης και οι Belly Dancers Anaiza (Αναστασία Βυλλιώτη & Ιζαμπέλα Καρκαρασβίλη)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

ΗΜΕΡΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

  • Τετάρτη: 19:00
  • Πέμπτη: 19:00
  • Παρασκευή: 20:30
  • Σάββατο: 20:30
  • Κυριακή: 19:00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: 

VIP 55€, Ζώνη Α 45€, Ζώνη Β 35€, Ζώνη Γ 28€, Ζώνη Δ 22€, Πλαϊνές – Θεωρείο Α 17 €, Θεωρείο Β’14 €

(Ισχύουν ειδικές τιμές για ΑΜΕΑ & ανέργους, νέους έως 26 ετών και φοιτητές από τα ταμεία του θεάτρου ή με τηλεφωνική κράτηση)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

  • Στα ταμεία του θεάτρου, Πειραιώς 254, Ταύρος
  • Στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://tickets.theatron254.gr/ 
  • Τηλεφωνικά, στο 212 254 0300ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 20 ΑΤΟΜΩΝ:

Τμήμα Κρατήσεων και Εισιτηρίων «Ελληνικού Κόσμου»: Τ. 212 254 0300, Κ. 698 254 0300, e-mail: [email protected].  

Share this
Tags
Maria Tr
Maria Tr
Η Μαρία είναι "παιδί του κέντρου". Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, μα το μυαλό της πάντα ταξίδευε σε ακρογιαλιές και ανοιχτούς ορίζοντες. Έχει περάσει απ΄ τα έδρανα της φιλοσοφικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου και του τμήματος θεατρικών σπουδών του πανεπιστημίου της Πάτρας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this