Νίκη Νικολαΐδου: Η μόδα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη

Μοντέρνες δημιουργίες της, καλής ποιότητας υφάσματα, σχέδια που προκαλούν τον θαυμασμό, αυτά είναι στοιχεία της δουλειάς της σχεδιάστριας Νίκης Νικολαΐδου. Η designer που τον τελευταίο χρόνο έχει τραβήξει την προσοχή μας, συνεργάζεται με διακεκριμένους φωτογράφους μόδας για το book της και τις νέες της κολεξιόν κάνοντας παράλληλα η ίδια το styling στα σετ των φωτογραφίσεων.

Έμπειρη και δημιουργική επιλέγει έξυπνα concepts που μπορεί κάποιος να τα απολαύσει στο δυνατό της Instagram. Έχει συνεργαστεί με διάσημους  καλλιτέχνες στο χώρο της μουσικής σκηνής για εμφανίσεις τους και έχει «ντύσει» ροκ μουσικές μπάντες για βίντεο κλιπ και εμφανίσεις τους επί σκηνής

Θελήσαμε λοιπόν να επικοινωνήσουμε μαζί της και να μιλήσουμε για τους καταξιωμένος σχεδιαστές που θαυμάζει, για τα νέα της σχέδια, για τα χρώματα και τα υφάσματα που χρησιμοποιεί…

Niki Nikolaidou designer

-Νίκη, πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη μόδα και τι ήταν αυτό που σου τράβηξε την προσοχή;

-Η σχέση μου με την μόδα ξεκίνησε καθαρά ως προσωπική ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση. Πριν φτάσω στο σημείο να πιάσω ραπτομηχανή, έφτιαχνα κοσμήματα.

Στην οικογένεια μου υπάρχει παράδοση στη ραπτική από την μητέρα μου. Με μάγευε να παίρνω στα χέρια μου τις πρώτες ύλες και να δημιουργώ κάτι εξαρχής. Ήταν και είναι για μένα το αίσθημα της «γέννας» και της δημιουργίας. Τα υφάσματα παίρνουν ζωή όταν τα δω φορεμένα. Είναι ολοκλήρωση και αναγέννηση!

Από μικρή μου άρεσε το ξεχωριστό ντύσιμο. Μου άρεσε να ράβω, και ενίοτε με τις δημιουργίες μου να προκαλώ σχόλια είτε θετικά είτε αρνητικά.

Η μόδα είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, με το οποίο έχουν ασχοληθεί πολλοί κοινωνιολόγοι. Δεν είναι κάτι απλό… Θα μπορούσα να μιλήσω με τις ώρες και σε βάθος. Είναι ένας δικός μου χωροχρόνος, που χάνομαι και ερωτεύομαι κάθε φορά.

-Ποιους ξένους και Έλληνες σχεδιαστές ξεχωρίζεις και γιατί;

-Παρατηρώ με μεγάλο ενδιαφέρον τις δημιουργίες κάποιον σχεδιαστών που εκτιμώ και θαυμάζω.

Από Έλληνες αγαπώ την Celia Kritharioti γιατί κάνει την γυναίκα να λάμπει.

Αγαπώ τους  Mi-ro, για την σύγχρονη μινιμαλιστική αισθητική τους, τον Βασίλη Ζούλια που ξεχωρίζει για την κλασσάτη αισθητική του, την καταπληκτική Μαίρη Κατράντζου.

Η Κατράτζου μου αρέσει ιδιαίτερα. Δεν θα μπορούσα να μην την αναφέρω. Με εντυπωσίασε η απόδοση των ρούχων που έκανε στην τελετή της αφής της ολυμπιακής φλόγας!

Από ξένους σχεδιαστές μόδας παρακολουθώ -εκτός φυσικά από τα κλασικά ονόματα που έχουν γράψει ιστορία στην μόδα-:

Την Vivienne Westwood, που αντιπροσωπεύει το ροκ, την επανάσταση παντού, όχι μόνο στη μόδα.

Τους Alexander McQueen και Thierry Mugler με τα απίθανα φουτουριστικά τους σχέδια.

Θαυμάζω επίσης την Μπαλμέν /Balmain έναν γαλλικό πολυτελή οίκο μόδας που ιδρύθηκε από τον Πιέρ Μπαλμέν το 1945 και έκανε την υψηλή ραπτική προσιτή στο ευρύ κοινό.

Τον Oscar de la renta που έχει συλλάβει στα σχέδια του την  έννοια της τέχνης και μετουσιώνει την έννοια της θηλυκότητας.

-Από ποιους σχεδιαστές εμπνέεσαι στα σχέδιά σου;

-Κάθε εποχή εμπνέομαι από διαφορετικούς σχεδιαστές και  παίρνω κάποια στοιχεία που αναδεικνύουν όλα τα χαρακτηριστικά που ανέφερα. Για εμένα, η έμπνευση προέρχεται από ταυτότητα του κάθε σχεδιαστή, από αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει, από αυτό που νοιώθει στην ψυχή του όταν δίνει ζωή σε ένα σχέδιο, σε ένα πατρόν!

-Πώς θεωρείς ότι πρέπει να ντύνεται καθημερινά η γυναίκα στις μέρες μας, που έχει τόσες δραστηριότητες και υποχρεώσεις;

-Πραγματικά είναι πολύ καίρια η ερώτηση! Η σύγχρονη γυναίκα έχει τόσους ρόλους και είναι τόσο δραστήρια στην καθημερινότητα της, που κατά την άποψη μου, το ρούχο πρέπει να την κάνει να νιώθει ότι ξεκινάει μία καινούργια μέρα γεμάτη ενέργεια. Αυτό για μας τις γυναίκες είναι η ασφάλεια μας. Άλλωστε αυτή είναι και η δύναμη της μόδας, η αλλαγή, μία συνεχόμενη αλλαγή…

Αυτό που θα πρότεινα είναι να δημιουργεί ένα all day outfit.

Να ξεκινάμε δηλαδή με ένα κουστούμι για το γραφείο και brunch με συναδέλφους.

Εν συνεχεία, θα επενδύσουμε στην δεύτερη πιο χαλαρή εικόνα με πιο άνετο παπούτσι για κάποιες απογευματινές αγορές. Και τέλος, αφαιρούμε το σακάκι και το αντικαθιστούμε με ένα λαμπερό t-shirt και ψηλοτάκουνο παπούτσι για βραδινή έξοδο.

Όλα αυτά τα σύνολα, να πλαισιώνονται με μίνιμαλ αξεσουάρ και καλής ποιότητας υφάσματα. Βασικό είναι να είμαστε καθαρές και με περιποιημένα άκρα. Όσο πιο απλές, τόσο πιο σικ! Έτοιμες για κάθε περίσταση!

Niki Nikolaidou designer

Τα υφάσματα παίρνουν ζωή όταν τα δω φορεμένα. Είναι ολοκλήρωση και αναγέννηση!

-Ποια χρώματα προτιμάς για τις κολεξιόν σου το καλοκαίρι και ποια για τον χειμώνα;

-Τα βασικά μου “χρώματα” είναι το φως και η σκιά δηλαδή το άσπρο και το μαύρο και τις δύο εποχές! Με αυτά τα χρώματα πλαισιώνω την κλασική μου συλλογή.

Όταν όμως σχεδιάζω την artistic Collection, εκεί είναι που θα ταξιδέψω στους αγαπημένους μου προμηθευτές υφασμάτων και θα χαθώ σε ότι πιο καινούργιο και ιδιαίτερο ύφασμα υπάρχει. Είτε σε print, είτε σε νέα τεχνολογία υφάσματος!

-Ποια defile των τελευταίων ετών έχεις ξεχωρίσει και γιατί;

– Ξεχωρίζω τους Balenciaga, Mugler, Alexander McQueen, off white, Rei Kawakubo, Iris Van Herpen. Έδειξαν ό,τι πιο προχωρημένο και εκκεντρικό σε γραμμή ρούχων. Είναι αυτό που ονομάζουμε Avant Garde στη μόδα, δηλαδή μπροστά από την εποχή. Τα σχέδια αλλά και η παρουσίαση έχει φουτουριστική αισθητική. Αναδεικνύουν την ελευθερία του καλλιτέχνη να εκφραστεί σε όλα τα επίπεδα της τέχνης. Ίσως τα περισσότερα που παρουσίασαν να μην είναι χρηστικά ρούχα αλλά είναι ιδανικά για πιο καλλιτεχνικές εμφανίσεις.

Νίκη Νικολαΐδου
Niki Nikolaidou designer

-Ποιους οίκους μόδας του εξωτερικού θεωρείς top; τι ξεχωριστό έχουν παρουσιάσει στα defiles τους και θα ήθελες να το παρουσιάσει και στα δικά σου;

-Θεωρώ τοπ-τοπ  τους: Balenciaga, Givenchy, Fendi, Mugler, Alexander McQueen, Roberto Cavalli, Tom ford, Isabella Marant, Vallentino, Saint Laurent, Alberta Ferretti. Η εικόνα τους είναι πολύ κοντά στο δικό μου όραμα.

Στην δική μου παρουσίαση στα σχέδια μου μου αρέσει να υπάρχουν όγκοι, γεωμετρία και διαφάνεια, δέρμα, γούνες, oversize κουστούμια, ρομαντικά φορέματα αλλά και μεταλλικά στοιχεία, Avant Garde αισθητική.

-Σε τι πιστεύεις ότι αυτοί οι Οίκοι έχουν δώσει ιδιαίτερη προσοχή;

-Πιστεύω ότι οι μεγάλοι Οίκοι μόδας δίνουν έμφαση στη νέα γενιά και στη νέα εποχή. Εκπροσωπούν την απελευθέρωση σε όλα τα επίπεδα. Για παράδειγμα βλέπουμε πολύ συχνά να δημιουργούν μεταλλικά σχέδια – τμήματα του ανθρώπινου σώματος, αεροδυναμικές τσάντες και παπούτσια. Είναι εμφανές ότι δεν θέλουν πλέον να ξεχωρίζουν τα φύλα, σπάνε τα στερεότυπα με unisex δυναμικό στυλ στα ρούχα.

Επιλέγουν νέες τεχνολογίες υφασμάτων και υλικών με αποτέλεσμα πιο σουρεαλιστική εμφάνιση στα νέα τους σχέδια ρούχων.

Για παράδειγμα, χρησιμοποιούν υλικά όπως η σιλικόνη, το γυαλί , τους καθρέπτες, τις μεταλλικές δαντέλες, μέταλλα, κόβουν με λέιζερ.

-Μίλησε μας για την επιλογή των υφασμάτων στα σύνολά σου;

-Κάνω αρκετή μελέτη και έρευνα για τα υφάσματα που θα χρησιμοποιήσω. Συμβαίνει, ενώ έχω ολοκληρώσει την συλλογή μου, να δω ένα καινούργιο υλικό ή ύφασμα με αποτέλεσμα να προσθέσω άλλο ένα κομμάτι εξαιτίας αυτού!

Νίκη Νικολαΐδου
Niki Nikolaidou designer

Τι αξεσουάρ προτιμάς;

– Τα αξεσουάρ που χρησιμοποιώ στις συλλογές μου συνήθως έχουν κάτι να “πουν”, μία ιστορία που θα προστεθεί για την ολοκλήρωση του στυλ. Τα ψηλοτάκουνα πέδιλα, οι γόβες και οι μπότες είναι must. Επίσης ζώνες και κορσέδες που δημιουργούν λεπτή μέση είναι το σήμα κατατεθέν μου. Η υπογραφή μου είναι το κόκκινο κραγιόν.

-Τι έχεις συμπεριλάβει στην φετινή σου κολεξιόν;

-Η φετινή μου κολεξιόν έχει ένταση, μεταμόρφωση, δυναμικότητα και θηλυκότητα. Πλημμυρίζει από αισθησιασμό.

-Μίλησέ μας για τα νυφικά που σχεδιάζεις; Τι ζητούν οι μέλλουσες νύφες;

-Τα νυφικά που σχεδίασα φέτος έχουν έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα. Απευθύνονται στην σύγχρονη γυναίκα που δεν είναι μία απλή νύφη. “More than a bride… Is my bride.”

Και τί εννοώ με αυτό! Αλλάζω την κλασσική εικόνα της παραδοσιακής νύφης. Είναι δυναμική, ανεξάρτητη, σέξυ, θηλυκή, σικάτη, με άποψη και γούστο!

Μερικά κομμάτια τα έχω ονομάσει “transformation wedding dress”. Σε αυτή τη συλλογή το νυφικό έχει δύο εμφανίσεις, δηλαδή η πρώτη εμφάνιση στην εκκλησία και με απλή κίνηση και αφαίρεση δημιουργείται ένα νυφικό φόρεμα για το πάρτι της δεξίωσης. Αυτά τα λατρεύουν! Είναι ένας σημαντικός λόγος που με προτιμούν!

Αυτό που μου ζητούν και βλέπω ότι έχουν ανάγκη η μέλλουσες νύφες είναι να κάνουν κάτι εξαρχής, μοναδικό και καθαρά επιλογής τους σχέδιο. Βλέπουν και αξιολογούν την κάθε λεπτομέρεια. Θέλουν να τις ακούσεις και να νιώσουν άνεση και ασφάλεια. Αυτό το χαρίζω απλόχερα και με πολλή αγάπη! Γι’ αυτό το λόγο γίνεται custom made νυφικό!

Νίκη Νικολαΐδου
Niki Nikolaidou designer

Ποιες διάσημες προσωπικότητες θα ήθελες να ντύσεις και τι ρούχα θα επέλεγες;

-Στην Ελλάδα θα ήθελα να ντύσω την Tamta με την φουτουριστική συλλογή μου, την Ευρυδίκη με την ροκ μου συλλογή και την Κατερίνα Καραβάτου με την elegant συλλογή.

Στο εξωτερικό star system θα ήθελα να φορέσουν δημιουργίες μου η Jennifer Lopez, Lady Gaga, Stefani Gwen, Lilly Palmer dj, Kendall Jenner, Naomi Campbell, Βασίλισσα Letizia της Ισπανίας, Angelina Jolie, Tatiana Shmaylyuk (jinjer), Victoria (maneskin).

-Ποιας διάσημης θα ήθελες να φτιάξεις το νυφικό;

– Θα ήθελα να ντύσω νύφη την διαχρονική Monica Bellucci. Θα επέλεγα ένα σικ, αισθησιακό και μυστηριώδες αγνό νυφικό, όπως εκείνη. Λατρεύω τον ιταλικό της αέρα!

Νίκη Νικολαΐδου
Niki Nikolaidou designer

-Τι υφάσματα έχεις επιλέξει για την φετινή σου καλοκαιρινή κολεξιόν και τι για την χειμερινή 2025;

-Για την καλοκαιρινή κολεξιόν τα υφάσματα είναι ανάλαφρα και μαλακά, κρεπ σατέν, Prada, βισκόζ, δαντέλες, διαφάνεια, 3D δαντέλα, Prada, Rasmir, τούλι γαλλικό, Ντόλτσε, παγέτα.

Για την χειμερινή κολεξιόν, tr, βελούδο σε όλες τις νέες τάσεις, καμπαρντίνα, κασμίρ, δερματίνη, σκουμπα, ανακυκλώσιμη μορφή πλαστικού και λάτεξ, μεταλλικά υφάσματα και μεταλλική πλέξη.

Μελλοντικά σου σχέδια…

-Στα μελλοντικά μου σχέδια είναι να ανανεώσω τον χώρο του ατελιέ μου σε έναν χώρο ακόμα πιο άνετο και χαλαρό  για τις πελάτισσές μου και να φτάσω στο όνειρο μου. Λατρεύω τη δουλειά μου.

Αισθάνομαι ότι κάνω μία καινούργια αρχή στον χώρο της μόδας… Πιο δυναμική και πιο ώριμη από ποτέ…

Share this
Tags
Zeta Tz
Zeta Tz
Η Ζέτα ασχολείται με τη μετάφραση, την αρθρογραφία και την αρχισυνταξία στο χώρο των ΜΜΕ του πολιτισμού. Έχει ασχοληθεί με την διοργάνωση εικαστικών εκθέσεων και εκδηλώσεων που αφορούν στην κοινωνική ευθύνη. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Μπότση για δημοσιογραφική της δραστηριότητα στα θέματα πολιτισμού. Στο artviews.gr είναι υπεύθυνη της συντακτικής ομάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Mahy Polymeropoulos: Συναισθηματικά στο τελάρο μου εκφράζω τον ψυχισμό μου 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη  Το καλοκαίρι που μόλις πέρασε, η γκαλερί Contemporary Athens παρουσίασε την νέα δουλειά της Ελληνοαμερικανίδας καλλιτέχνιδας Μάχης Δημήτριου-Πολυμεροπούλου με τίτλο Cosmic...

Ομαδική εικαστική έκθεση στην Villa Aphea στην Αίγινα

Πριν από 10 χρόνια, ερωτευτήκαμε την Ελλάδα, το νησί της Αίγινας και την όμορφη Villa Aphea. Η βίλα διαθέτει γοητεία, εκπληκτική γραφική θέα στο...

To Platforms Project 2024 – Independent Art Fair ξεκινά

Το Platforms Project– Independent Art Fair, η διεθνής φουάρ της ανεξάρτητης καλλιτεχνικής σκηνής και τόπος συνάντησης καλλιτεχνικών ομάδων – πλατφορμών και καλλιτεχνών από 25...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this