Αφηγηματικές αναπαραστάσεις σε ασπρόμαυρη κλίμακα: Μία μετάβαση από το απτό στο ονειρικό

Η ομαδική έκθεση εγκαινιάζεται στο Κέντρο Τεχνών Μετς της Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2023, και ώρα 19.00.

Σε μια συνάντηση μεταξύ της παράδοσης και της σύγχρονης τέχνης, η έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής που παρουσιάζεται στο Κέντρο Τεχνών Μετς, αποτυπώνει έναν εκρηκτικό διάλογο γύρω από ασπρόμαυρες προσεγγίσεις. Έξι ταλαντούχοι καλλιτέχνες, εμπνευσμένοι από την αισθητική της κλίμακας του γκρι, εξετάζουν πώς η πραγματικότητα αναδιαμορφώνεται και παρουσιάζεται μέσα από το πρίσμα του μολυβιού και του μελανιού.

Οι καλλιτέχνες ξεκινούν το ταξίδι τους από μια ρεαλιστική αφετηρία, αλλά σύντομα εκτοξεύονται σε μια διαδικασία αποδόμησης και δημιουργίας νέων αφηγημάτων. Μέσα από τη μεταμόρφωση του απτού κόσμου, αναδύονται ερωτήματα που αγγίζουν τα όρια της σύγχρονης τέχνης. Σε αυτό το αφηγηματικό πλαίσιο, η έκθεση αποκαλύπτει τη δύναμη του ασπρόμαυρου με τρόπο που δημιουργεί έναν κόσμο εντυπωσιακών αντιθέσεων και νέων προοπτικών. Ο συνειρμός και η παραμόρφωση ενισχύουν την οπτική γωνία του κάθε καλλιτέχνη, ανοίγοντας παράλληλα νέα αντιληπτικά παράθυρα στο βλέμμα του θεατή.

Κάθε έργο λειτουργεί ως μια πύλη που οδηγεί τον αποδέκτη πέρα από τα συνηθισμένα, αναδεικνύοντας ζητήματα καθημερινότητας, εσωτερικότητας και παρατήρησης του φυσικού κόσμου. Με τη χρήση της ασπρόμαυρης παλέτας, οι καλλιτέχνες επιδιώκουν να ανακαλύψουν τη βαθύτερη σημασία πίσω από τα φαινόμενα και να προκαλέσουν σκέψεις για το πώς η τέχνη μετασχηματίζει την καθημερινότητα, αφηγείται το παράλογο και δίνει μια νέα πνοή στο κατεστημένο. Η προσέγγιση τους μεταμορφώνει το παραδεδομένο τρόπο απομίμησης και δημιουργεί μεταμορφώσεις του απτού κόσμου με βάση συναισθηματικές παραμορφώσεις.

Η κλίμακα του άσπρου-μαύρου-γκρι αποτελεί τον κύριο παράγοντα που συνδέει αυτά τα έργα, προσφέροντας μια συναρπαστική περιήγηση με κύριο μέλημα την δημιουργία διδακτικών ψυχογραφημάτων. Με κάθε πινελιά, μολυβιά ή ακόμη και με κάθε σκιά, οι καλλιτέχνες αφηγούνται μια ιστορία που υπερβαίνει τα περιορισμένα πλαίσια της πραγματικότητας και ανοίγει πόρτες σε έναν κόσμο νέων ερμηνειών. Οι αφηγήσεις του κινούνται σε πλαίσια νατουραλισμού που ωστόσο καταφέρνουν να τον υπερβούν και να προτείνουν μια δική τους σύγχρονη αναπαράσταση.

Καταληκτικά μέλημα της έκθεσης αυτής αποτελεί η εξερεύνηση του μαγικού κόσμου του ασπρόμαυρου που μεταμορφώνει την έννοια της μίμησης και προτείνει ένα νέο σύστημα καταγραφών, στο οποίο ο απτός κόσμος υπόκειται σε έναν ατέλειωτο χώρο ανακαλύψεων και παραμυθένιων αντιθέσεων.

Κείμενο από την επιμελήτρια της έκθεσης, Νιόβη Κρητικού 

Συμμετέχουν

Ελένη Ασπρογιάννη, Φανή Πανταζίδου, Χρίστος Παπαδάκης, Στένια Παρασκευά, Ιωάννα Σιόντη, Ανδρέας Τσιρικώνης

Φανή Πανταζίδου, μολύβι σε χαρτί, 70χ100 εκ

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 23 Νοεμβρίου έως Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 

Ωράριο λειτουργίας
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 17.00 – 20.30
Τετάρτη, Σάββατο: 11.00 – 15.00

Κέντρο Τεχνών ΜΕΤΣ
Ευγενίου Βουλγάρεως 6, Αθήνα, 11636
www.metsartscentre.gallery, 211 113 4262

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η γοητεία της ενοχλητικής αισθητικής του Μπρακ

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Ζωρζ Μπρακ / Georges Braque γεννήθηκε στο Αρζαντέιγ του Seine-et-Oise της Γαλλίας το 1882. Μεγάλωσε στη...

Vergos Auctions: 35 χρόνια στην κορυφή των ελληνικών δημοπρασιών

Το 2024 σηματοδοτεί για τη VERGOS Auctions τη συμπλήρωση 35 χρόνων αδιάλειπτης παρουσίας στις ελληνικές δημοπρασίες. Η VERGOS Auctions ιδρύθηκε το 1989 από τον...

Άρτεμις Ποταμιάνου: Οι συνθήκες επιλογών της γυναικείας υπόστασης ανά τους αιώνες…συνθήκες ελευθερίας ή ανελευθερίας;

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Η εικαστικός- επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου στο πλαίσιο μιας εικαστικής τριλογίας που συνεχίζεται ως ανοιχτός διάλογος στο χρόνο και θέτει σημαντικά αξιακά...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this