Άι Γιώργης ο Μεθυστής, Ομαδική έκθεση στην Νεμέα από την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος

Η έκθεση θα διαρκέσει από το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022.

«Του Άι Γιώργη Μεθυστή σήμερα που γιορτάζει,
θα κοιμηθώ στην κάνουλα από κάτω γιατί …στάζει»

Δημώδες

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, ξεκινάει τη νέα εικαστική χρονιά με μία έκθεση «Εκτός των τειχών» στην πανέμορφη Νεμέα. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας 2022, ο Τεχνοχώρος πιστός στο ραντεβού του κάθε χρόνοδιοργανώνει μία έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής  στο πάντοτε φιλόξενο κελάρι του Κτήματος Παλυβού. Ο τίτλος της έκθεσης είναι «Άι Γιώργης ο Μεθυστής» και η διάρκεια της θα είναι από το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου έως και την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου ενώ οι Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας θα λάβουν χώρα το Σαββατοκύριακο 3-4 Σεπτεμβρίου. 

Rolana Čečkauskaitė

Οι Μεγάλες Ημέρες της Νεμέας είναι μία γιορτή του οίνου που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη αμπελουργική περιοχή της Νεμέας, με πληθώρα εκδηλώσεων που συμμετέχουν τα περισσότερα οινοποιεία της περιοχής. Έτσι και φέτος το Σαββατοκύριακο 3-4 Σεπτεμβρίου όποιος βρεθεί στη Νεμέα θα απολαύσει ατελείωτες οινογευσίες, κάθετες δοκιμές, γαστρονομικές προτάσεις, wine pairing από βραβευμένους σεφ αλλά και πολλές παράλληλες δραστηριότητες για μεγάλους και μικρούς, ανάλογα με το πρόγραμμα του κάθε οινοποιείου. 

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος έχοντας διοργανώσει αρκετές εκθέσεις τα προηγούμενα χρόνια με αφορμή τις Μεγάλες Ημέρες, έτσι και φέτος, μετά από απουσία δύο ετών λόγω των περιορισμών της πανδημίας, θα παρουσιάσει μία ομαδική εικαστική έκθεση στο Κτήμα Παλυβού, ενώ ταυτόχρονα καλλιτέχνες που εκπροσωπεί η γκαλερί θα κάνουν δράσεις-workshop για τους μικρούς μας φίλους. 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι

Στάθης Βατανίδης, Τζίνα Δελλασούδα, Ελωίζος Θεμιστοκλέους, Ηλίας Κασσελάς, Κάλλη Καστώρη, Μιχάλης Κότσαρης, Θωμάς Μακινατζής, Γιώργος Πανταζής, Αγγελική Πανταζοπούλου, Ελένη Παρχαρίδου, Δημήτρης Τζάνης, Rolana Čečkauskaitė και Χριστίνα Φυτιλή

Θωμάς Μακινατζής

Η ιστορικός τέχνης Λουϊζα Καραπιδάκη αναφέρει μεταξύ άλλων για την έκθεση

«Οι καλλιτέχνες φιλοτεχνούν έργα σύμφωνα με τις προσωπικές τους γραφές και διαπραγματεύονται την ίδια θεματική σε διάφορες εκφάνσεις…Η εικονογραφία τους είτε συμβολική, είτε ανεικονική, είτε ρεαλιστική ή υπερρεαλιστική παραπέμπει εννοιολογικά στη λατρεία του οίνου μέσα από αναφορές στον άγιο με τα ανθρώπινα πάθη. Ο Τεχνοχώρος με την πρωτοβουλία να οργανώσει εικαστικές εκθέσεις με αυτό το πρωτότυπο θέμα χαρίζει στο φιλότεχνο κοινό, και όχι μόνον, ένα εικαστικό πανόραμα με έργα σύγχρονης γραφής και παρουσιάζει μέσα από αυτό άγνωστες πλευρές των πατρογονικών μας παραδόσεων.»  

Γιώργος Πανταζής

Η φετινή έκθεση είναι αφιερωμένη στον  Άγιο Γεώργιο τον Μεθυστή, που εορτάζεται παραδοσιακά κυρίως στην Κρήτη, Δωδεκάνησα και άλλα νησιά του Αιγαίου στις 3 Νοεμβρίου, ημέρα που «ανοίγουν» τα νέα βαρέλια.  Είναι μια γιορτή του κρασιού, η οποία έχει ρίζες βαθιά στους αιώνες, όταν στην Αρχαία Αθήνα στο πλαίσιο της εορτής των Ανθεστηρίων γινόταν το άνοιγμα των πιθαριών με σπονδές έξω από το ιερό του θεού Διόνυσου. Αργότερα, στη σύγχρονη Ελλάδα στις 3 Νοεμβρίου, κάθε χρόνο, πραγματοποιούνταν στα χωριά το άνοιγμα των βαρελιών με το κρασί της νέας χρονιάς, το οποίο εν συνεχεία ευλογούταν στην εκκλησία. Έτσι ο Άγιος Γεώργιος ο Μεθυστής πήρε το όνομα του από τον λαό, προς τιμήν της ημέρας αυτής.  

Η έκθεση αυτή που θα εγκαινιαστεί για πρώτη φορά στο Κτήμα Παλυβού, θα περιοδεύσει και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους, προσαρμοζόμενη κάθε φορά στον εκάστοτε χώρο έκθεσης με περισσότερους ή λιγότερους συμμετέχοντες καλλιτέχνες. 

Αγγελική Πανταζοπούλου

Info

Διάρκεια έκθεσης
Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου έως την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022

Πληροφορίες
info@technohoros.org
211 1823818 

Τόπος διεξαγωγής
Κτήμα Παλυβού
ΕΟ Σιδηροδρομικού Σταθμού Νεμέας, Νεμέα 205 00
2746 024190 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this