Aλέξανδρος Κατηγούδης (al3X!): “Το Art Basel στο Miami είναι αναμφίβολα το κέντρο για διεθνείς συνομιλίες”

Μπορεί ο πρώτος ενθουσιασμός να ήρθε ζωγραφίζοντας τον τοίχο του δημοτικού του σχολείου, όμως η τέχνη του εικαστικού Αλέξανδρου Κατηγούδη πλέον εμπνέεται από τις ανθρώπινες σχέσεις και αλληλεπιδράσεις καθώς και τις κοινωνικές προκλήσεις. Στις συνθέσεις του διακρίνονται στοιχεία της αστικής κουλτούρας, τα οποία μεταφράζει σε γραμμές και σχήματα.

Δουλεύει κυρίως με ακρυλικά, spray ή μαρκαδόρους σε καμβά και ξύλο ενώ είναι επηρεασμένος από την κουλτούρα της pop art, της street art και του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Η δουλειά του είναι κυρίως επηρεασμένη από καλλιτέχνες όπως ο Futura 2000, Basquiat, V.Κandinsky, G.Richter, J.Mitchell και άλλους.

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

-Αλέξανδρε, πώς προέκυψε και ασχολήθηκες με την ζωγραφική;

-Βρισκόμαστε στα Late 80s…Είμαι στο δημοτικό και έχουμε ενα δάσκαλο που λατρεύει τη ζωγραφική. Κάθε Σάββατο λοιπόν διοργανώνει μαθήματα και φυσικά δηλώνω συμμετοχή. Μου άρεσε πολύ να χρησιμοποιώ τους μαρκαδόρους, τις νερομπογιές και τα crayons, με εξιτάρει να τα βλέπω να μπλέκονται όλα μαζί. Αυτό ήταν…ένοιωσα ελεύθερος.

Ό,τι ήθελα μπορούσα να το δημιουργήσω χωρίς περιορισμούς. Μετά απο μήνες ζητήθηκε απο τους μαθητές να ζωγραφίσουν τον τοίχο του σχολείου, ακόμα θυμάμαι τα καραβάκια που είχα φτιάξει και πόσο περήφανος ήμουν. Άθελα μου είχα μπει στον κόσμο του graffiti…

-Μίλησε μας για τις θεματολογίες που προτιμάς.

-Η θεματολογία μου είναι πολλές φορές άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εικόνες, τα θέματα, τα ακούσματα, και γενικά τις πηγές από τις οποίες εμπνέομαι.

Τα κοινωνικά και τα ανθρωπιστικά ζητήματα θα τα βρείτε πολλές φορές να πρωταγωνιστούν στους πίνακες μου. Άλλοτε σαν καταγραφή και πολλές φορές σαν προσπάθεια κατανόησης ή ακόμα και εξάλειψης για κάτι που μπορεί να με απασχολεί, να με πονά, να θέλω να το αλλάξω.

Έργο του Αλέξανδρου Κατηγούδη

-Τεχνικές και πηγές έμπνευσης.

-Γενικά θα έλεγα πως εμπνέομαι από τις ανθρώπινες σχέσεις και τις προκλήσεις τους, καθώς κάποιες από αυτές είναι ευλογία και κάποιες άλλες μαθήματα ζωής. Ζούμε σε έναν κόσμο που έχουμε ανάγκη την ανθρώπινη επαφή και την επικοινωνία, γι’ αυτό και οι σχέσεις που διαμορφώνουμε με τους υπόλοιπους ανθρώπους μας απασχολεί έντονα καθώς καθορίζει την ίδια την καθημερινότητά μας. Πολλές φορές κάνουμε επιλογές που θα πληγώσουν την καρδιά μας αλλά την ίδια στιγμή θα θεραπεύσουν τη ψυχή μας. Η ουσία έγκειται στο να τα συνειδητοποιούμε και να τα παραδεχόμαστε. Και φυσικά να μην τα επαναλαμβάνουμε.

-Επιρροές σου. Καλλιτέχνες που έχεις πρότυπα.

Ο Wassily Kandinsky, είναι για μένα ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες του 20ου αιώνα. Δεν θα μπορούσα να μην έχω μελετήσει τον πρωτοπόρο της αφηρημένης ζωγραφικής και εξπρεσιονισμού. Θαυμάζω επίσης τον Gerhard Richter που ενώ αρχικά ασχολήθηκε με τον ρεαλισμό, τελικά η pop art, ο μινιμαλισμός και η αφηρημένη τέχνη τον κέρδισαν. Ψηλά στη λίστα μου βρίσκονται ζωγράφοι όπως οι Jean-Michel Basquiat, Mark Rothko, Joan Miró, Futura 2000, Keith Haring, Allyson Grey και πολλοί άλλοι.

Έργο του Αλέξανδρου Κατηγούδη

-Ποια έργα σου ξεχωρίζεις;

-Δύσκολη ερώτηση… Σε κάθε έργο ξεχωριστά έχω βάλει κομμάτι από τη ψυχή μου. Είναι οι ιστορίες άλλων αλλά και οι δικές μου ιστορίες. Είναι τα προβλήματα άλλων αλλά και τα δικά μου.

Δυστυχώς δεν θα μπορούσα ούτε να ξεχωρίσω ούτε να διαλέξω καθώς όλα έχουν δημιουργηθεί βάσει προσωπικών συναισθημάτων και επιρροών, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορεί κανείς να τα «ταξινομήσει» σε λιγότερο ή περισσότερο σημαντικά, όμορφα ή άσχημα.

Θα έλεγα είναι όλα το ίδιο ξεχωριστά γιατί απαρτίζονται από τα ξεχωριστά κομμάτια του εαυτού μου.

Πολλές φορές κάνουμε επιλογές που θα πληγώσουν την καρδιά μας αλλά την ίδια στιγμή θα θεραπεύσουν τη ψυχή μας

-Έχεις συμμετάσχει σε μεγάλες διοργανώσεις στην Art Basel Miami 2018 & 2019 κλπ. Μίλησέ μας για αυτήν την εμπειρία;

-Το Art Basel στο Miami είναι και θα είναι πάντα η μεγάλη «κυρία» των εκθέσεων που διοργανώνονται στη South Beach κάθε Δεκέμβριο. Θα έλεγα ότι είναι το κέντρο για διεθνείς συνομιλίες. Για κάποιους ακόμα και ένα ασύλληπτο όνειρο.

Είχα την τύχη και την τιμή να δουν έργα μου άνθρωποι με σαφή επίδραση και επιρροή στο χώρο, (Stellar Cutz Barbershop and Art Gallery Wynwood, Florida & Sculpted Studios Wynwood, Florida) και να με προσκαλέσουν στην έκθεση.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ήταν καλλιτέχνες όπως οι: Jonone, Joe Bradley, Frank Bowling κ.α.

Η έκθεση αυτή αποτέλεσε μεγάλη ευκαιρία για μένα όχι μόνο έχοντας την τιμή να συμμετέχουν τα έργα μου ανάμεσά τους, αλλά καθώς μου δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσω και να ανταλλάξω ιδέες μαζί τους.

Έργο του Αλέξανδρου Κατηγούδη

-Πιστεύεις ότι τα social media βοηθούν τον καλλιτέχνη του 21ου αιώνα;

-Τα social media τα θεωρώ ένα -ας πούμε- εν εξελίξει κοινωνιολογικό και ανθρωπολογικό πείραμα. Αν το δούμε απλοϊκά, είναι ένα δημιούργημα του ανθρώπου το οποίο βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις και στην ανάγκη για επικοινωνία και κοινωνικοποίηση. Φυσικά και τα χρησιμοποιώ και αποτελούν μάλιστα και εργαλείο για την δουλειά μου.

Δεν μπορώ όμως να παραβλέψω και τις κακές διαστάσεις που μπορούν να πάρουν εφόσον καμουφλάρουν την ασυδοσία και την καταχρηστική λειτουργία τους από τον οποιοδήποτε. Δυστυχώς ο ελάχιστος έως καθόλου έλεγχος των χρηστών είναι που δημιουργεί το πρόβλημα.

Δεν θέλω παρόλα αυτά να μηδενίσω τα πάντα και να παραγκωνίσω την φωτεινή πλευρά, που παραμένει η επικοινωνία και η πληροφόρηση.

Σε προσωπικό επίπεδο οφείλω να παραδεχτώ, ότι δεν τα έχω χρησιμοποιήσει τόσο ως μέσο αναγνώρισης θα έλεγα, και αυτό φαίνεται -καλώς ή κακώς- και από τους λιγοστούς “followers” που έχω συγκριτικά με άλλους.

Κάποιος μπορεί να το θεωρήσει και σαν «λανθασμένη τεχνική» αλλά μπορώ να πω πως νιώθω καλύτερα που ότι έχω καταφέρει είναι με συζητήσεις κατά πρόσωπο ή με απευθείας αξιολόγηση της δουλειάς μου από ανθρώπους που πραγματικά είδαν τα έργα μου και τους άγγιξαν.

Για μένα θα αποτελούν ένα εργαλείο χαμηλού κόστους, μέσω του οποίου μπορούμε να προβάλουμε ποιοι είμαστε, να δημιουργήσουμε σχέσεις με ανθρώπους που ίσως δεν θα γνώριζαν εμάς και τα έργα μας. Δεν σημαίνει όμως πως από μόνα τους μπορούν να δώσουν και μεγαλύτερη αξία στα έργα και στον ίδιο καλλιτέχνη.

-Πόσο επηρεάστηκε η δουλειά σου, η έμπνευσή σου από τον εγκλεισμό και την κατάσταση με την πανδημία;

-Μπορώ να πω πως δεν επηρεάστηκε ιδιαίτερα. Ήταν έτσι διαμορφωμένος ο χρόνος μου και η καθημερινότητά μου, που μάλιστα μου δόθηκε η ευκαιρία να διαβάσω περισσότερο. Σίγουρα οι φίλοι, οι οικογένεια, και γενικά οι κοινωνικές μου επαφές επηρεάστηκαν και περιορίστηκαν, αλλά την ίδια στιγμή οι χρόνοι και οι στιγμές κατάφεραν και μετατράπηκαν σε πιο ποιοτικές και ουσιαστικές.

Έργο του Αλέξανδρου Κατηγούδη

-Συνεργασίες σου.

-Οι συνεργασίες μου με άλλους καλλιτέχνες ξεκίνησαν ως ανάγκη να μάθω από αυτούς και αντίστοιχα αυτοί από εμένα. Επίσης ήθελα και θέλω να περνάω δημιουργικό χρόνο με ανθρώπους που θαυμάζω τη δουλειά τους…έτσι απλά για να συζητήσουμε και να ανταλλάξουμε απόψεις.

Έχω συνεργαστεί με την Παυλίνα Μπεχράκη (@pbechrakis) μια εξαιρετική καλλιτέχνιδα και άνθρωπο. Δημιουργήσαμε ένα έργο (Τhe Extraordinary Journey) που μιλάει για το κοινό ταξίδι ανδρών και γυναικών. Στη συνέχεια δούλεψα με την πολύ καλή μου φίλη Σουζάνα Χατζίκου (@blindwolves). Συνδυάσαμε την τεχνοτροπία της με αγαπημένα χρώματα μου (Endlessness).

Αυτές τις μέρες δουλεύω με τον Ντίνο (@dynozartattack) πάνω σε ένα project που μας ανέθεσε η Mikel Coffee. Abstract art σε συνδυασμό με street art…φανταστικό αποτέλεσμα! Flower doodling από την Autumn Kiddo (@theautumnkiddo) δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Ηρθαμε σε επαφη και δημιουργούμε ενα πολύ ιδιαίτερο έργο.

Στο μέλλον θα συνεργαστώ με τη Λήδα Μποζίκη (@lidabosiki_lb) μια καλλιτέχνιδα που ζωγραφίζει για την ψυχή του ανθρώπου και ότι κρύβει μέσα της. Χρησιμοποιούμε διαφορετικές χρωματικές παλέτες και αυτο με ιντριγκάρει πολύ.

Έργο του Αλέξανδρου Κατηγούδη

Who is Who

O καλλιτέχνης Aλέξανδρος Κατηγούδης (al3X!) γεννήθηκε στο Χιούστον, Τέξας. Έχει ζήσει αρκετά χρόνια στο Μαϊάμι της Φλόριντα – όπου συμμετείχε με επιτυχία στην Art Basel Miami 2018 & 2019 καθώς επίσης η τέχνη του φιλοξενήθηκε από τα Stellar Cutz Barbershop & Art Gallery και Sculpted Studios στην Wynwood Art District. Πλέον κατοικεί στην Αθήνα, και εγκαινίασε τη πρώτη ατομική του έκθεση στην Ελλάδα, με τίτλο “Τhe Home Show”, η οποία αντλεί έμπνευση από τα ταξίδια του σε όλο το κόσμο. Επιπλέον έχει εκθέσει τη δουλειά του στην online έκθεση “The Inside Body”, καθώς επίσης συμμετείχε στην ομαδική έκθεση: «Πάρος: Γαλάζιο Του Αιγαίου 2020». Έχει συνεργαστεί με άλλους καλλιτέχνες στην παρουσίαση του μουσικού δίσκου «Πορτοκαλής Ουρανός» στη Debebe Gallery.

Έργα του μπορείτε να βρείτε στην προσωπική του ιστοσελίδα https://www.alexkatig.com.

The Home Show: Past, Present, Future @Barrett, Athens Greece (2020-2021)
Paros: Aegean Blue, Paros Greece (2020)
The Inside Body, Online Exhibition (2020)
Stellar Cutz Barbershop & Art Gallery, Wynwood Florida  (Currently)
Sculpted Studios, Wynwood Florida (2019-2020)
Art Basel, Miami Florida (2019)
Art Basel, Miami Florida (2018)

Instagram: alxktg

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Η πλαστικότητα της μεταφυσικής ζωγραφικής του Τζόρτζιο ντε Κίρικο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, Λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Ο Τζόρτζιο ντε Κίρικο / Giorgio de Chirico γεννήθηκε στο Βόλο το 1888. Ήταν ο πρωτότοκος γιος...

Χρήστος Κονταρούδης: Ο άνθρωπος ανυψώνεται ηθικά και αισθητικά από τη θέαση της εικαστικής τέχνης 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Το European Centre for Architecture Art Design and Urban Studies σε συνεργασία με το Chicago Athenaeum, Museum for Architecture and Design...

Νίκος Λαγός: H τέχνη δρα υπερβατικά και απελευθερωτικά 

Συνέντευξη στη Ζέτα Τζιώτη   Κοιτώντας τα τελάρα του εικαστικού Νίκου Λαγού, ο θεατής διαπιστώνει μια τολμηρή αίσθηση του χρώματος και της σύνθεσης στο όριο μιας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this