“Σκοτεινή Αναγέννηση”, έκθεση από την Ευγενία Γρυπάρη

Η σκοτεινή θηλυκή ενέργεια εμπνευσμένη από τη γυναικεία μορφή. Βαθύς συμβολισμός αποτυπωμένος σε χαρτί με έντονο χρώμα και συναίσθημα. 

Η έκθεση «Σκοτεινή Αναγέννηση» παρουσιάζεται στο χώρο Τέχνης και Πολιτισμού Alma Mater στο κέντρο της Αθήνας στα ανήσυχα και καλλιτεχνικά Εξάρχεια. 

Tα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου 2023, 20:00 – 23:00.

Σκοτεινή Αναγέννηση 

Η «Σκοτεινή Αναγέννηση» είναι το φεγγάρι, το χώμα, το χάος, η μεταμόρφωση, το υποσυνείδητο, το μυστήριο, το κενό. Το σκοτάδι χωρίς να ταυτίζεται με το κακό αλλά με το γόνιμο έδαφος της δημιουργίας.  

Γιατί το φοβόμαστε και ποιος μας έμαθε να το φοβόμαστε; 

Αναγέννηση μέσω του σκοταδιού – αυτοβιογραφική έκφραση μιας περιόδου ζοφερής και σαγηνευτικής μαζί – που καταλήγει στην ενδυνάμωση μέσω της αποδοχής του σκοταδιού ως απαραίτητης ενέργειας για την ισορροπία μας.  

Την έκθεση συνθέτουν 20 έργα πολλαπλών διαστάσεων με ακρυλικά χρώματα στα οποία η Γυναίκα αποτελεί θεματικό κέντρο έμπνευσης και χαρακτηρίζει τη δουλειά της εικαστικού. 

Ένας ύμνος στο αρχετυπικό γυναικείο σύμβολο και σε ό,τι αυτό συγκεντρώνει ως ιδιότητες προφανείς μα και μυστικιστικές.  

Από τη συλλογή ποιημάτων «Τα άνθη του Κακού» αντιπροσωπευτικά ποιήματα και αποσπάσματα από τους στίχους του Σ. Μπωντλαίρ συνοδεύουν κάποια έργα της δημιουργού καθώς η γοητεία των εσωτερικών αντικρουόμενων δυνάμεων  που ενυφαίνονται στο έργο του κλασικού πια «καταραμένου» Γάλλου ποιητή ενυπάρχουν και στη «Σκοτεινή Αναγέννηση». 

Εξάλλου, αυτά τα αντιφατικά πεδία, η πάλη για εξισορρόπηση τους δεν καθορίζουν την προσωπική μας εξέλιξη; 

Ευγενία Γρυπάρη, Σκοτεινή Αναγέννηση 40Χ40

Who is Who

Η Ευγενία Γρυπάρη με μυκονιάτικη καταγωγή γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα εκδηλώνοντας από μικρή μεγάλο πάθος για την Τέχνη.  

Αυτοδίδακτη εικαστικός η οποία – αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στην εκπαίδευση – το 2016 κάνει μεταπτυχιακό με τίτλο «Δημιουργικές Τέχνες» στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ στην Αγγλία. 

Έχει πραγματοποιήσει 6 ατομικές εκθέσεις:
– «Θραύσματα Σκέψης», Χώρος εκδηλώσεων-εκθέσεων ΚΔΕΠΠΑΜ, Μύκονος, 2017
«Αγριότητες», Χώρος εκδηλώσεων-εκθέσεων ΚΔΕΠΠΑΜ, Μύκονος, 2019
– «H ζούγκλα του μυαλού», Χώρος εκδηλώσεων-εκθέσεων ΚΔΕΠΠΑΜ, Μύκονος, 2020
– «Η μαγεία της ερήμου», Χώρος εκδηλώσεων-εκθέσεων ΚΔΕΠΠΑΜ, Μύκονος, 2021
– «Το βασίλειο», Χώρος εκδηλώσεων-εκθέσεων ΚΔΕΠΠΑΜ, Μύκονος, 2022
– «Το Νησί», Χώρος εκδηλώσεων-εκθέσεων ΚΔΕΠΠΑΜ, Μύκονος, 2023 

κι έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές σε Αθήνα και Μύκονο. 

[email protected]
www.evgeniagrypari.com
 

Ευγενία Γρυπάρη, Περσεφόνη-Αποπλάνηση 60Χ40

Info

Διάρκεια έκθεσης
Πέμπτη 23 έως Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Ώρες Λειτουργίας
18:00 – 23:00
 

Alma Mater, Χώρος Τέχνης και Πολιτισμού
Εμμανουήλ Μπενάκη 62
6972445353 

Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Οι Δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη Στον ομφαλό της γης, στο σπουδαιότερο Μαντείο της Ελληνικής αρχαιότητας, διοργανωθήκαν πρόσφατα οι δεύτεροι Δελφικοί Διάλογοι, που στόχο είχαν την ανάλυση...

Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη 2024:  Τέχνη υψηλών αξιώσεων στα ξενοδοχεία «Minos Beach Art Hotel» &  “Minos Palace” του Ομίλου 

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη  Χαλάρωση, πολυτέλεια αλλά και τέχνη μπορούν να απολαύσουν οι ένοικοι των ξενοδοχείων του Ομίλου Μαμιδάκη στα δύο φιλόξενα ξενοδοχεία του στον...

Οι μουσικές ρίζες των εικαστικών μετασχηματισμών του Κλέε

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος  Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Πάουλ Κλέε  / Paul Klee γεννήθηκε κοντά στην πόλη της Βέρνης το 1940. Ο πατέρας του...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this