Αλίνα Μάτσα: «Ήθελα να θυμίσω τα μοναχικά τοπία»

Έκθεση με τίτλο Greek Land στην Ερμούπολη της Σύρου, αίθουσα Γιάννη και Ελένης Βάτη. Επίσημα εγκαίνια Παρασκευή 12 Ιουλίου.

Γράφει η Ζέτα Τζιώτη

Σε ενδιαφέρουσες αποδράσεις στο δικό της «Greek-land» μας καλεί η καταξιωμένη εικαστική δημιουργός Αλίνα Μάτσα στη νέα της ομώνυμη έκθεση, που έχει τη μυρωδιά και τον αέρα του ελληνικού τοπίου και ανοίγει τις πύλες της στο κοινό στην Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη στην Ερμούπολη της Σύρου στις 9 Ιουλίου. Τα επίσημα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 12 Ιουλίου.

Λίγο πριν τα έργα ταξιδέψουν  στη Σύρο και στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων Ερμούπολη, η Αλίνα Μάτσα μας μίλησε γι αυτή τη νέα εικαστική της πρόταση.

Η δρ. Ιστορικός της Τέχνης-Τεχνοκριτικός,  Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν αναφέρει μεταξύ άλλων για την καλλιτέχνιδα: “ Εικαστική «Ωδή»  στη μοναδικότητα της ατμόσφαιρας και του φωτός της Ελλάδας θα μπορούσε να είναι ο επεξηγηματικός υπότιτλος της τωρινής έκθεσης  της ιδιαίτερα ταλαντούχου  καλλιτέχνιδας, Αλίνας Μάτσα. Όντως, από την αρχή της σταδιοδρομίας της, η ζωγράφος  έχει με αυθεντικό πάθος  εμπνευστεί και αποδώσει: την ιδιαιτερότητα και τη γητειά  του χαρισματικού φωτός της χώρας μας.

BLUE-LAGOON, Alina Matsa

Διαπερασμένη μέχρι τα «εσώτερα»- αυτό καθαυτό το DNA της- από την ιδιότυπη ενέργεια, ενάργεια και λάμψη του ελληνικού φωτός ,η δημιουργός κατορθώνει  να ανανεώνει πάντοτε – εκ των ένδον – την έκφραση της, δίχως ποτέ να απειθεί στα ιδανικά της ή και να δανείζεται επίκτητες ,αλλότριες λύσεις για εντυπωσιασμό και μόνο.

Αυτήν καθαυτή την ανάσα της ελληνικής γης, τη μεταφυσική σύσταση του ουρανού της  χώρας μας, την ιδιωματική διαφάνεια ή και λάμψη  του φωτός με τους εύγλωττους αντικατοπτρισμούς  στο υγρό στοιχείο, μας μεταδίδει στο ακέραιο, όποιο και να είναι το εκάστοτε, επιμέρους ερέθισμα.»

 -Τι παρουσιάζετε στο νέο κύκλο έργων σας στη Σύρο και πότε δημιουργήσατε τα συγκεκριμένα έργα;

-Τα 14 έργα που παρουσιάζω είναι του τελευταίου χρόνου, μεγάλων διαστάσεων από την ελληνική φύση, έτσι ώστε ο θεατής να έχει την αίσθηση ότι περιβάλλεται από αυτή την λίγο αθέατη πλευρά της Ελλάδας. Παρουσιάζω επίσης μερικά μικρότερα έργα που συνδυάζω ακρυλικά χρώματα με μωσαϊκό γυαλί

-Συνήθως τα τοπία αναφέρονται σε μια φύση σφύζουσα στις καλύτερες στιγμές της. Εσείς στην Greek Land εστιάζετε σε τοπία όπου η φύση δεν βρίσκεται στις καλύτερες στιγμές της. Γιατί το κάνετε;

-Την όμορφη και καλλωπισμένη πλευρά της Ελλάδας την βλέπουμε όλοι και την χαιρόμαστε ενώ κάποια απόμερα,  τραχιά πολλές  φορές κατεστραμμένα, καμένα ή εγκαταλελειμμένα  και μοναχικά τοπία παραμένουν ξεχασμένα. Ήθελα να τα θυμίσω.

-Αναζητάτε τη ζωή ακόμα και σ αυτά τα άγονα τοπία τα φύσης; Σε κάθε τι αναζητάτε μια νότα αισιοδοξίας; Είστε από τη φύση σας αισιόδοξο άτομο;

-Ναι είμαι αισιόδοξη από τη φύση μου, και ενώ σήμερα είναι δύσκολο να αντλεί κανείς αισιοδοξία, πιστεύω ότι η θετική πλευρά των πράγματων θα επιβιώσει.

-Ποια είναι η σχέση σας με τη φύση;

-Την θαυμάζω από μακριά….και από φωτογραφίες.

-Βουνό ή θάλασσα;

-Η θάλασσα κερδίζει κάθε φορά

-Μια ατομική έκθεση σε νησί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων στην καρδιά του καλοκαιριού. Πως σας φαίνεται;

 -Μου έγινε η πρόταση από τον Δήμο της Σύρου και επειδή με το νησί με δένουν δεσμοί συγγένειας, με χαρά την αποδέχτηκα. Ειδικά η Σύρος, ένα νησί με παράδοση στον πολιτισμό και στις τέχνες, πολύ ζωντανό και σίγουρα οι επισκέπτες πάντα ενδιαφέρονται για την τέχνη του τόπου που επισκέπτονται, οπότε ναι.

-Πως βλέπετε γενικότερα την εικαστική κίνηση στην Ελλάδα; Υπάρχει ενδιαφέρον από τους φιλότεχνους;

-Πάντα υπάρχει ενδιαφέρον πάρα την κρίση. Μπορεί εμπορικά να υπάρχει ύφεση, αλλά το ενδιαφέρον του κοινού είναι ζωντανό.

ARID-FIELDS, Alina Matsa

-Ένα έργο σας βραβεύθηκε το 2014 στο εξωτερικό. Πιστεύετε ότι η ελληνική τέχνη μπορεί να σταθεί στο διεθνές εικαστικό τοπίο;

-Ναι φυσικά και μπορεί, έχουμε ιδιαίτερα αξιόλογους ζωγράφους.

-Τι είναι για σας η ζωγραφική; Η τέχνη γενικότερα;

-Είναι η έκφραση που διαθέτω και πηγάζει από μια εσωτερική ανάγκη.

-Γνωρίζατε από νωρίς ότι εκεί βρίσκεται ο δρόμος σας;

-Ναι από πολύ νωρίς, καθώς η γιαγιά μου ήταν αυτοδίδακτη ζωγράφος, με ενέπνευσε και με παρότρυνε στην μικρή μου ηλικία.

-Έχετε κάποια προτίμηση στην τέχνη σας, καθώς έχετε ασχοληθεί με διαφορετικές τεχνοτροπίες; Μιλήστε μας γι αυτές και τι εκφράζετε μέσα από κάθε ενασχόληση σας;

-Ναι έχω ασχοληθεί με πολλές μορφές τέχνης : Από τεχνικές βαφής σε έπιπλα και τοίχους, τοιχογραφίες, φρέσκο, γραφιστικά, πορτραίτα, (τα οποία με ενθουσιάζουν). Μ αρέσει να πειραματίζομαι με διαφορά υλικά, να παρακολουθώ τα καινούργια που βγαίνουν στην αγορά, και να τα ενσωματώνω πολλές φορές στα έργα μου.

Τελευταία ανακάλυψα τα μωσαϊκά από γυαλί, τα οποία δίνουν μια νέα χρωματική ένταση στα έργα. Η αλήθεια είναι ότι στην Ελλάδα το μωσαϊκό σαν έργο τέχνης, είναι παρεξηγημένο και θεωρείται περισσότερο χρηστικό, ενώ στο εξωτερικό αντιμετωπίζεται σαν ακόμα μια μορφή τέχνης. 

-Θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας να μην ασχολείται με την τέχνη; Και αν ναι με τι άλλο θα θέλατε να ασχολείσθε; Με κάποιον άλλον τομέα της τέχνης ίσως;

-Μ αρέσει πολύ η αρχιτεκτονική και ότι έχει να κάνει με κατασκευή. Οπότε μπορεί να ήμουν αρχιτέκτονας ή εργολάβος…

-Τα όνειρα σας τι χρώμα έχουν;

-Είναι πολύχρωμα,. Ακόμα…

Info Έκθεσης:

Αλίνα Μάτσα «Greek Land», αίθουσα Γιάννη και Ελένης Βάτη, πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη, Σύρος.

Εγκαίνια έκθεσης: 9 Ιουλίου 2019.

Επίσημα εγκαίνια: 12 Ιουλίου 2019, 20.00 

Διάρκεια έκθεσης: ως 30 Ιουλίου 2019.

Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 11:00-13:00 & 18:30-22:00

Αίθουσα Τέχνης Γιάννη και Ελένης Βάτη: πλατεία Μιαούλη, Ερμούπολη, Σύρος. Τηλ. 6932/2459964

www.alinamatsa.com

[email protected]

WINTER-SCAPE, Alina Matsa

ΑΛΙΝΑ ΜΑΤΣΑ bio

Σπούδασε Καλές και Εφαρμοσμένες Τέχνες στο University of the Arts, στην Φιλαδέλφεια (ΗΠΑ) και αρχιτεκτονική Εσωτερικών χώρων, στο Inchbald School of Design,στο Λονδίνο.

Παράλληλα έχει ειδικευτεί σε  τεχνικές βαφής εσωτερικών χώρων και επίπλων και τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων.

Τελευταία, πειραματίζεται και με την τέχνη των γυάλινων μωσαϊκών, τα οποία και συνδυάζει στα ζωγραφικά της έργα.

ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Από το 1990 συμμετέχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις, σε Ιδρύματα  όπως: «Κυδωνιέως» της Άνδρου, «Μοσχανδρέου» στο Μεσολόγγι, «Μπελλώνια» στην Σαντορίνη, «Τσιχριτζή» στην Κηφισιά & Μουσεία όπως: «Μπενάκη» (Πειραιώς), Μοντέρνας Τέχνης MOCA (Σαγκάη), Hellenic House (Πεκίνο), Πολεμικό Μουσείο (Artexpertise-Bonham’s) στα Λαογραφικό Αίγινας και Άνδρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Αθηνών : «Μελίνα», στην «Τεχνόπολη» (Γκάζι), στο «Sotheby’s» (Λονδίνο), «Partridge Fine Arts» (Λονδίνο), «Θεολογική  Σχολή της Χάλκης»  (2010 Χάλκη): «Ιχνηλατώντας την Κωνσταντινούπολη», στην δημοπρασία του Bonham’s : The Greek Sale (Λονδίνο 2010), στις αίθουσες τέχνης : Σελήνη,  Έρση, Μπονίκος, Καπόπουλος, Μιχαλαριάς, Τρίγωνο, Σκουφά 4, κ.α.

ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

 Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε ατομικές εκθέσεις στις Αίθουσες Τέχνης : «Ιόνη» (Κηφισιά 2001), «Σκουφά 4» (Αθήνα 2003 & 2007), “Hilton Art Gallery” (Hilton Φρανκφούρτης 2007), «Mουσείο Λαογραφίας & Χριστιανικής Τέχνης» (2008 Άνδρος), «Άτριον» (2008 Θεσσαλονίκη), «Αθηναίς» Πολιτιστικό Κέντρο (Αθήνα 2010),  “Οικία Σταύρακα” (2011 Χώρα Πάτμου) ,«Zευς» (2012 Μύκονος) “La Petite Galerie” (2014 Παρίσι) , «Νησιά» (2018 Σπέτσες)

Τα περισσότερα έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές , στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε δημόσιους χώρους όπως: 

Γηροκομείο Αθηνών- Πτέρυγα Λάμψα,

Πολιτιστικό Κέντρο: Αθηναίς,

Fetal Medicine Research Institute/ King’s College Hospital/London.)

ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ & ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Τα 2014 συμμετείχε στο GRAND PALAIS στο Παρίσι με το έργο: «ΟΑΣΙΣ» στο “Salon des artistes Francais” (Grand Palais –Παρίσι, Νοέμβριος 2014). Tο έργο της βραβεύτηκε με το χρυσό αστέρι (TOILE D’OR DE L’ANNEE 2014)

Το 2017 ολοκληρώθηκε η τοιχογραφία που της ανέθεσε το ερευνητικό κέντρο: Fetal Medicine Research Institute στο King’s College Hospital στο Λονδίνο.

Το καλοκαίρι του 2018 παρουσίασε τα έργα της σε ατομική έκθεση με τίτλο : «Rainbow» στο ξενοδοχείο «Νησιά» στις Σπέτσες.

Share this
Tags
Panos Kats
Panos Kats
JOURNALIST //from @cityjournalism & #Economics @UniofReading @FreeSundaygr @Capitalgr to endless life's adventures. Forever @cinemacholic and @artcurious// “#wedo what #weare #viewsaremine _onlyleft”

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Σύγχρονες εικαστικές προσεγγίσεις για τον Λόρδο Βύρωνα

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης Στην κοσμοϊστορική συγκυρία της εξεγερμένης Ελλάδας του 1821 υπήρξε πολύτιμη η συμβολή κορυφαίων προσωπικοτήτων του πνευματικού κόσμου,...

Κάτια Βαρβάκη: Η Τέχνη είναι σαν το ξέφρενο φτερούγισμα μιας λιβελούλας 

Στις μέρες μας, που έννοια της Τέχνης έχει προσαρμοστεί στην ευρύτητα των δυνατοτήτων των ψηφιακών μέσων, η Κάτια Βαρβάκη, με σπουδές ζωγραφικής στην Ανωτάτη...

To Kallichoron Art Boutique Hotel της Αστυπάλαιας γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Στις 5 Απριλίου 2024, το ξενοδοχείο Kallichoron Art Boutique Hotel στην Αστυπάλαια, συμπλήρωσε 10 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του. Αυτά τα 10 χρόνια...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this