“Animal Tales”: Ομαδική εικαστική έκθεση στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, από τις 12.30 έως τις 16.00, στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20.

H Γκαλερί Ζουμπουλάκη σας προσκαλεί στη νέα ομαδική έκθεση “Animal Tales” που εγκαινιάζεται το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου.

Η έκθεση “Animal Tales” ξανασκέφτεται την αναπαράσταση και τον συμβολισμό των ζώων μέσα από αναφορές στην ιστορία της δυτικής τέχνης, καθώς και τη σχέση του ανθρώπου με το μη ανθρώπινο ζώο στη σημερινή εποχή.

Οι καλλιτέχνες ανταποκρίνονται στην οπτική εικονογράφηση των ζώων σήμερα, ενώ ταυτόχρονα φέρνουν στο προσκήνιο μέλη του ζωικού βασιλείου που συνηθίζεται να μένουν στην αφάνεια· εμπνεόμενοι από λαϊκές ρήσεις, μύθους, ποιήματα και προσωπικά βιώματα που περιστρέφονται γύρω από την αλληλεπίδραση, τη συμβίωση ή και την απόσταση του ανθρώπου από τα ζώα.

Ελένη Μυλωνά, “Jack-Sparrow”

Το “Animal Tales”, προέρχεται από την παράδοση της αλληγορικής γραφής και αποτελεί ορολογία η οποία είχε επικρατήσει για να περιγράψει (συνήθως παιδικά) παραμύθια και ιστορίες στις οποίες πρωταγωνιστούν ζώα που έχουν υιοθετήσει ανθρώπινα χαρακτηριστικά και τρόπο ζωής. Η έκθεση δανείζεται την ορολογία αυτή, με χιουμοριστική διάθεση και σκωπτική ματιά, επιχειρώντας να στρέψει το ανθρωποκεντρικό, ψυχαγωγικό βλέμμα στις κοινωνικές διαστάσεις του δίπτυχου ανθρωπινότητας – ζωικότητας, προτείνοντας ένα πλαίσιο για την ανασκόπηση της πολυπλοκότητας της σχέσης του ανθρώπου τόσο με την φύση, όσο και με τα ζώα.

Ενστερνιζόμενη κριτικές και φιλοσοφικές αναφορές και παραδόσεις δυτικών φιλοσόφων, η έκθεση εξελίσσεται μέσα από επτά θεματικές οι οποίες αντιπαραβάλλονται και αλληλοσυμπληρώνονται: από την οικειότητα και τη συντροφικότητα των κατοικίδιων, στην ανάδειξη της αποστασιοποίησης του ανθρώπου από τα ζώα όταν αυτά βρεθούν στο φυσικό τους περιβάλλον. Ιστορίες ζώων, ένστικτα επιβίωσης, τροφική αλυσίδα, αποικιοκρατία και παραμύθια καταλήγουν σε ένα φάσμα υβριδισμού, στην άμβλυνση των ορίων του ανθρώπινου και του μη ανθρώπινου, στο μετά-ανθρώπινο.

Μυρτώ Σταμπούλου, “Please be a monster”

Επιμέλεια έκθεσης: Γεωργία Λιάπη

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Γιάννης Αδαμάκης, Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Διαμαντής Αϊδίνης, Βανέσσα Αναστασοπούλου, Ευγενία Βερελή, Γιώργος Γεροντίδης, Μίλτος Γκολέμας, Θωμάς Διώτης, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Μαρίνα Καρέλλα, Χάρης Κοντοσφύρης, Νίκος Μόσχος, Ελένη Μυλωνά, Νατάσσα Πουλαντζά, Ιωάννα Ράλλη, Σοφία Ροζάκη, Στέφανος Ρόκος, Μυρτώ Σταμπούλου, Νίκος Τρανός, Γιώργος Τσεριώνης, Άννα Φαφαλιού, Μανώλης Χάρος, Georgia Fambris, Melina Mosland, Louis-Philippe Scoufaras.

Διάρκεια  έκθεσης:  17 Δεκεμβρίου 2022 – 21 Ιανουαρίου 2023

Γκαλερί Ζουμπουλάκη, Πλ. Κολωνακίου 20

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πέμ. & Παρ. 11.00 -20.00

Τετ. & Σάβ. 11.00 –15.00

Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Share this
Tags
Γιώργος Δήμος
Γιώργος Δήμος
Ο Γιώργος Δήμος γεννήθηκε το 1993 στην Αθήνα. Σπούδασε Δημιουργική Γραφή και Φιλοσοφία στο Pratt Institute, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου και έζησε για 8 χρόνια. Το 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και από τότε εκδίδει συστηματικά άρθρα σε περιοδικά, κυρίως σχετικά με τον κινηματογράφο, τη λογοτεχνία και τη φωτογραφία. Είναι μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και τη Διαφάνεια των ΜΜΕ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

«Αγώνας για την Αθήνα που μας αξίζει…» 

Συνέντευξη στην Ιωάννα Ανδριοπούλου  Η κ. Γεωργία (Ζέτα) Τζιώτη διεκδικεί την ψήφο των Αθηναίων ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος στον δήμο της Αθήνας με τον συνδυασμό...

Υποβολή προτάσεων: Βραβείο Τέχνης 2024 Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη προσκαλεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό να υποβάλλουν αίτηση για το Βραβείο Τέχνης 2024. Ο θεσμός του...

Η «Ματωμένη Πέμπτη», της Αγγέλικας Κοροβέση, στην Οδό Πανεπιστημίου

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τα 100 χρόνια ΓΣΕΒΕΕ, με τίτλο, «Ματωμένη Πέμπτη», της εννοιολογικής γλύπτριας, Αγγέλικας Κοροβέση, στην...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this