Μες στο δάσος , ομαδική έκθεση στην Nitra Gallery στη Θεσσαλονίκη

Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 6 Απριλίου, 12:00-16:00, και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024.

H Nitra Gallery στην ομαδική έκθεση “Μες στο δάσος” παρουσιάζει τους Ζωή Κεραμέα, Γιώργο Κόντη, Κατερίνα Κότσαλα, Ναταλία Μαντά, Ζήση Μπλιάτκα, Γιώργο Σταματάκη, Γιώργο Σταμκόπουλο, Κατερίνα Χάρου σε επμέλεια Αρετής Λεοπούλου.

«Το δάσος είναι ένα οικοσύστημα όπου τα πάντα μέσα σ’ αυτό (δέντρα, φυτά, ζώα) συνδέονται με μια σχέση αλληλεξάρτησης. Μερικά αλληλοβοηθούνται, άλλα ανταγωνίζονται, μάχονται ή καταβροχθίζουν το ένα το άλλο. Όμως καθένα παίζει το δικό του ρόλο μέσα σε αυτήν την κοινότητα». Με την πρόταση αυτή, μας συστήνει στο δάσος το παιδικό βιβλίο τού Τζέιμς Γκουριέ, Οδηγός για μικρούς ροβινσόνες; στο δάσος (μτφρ.Χριστίνα Παρίση, Εκδόσεις Καστανιώτη 1997), προσφέροντας ειδικευμένες πληροφορίες και συμβουλές εξερεύνησής του.

Μες στο δάσος 
Giorgos Stamatakis, japanese indigo ono linen, 2024, 40 X 2 cm

Από τις 6 Απριλίου θα έχει κανείς την ευκαιρία να εξερευνήσει στη γκαλερί Nitra (στην οδό Φιλίππου του κέντρου της Θεσσαλονίκης), ένα δάσος με έργα τέχνης από συνολικά 8 καλλιτέχνιδες/καλλιτέχνες. Δάσος, γιατί όλα ανεξαιρέτως τα έργα της έκθεσης αφορμούνται από την ίδια τη φύση και την σχέση μας με αυτήν. Από την άρρηκτη σχέση μας με τον φυσικό μικρόκοσμο και μακρόκοσμο, που αποτελεί και τον κοινό -εννοιολογικό και εικονογραφικό- παρονομαστή στις δουλειές των επιλεγμένων καλλιτεχνών της έκθεσης.

Ζωγραφική, γλυπτική, μικτές τεχνικές, ακόμη και παιχνίδια, καλλιτεχνικές οπτικές που μοιάζουν πολύ διαφορετικές μεταξύ τους, ωστόσο όλες έχουν ως κατεξοχήν σημείο αναφοράς τη φύση και τις αναρίθμητες πτυχές και όψεις της.

Μες στο δάσος 
Katerina Kotsala, detail, Moving a mountain, 2023

Στην έκθεση «Μες στο δάσος» θα μπορεί να συναντήσει κανείς έργα άλλοτε παραστατικού και άλλοτε αφαιρετικού χαρακτήρα, εστιασμένα άμεσα ή υπαινικτικά στο δάσος και στα μεγάλα ή στα μικροσκοπικά, ενίοτε σχεδόν αφανή όντα που το συνθέτουν. Θα μπορεί να κοιτάξει ψηλά αλλά και στο έδαφος, να εντοπίσει επιμέρους καλλιτεχνικές όψεις δισδιάστατης ή τρισδιάστατης σύνδεσης με το χώρο και με τη φύση. Να διαπιστώσει ότι ακόμη και μέσα από έργα τέχνης εντελώς διαφορετικής κλίμακας και προσέγγισης, μπορεί να προκύπτει ένας διάλογος παραστατικός ή μεταφορικός μεταξύ τους, ώστε εντέλει να απαρτίζουν ένα «δάσος» που μπορεί να λειτουργεί όπως ακριβώς αυτό που οργανικά είναι: ως ολότητα.

Συμμετέχουν

Ζωή Κεραμέα, Γιώργος Κόντης, Κατερίνα Κότσαλα, Ναταλία Μαντά, Ζήσης Μπλιάτκας, Γιώργος Σταματάκης, Γιώργος Σταμκόπουλος, Κατερίνα Χάρου

Επιμέλεια: Αρετή Λεοπούλου

Yiorgos Stamkopoulos, 50X40, untitled, oil on canvas

Info

Διάρκεια έκθεσης
Σάββατο 6 Απριλίου έως Τετάρτη 15 Μαΐου 2024

Ώρες λειτουργίας
Τετάρτη – Πέμπτη 11.00 – 14.30
Παρασκευή 11.00 – 14.30 & 17.30 – 20.00
Σάββατο 11.00-15.00

Nitra Gallery – Θεσσαλονίκη
Φιλίππου 51, Ρωμαϊκή Αγορά, Θεσσαλονίκη
2310 285890
www.nitragallery.com 
[email protected]

Μες στο δάσος 
Natalia Manta, Little Wizard, ceramic, oxides, metal, 43X36X20 cm., 2021
Share this
Tags
Βανέσσα
Βανέσσα
Η Βανέσσα Πανοπούλου σπουδάζει στην Αρχιτεκτονική Χανίων και είναι υπεύθυνη για την επιμέλεια και την ροή άρθρων του ηλεκτρονικού μαγκαζίνο artviews. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με την δημιουργική γραφή και την αφηρημένη εξπρεσιονιστική ζωγραφική με ακρυλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Αδριανός Σωτήρης: “Ζωγραφίζω για να ξορκίσω τους φόβους μου”  

Ο ζωγράφος Αδριανός Σωτήρης μιλά στo Αrtviews για την έκτη ατομική του έκθεση με τίτλο “The Thing in Itself”, στην γκαλερί Contemporary Athens σε...

Οι δραματικές μπαρόκ φωτοσκιάσεις του συναρπαστικού Καραβάτζιο

Γράφει ο Κώστας Ευαγγελάτος, Ζωγράφος, λογοτέχνης, θεωρητικός της τέχνης  Ο Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο / Michelangelo Merisi da Caravaggio γεννήθηκε πιθανόν στο Μιλάνο το 1571. Ο...

“Εμετός στο Κόρνερ” σε κείμενο, σκηνοθεσία και ερμηνεία Ιάκωβου Μολυμπάκη

Γράφει η  Αιμιλία Φλώρου (Not a review…just my point of view) Στον υπέροχο χώρο του "RAMON" στο Παγκράτι μόνο για μία παράσταση στις 26.3.2024,  ανέβηκε το...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

More like this